пон фев 22, 2021 12:02 pmnobreak написа: Много ти благодаря за подробния отговор! С резачките нямам проблем, от 20 години се занимавам с тяхНе виждам проблем да се ползва ОСБ, но на мен този талашит не ми харесва като материал - колкото и да е влагоустойчив ми се струва, че ще изкара много по-малко от дъските. Нямам идея и дали няма да мирише на лепилата, с които е правено ОСБ-то.Но като цяло си много прав. А вместо дъсчена обшивка може ли да се накове ОСБ влагоустойчиво, поне няма да се налага да се обработва за гадини?
Другото, което ме дразни е, че тук никой няма да тръгне да импрегнира дървения материал, защото му губи време и всеки ти казва, че нямало смисъл, защото видиш ли този покрив е изкарал 40 години без да е импрегниран....Често срещано е също всяка бригада или майстор да си работят по тяхен си начин и не се чете инструкцията за монтаж на съответния материал. А кажете ми как да си дадеш парите с кеф...
По отношение на металните керемиди мога да кажа само едно - не "тракат" като гладката ламарина и термо панелите. Много пъти въпроса с шума от покрива е повдиган и още толкова много пъти се е подхващал спор - до нас има заведение с покрив от термо панели, дори и лекият дъжд е като по барабан, недай Бог на покрива да кацне гларус, усещането е, че някой е хвърлил камък върху покрива. Оставям на всеки един да прецени доколко визията на покрива или фасадта на къщата му е без значение - мен ме кефи вида поредна четвърта година, въртя, суча, погледа ми непременно минава през покрива. Срещу нас има покрив от полимер-пясъчни керемиди, може би е на малко повече от 10 години, но видът му вече е на ако. Надолу по пътя има покриви с битумни керемиди, всичките са с някакви кръпки, нещо е репарирано, нещо е мазано, а една част от покривите вече ги смениха, но не с битумчета, а с керамика. Качествената керамика изглежда добре, но като знам, че от покрива ми свалиха 5 тона, а новите керемиди са 600 кг. някак си не ми се мисли, че някога отново ще слагам керамика. По-късно ще се опитам да кача някоя и друга снимка, само за илистрация на преди и след. Опитал съм се да заснема покрива под един и същи ъгъл.