Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Стефан - майстор
Набързо скицирах една моя идея, и очаквам критики.

Значи, причините донякъде са ясни - неравномерно слягане на основите по различни причини. Идеята ми се състои в това, да се увеличи носещата способност на кв. см. на основите, като това стане с монолитно усилване. Малко е трудоемко, и естествено и финансовоемко, но е по-добрия вариант от събаряне на сградата.

Започвам с обясненията, пък който има интерес, да дочете до края. Започва се с изкопаване на почвата/когато времето позволи, и да няма валежи от дъжд/ отвън и отвътре на основите на дълбочина малко над долния край на основите и ширина около 50 см/може и повече - по-добре/. Може да се работи и поетапно. След цялостното изкопаване, се подкопава под основите на дълбочина около 15 см и ивици с ширина около 1 метър. За по-пълно използване на времето и труда, за предпочитане е да се подкопава пунктирно - т.е. 1 метър подкопано, 1 метър не се пипа, след това пак подкопано, отново 1 м не се пипа. Дано съм го обяснил разбираемо. Така се обикалят всички основи, не само напуканите. Желателно е първо да се подкопае на местата с напукани основи.
След подкопаването се прави засипване с пясъчен слой около 4-5 см, и се трамбова. Армира се според чертежа. На дъното се поставя напречно на основите N16/може и по-дебело/ през 10 см. Поставя се и надлъжна арматура Ф6-Ф8 през 10 см. Тази скара се повдига над пясъка на 1-1,5 см с подложки, за да може ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да влезе в бетона после. Над тази скара се прави втора, но с по-тънка арматура по същия начин. Залагат се, и се укрепват фусовете за допълнителните странични обхващащи странични стени. Преди това обаче трябва да се перфорират на подходящо място отвори с диаметър около 15 см за бетонните нитове, свързващи външната и вътрешна допълнителни стени. Също се армира нита. Където е необходимо, се поставят бигли от Ф6.
Приготва се бетон Б20, и се заливат подкопаните места на около 5 см над долния ръб на напуканите основи, като задължително се вибрира/може и с дървена летва/, за да може бетона да влезе плътно под основите.
След заливане на така подкопаните места, и втвърдяване на бетона/не по-малко от 15 дни, се подкопават останалите места между тях. Постъпва се по същата процедура.

След няколко дни/4-5 дни/, се кофражират страничните стени, според чертежа. Заливането тук обаче трябва да стане наведнъж и с вибриране, за да може да стане здраво. Нита също трябва да се запълни с бетон.
След 1-2 дни се декофрира, засипва се с добро трамбоване изкопа, и сте готови :lol:

Е, това беше за сега от мен. Очаквам критики, и допълнителни въпроси. :?

Прикачен файл

P1190020.jpg
P1190020.jpg (50.97 KиБ) Видяна 3857 пъти
Gandalf - специалист
Не е лош детайла. Основата, която в момента е 15см е по-добре да е
дебела мин. 30см-40см. Преди да се почнат тези работи обаче, непременно трябва да се провери на каква дълбочина се появява някаква здрава почва, защото сега на снимката се вижда, че е фундирано в хумус, което не е добре.
Стефан - майстор
Gandalf,
Това е само идея. Търпи развитие на размерите съобразно големината на сградата. За случая мисля, че и 15 см вършат работа. При положение, че е правилно армирано и оразмерено. Все пак ширината на опорната площ става около 1,30 м. :?
Tosheva - помощник
Честито много хубава къща дано имаш голямо желание и си дал малко пари за покупката.Тази къща щом е строена пез 80г. трябва да има стройтелни кнжа .Като план за строеж ел.и вк . инсталация,ако няма може дае строена незаконо.А сега каквито и ремонти да павиш без разрешение от общината са незакони -дори това да е смяна на покрив на барака.Затова потъпси от бившите собственици стройтелни книжа за къщата,и дано имаш дбри съседи който дати помагат ,а не дате клаветят.Успех/
crez - майстор
Стефане, ти с това укрепване я правиш бомбоубежище. Според мен правиш само половината от външната страна без тези нитове, само подбиваш бетон под основите и го продължаваш до кота"0"във вертикал, и не под цялата къща само в ъглите и по средата, но и не повече от 0.5-0.8 м по дължина.Прави се на части както си го описал. Най-главното отведи сточните води далеч от основите. Провери и за високи подпочвини такива и също им направи отводка. Ако не ги спреш, подхлъзването ще продължава и с бетонното укрепване.
Стефан - майстор
crez,
Извинявай, но не съм съгласен с твоя вариант. Доста слаб ми се вижда, при положение, че не се знае какво е качеството на съществуващите основи.
Здравейте,
аз съм архитект и разполагам с добър екип от спрециалисти
Препоръчвам Ви да си направите проект за укрепването и интериора на тази къща
С разработено цялостно решение и количествени сметки ще можете да си направите сравнително точна финансова оценка на целия ремонт и да го разделите на етапи във времето
Като гледам снимките горещо Ви препоръчвам поне консултация с конструктор за укрепването, защото иначе може тази къща може да бъде опасна за самите вас

Тема "Нашата къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: