Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
velsi - Почетен майстор
Разбира се, че ще ти трябват разрешителни. В никакъв случай не се съгласявай на каквото и да е събаряне! После няма да успееш да я построиш отново. Мисли за някакъв ремонт и укрепване, макар и фиктивно, поне колкото да се закърпи положението.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
olelia написа:
Май наистина ме изнудва, но парцелът не е разделен. Водят ни се и на двамата по 1/2 идеални части. Той строи където му падне, без отстояния, без разрешения и сред това ходи и намира начини да си ги узаконява. От общината ме уведомиха, че всичките му посройки в двора са законни. Как става това изобщо не разбирам - по-точно разбирам, ама не мога да се оправя, защото просто нямам средствата да застана срещу него. Сама съм и той просто ме е захапал и не пуска.
А рушащата се къщичка е моя - вписана е в декларацията ми за данъци, но сега е застрашена от събаряне. Дали ако сега я съборя, после отново ще трябва да искам разрешителни за да я построя наново? Сигурно - общината няма да се мине да вземе такси и ...
Ако нямате реално разделяне, ти си съсобственик и на "неговите" постройки. Явно имаш нужда от АДВОКАТ.
Domashen_maistor - специалист
Що не пуснеш и жалба в РДНСК? Общинарите едва тогава се размърдват и гледат да спазват закона.
mi6el - специалист
olelia........ Внимавай с жаблите !!!
Ако от РДНСК дойдат и установят че твоята постройка ( за която плащаш данък сгради - и съответно носиш отговорност за нея ) е опасна и може да се срути , ще ти издадат предписание ( заповед )
със съответният срок ( който си длъжна да спазиш ) за да укрепиш опасната постройка .
По добре намери от някъде 50 - 60 лв. и се консултирай с подходящ юрист .
Master_Kenobi - V.I.P.
olelia написа:
Той строи където му падне, без отстояния, без разрешения и сред това ходи и намира начини да си ги узаконява.
Госпожо, това така ли е или вие си мислите, че е така... Нещата не са толкова прости и не става така, както се говори по градинките или в кръчмата...

Казвате доста противоречиви неща... Например, че сте собственик на 1/2 идеална част и той строи върху парцела, който е и ВАШ! Вие разрешихте ли му? Не устно, за това се ходи при нотариус и се учредява в негова полза "право на строеж". Ако нищо такова не сте правили - честито!:) Трябва да почерпите, защото сте горд собственик на 1/2 идеална част и от "неговите" къщи. :)
Или има още нещо, което досега пропуснахте да ни кажете?

П.П. Опс, n_a вече го казал. Сега видях. Сори. :)
ronik - специалист
В такъв случай това е чиста далавера:lol: . Ако все пак искаш да се прецакаш и да спреш безплатното за теб строителство, може да благодариш на твоя съсобственик, за новата ти придобивка. :cool:
Стефан - майстор
Какво излиза на практика - че въпросната сграда е И НЕГОВА/ по съсобственост на идеалните части / :? Значи трябва заедно да я правите :lol:
olelia - помощник
За съжаление законите ни нямат почти нищо общо с логиката. Аз плащам данъците на въпросната къща и тя се води на мое име. А за неговата не съм дала разрешение, нито е искано от предишни собственици и все пак му е узаконена. Това е положението, като нямам пари за общинските служители, ще трябва да се примиря и да налея чашата студена вода и толкоз!
Master_Kenobi - V.I.P.
Моля, стига общи фрази, вайкане и изводи за законите, които явно не познавате!

Какво разбирате под това, че къщата му е "узаконена"? А това, че плащате данъци на вашата къщичка изобщо не значи, че тя е "законна".
Освен това не вярвам някой общинар, при това не е само един, да се сложи сам на пангара заради някакво мърляво обектче! Знаете ли колко подписа се слагат преди т. нар. "узаконяване"?
Моля, не пълнете главите на хората четящи темата с глупости и общи лафове за на маса...
Имало значи и предишни себственици... кога, кои? Няма значание. Случаят ви е за адвокат, защото нямам чувството, че отговаряте точно и адеквано на нещата, които ви питаме.

Изискайте от този човек всичко за "узаконяването" на постройката му, вземете и вашите документи и идете на адвокат, ако искате да се защитите!
Ако откаже да ви даде документи - отидете в Районна Прокуратура и подайте жалба, че в имота ви се извършва самоуправство. От вашите обяснения излиза така... Това в прокуратурата поне е безплатно!
olelia - помощник
Наистина не съм веща в строителното законодателство, но това което казвам е точно така. Писмото, което получих от общината гласи, че неговата постройка в дъното на общия двор е узаконена. И предишни собственици не са давали съгласието си за построяването и, затова я узаконява с Удостоверение за търпимост. А старата постройка я имам по нотариален акт и скица, издадена 2003 г., където неговата не съществува. Притежавам нотариални актове на двама поредни собственици /от 1969 г. и 1981г./, където на скиците при продажбите също няма такава къща. Съществува само старата постройка.
Може и да не съм се изразила много ясно, но то е защото наистина съм притеснена и се чувствам безпомощна пред безпардонни простаци с пари - за съжаление.

Тема "къща - двор - съседи и техните странности." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: