Фло, искам да обсъдим и друга технология на строителството, така че моля те не бързай да "изоставяш" темата ...
На първо място е архитектурата, но тя е тясно свързана с технологията на построяването.
До момента почти имам разпределения за 4 варианта - едноетажна, двуетажна, етадноетажна+надзид и етаж и половина варианти, които трябва да оценя един спрямо друг. Целта на темата е точно тяхното обсъждане.
И тъй като себестойността и външният им вид зависи от технологията на строителството - от самосебе си се появиха и строителните материали и технологии...
Каква ти е идеята за нова и по-евтина технология, която да може да изкара поне 30-40 години.
Относно покрива със оставащия куфраж - ок. Вероятно покрива на гаража ми ще е така.
Относно стените ?
Всъщност независимо от технологията - до колкото разбирам основите и плочата на кота "0" са едни и същи като дълбочина и кубици бетон. Разликата е само в армировката ... Прав ли съм?
От тук нататък - стени, конструкция, покриви и др. зависи от технологията.
Варианти за стени:
1. Тухлени - стандартни, тип "сандвич" с вградена ТИ
2. Итонг
3. Бетонни с оставащ кофраж от EPS
4. панелни като на сглобяемите къщи
5. Термо-панели - ламаринени с пяна отвътре (незнам как точно се казват)
6. Пено-бетони и др. тухли с "вградена" ТИ (EPS топчета и др. подобни)
7. Екзотики като калени, глинени, сламени и др. подобни
Относно конструкцията:
1. Желязобетоннни колони и греди
2 .Дървени колони и греди
3. Метални колони и греди
Относно покрива:
1. Керемиди (керамични, бетонни, метални, полимерни)
2. Ондулин и др. битумни покрития
3. бетонни (с въпросния оставащ кофраж)
4. Термопанели (метал - ТИ-Метал)
И за да не приказваме празни приказки -добре ще е да можем да сравняваме отделните технологии една спрямо друга по параметри, предимства и слабости, сложност и специфики при строителството и не на последно место по цени.
Без по-горе описаното сравнение - инфото за тях би изглеждало като досадна реклама по БТВ ...
Можеш ли да допълниш този списък с ефективни и евтини материали и технологии?
(все пак да са съобразени за нашите климатични условия)
Поздрави
На първо място е архитектурата, но тя е тясно свързана с технологията на построяването.
До момента почти имам разпределения за 4 варианта - едноетажна, двуетажна, етадноетажна+надзид и етаж и половина варианти, които трябва да оценя един спрямо друг. Целта на темата е точно тяхното обсъждане.
И тъй като себестойността и външният им вид зависи от технологията на строителството - от самосебе си се появиха и строителните материали и технологии...
Каква ти е идеята за нова и по-евтина технология, която да може да изкара поне 30-40 години.
Относно покрива със оставащия куфраж - ок. Вероятно покрива на гаража ми ще е така.
Относно стените ?
Всъщност независимо от технологията - до колкото разбирам основите и плочата на кота "0" са едни и същи като дълбочина и кубици бетон. Разликата е само в армировката ... Прав ли съм?
От тук нататък - стени, конструкция, покриви и др. зависи от технологията.
Варианти за стени:
1. Тухлени - стандартни, тип "сандвич" с вградена ТИ
2. Итонг
3. Бетонни с оставащ кофраж от EPS
4. панелни като на сглобяемите къщи
5. Термо-панели - ламаринени с пяна отвътре (незнам как точно се казват)
6. Пено-бетони и др. тухли с "вградена" ТИ (EPS топчета и др. подобни)
7. Екзотики като калени, глинени, сламени и др. подобни
Относно конструкцията:
1. Желязобетоннни колони и греди
2 .Дървени колони и греди
3. Метални колони и греди
Относно покрива:
1. Керемиди (керамични, бетонни, метални, полимерни)
2. Ондулин и др. битумни покрития
3. бетонни (с въпросния оставащ кофраж)
4. Термопанели (метал - ТИ-Метал)
И за да не приказваме празни приказки -добре ще е да можем да сравняваме отделните технологии една спрямо друга по параметри, предимства и слабости, сложност и специфики при строителството и не на последно место по цени.
Без по-горе описаното сравнение - инфото за тях би изглеждало като досадна реклама по БТВ ...
Можеш ли да допълниш този списък с ефективни и евтини материали и технологии?
(все пак да са съобразени за нашите климатични условия)
Поздрави