• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
stenmark - специалист
[quote="Domashen"
Що се отнася до строежите за пореден път ме убеждаваш, че най-НЕстроилите, най-много пишат за това дето не са правили. От мен точка по този спам. Имам си доста работа за да се занимавам с глупости.[/quote] Интересно ми е какво работиш,за да имаш такова самочувствие? В профила ти не пиши нищо.Дали след като написа какво е акт14,след мен е по достоверно? :?:Като е фирма надзора по -добре ли ще си свърши работата/освен че трябват повече пари/Мога да дам примери колкото искаш!Последния е от един хотел в Пампорово надзора изобщо не стъпваше на обекта,а техническия попълваше всички документи/т.е. работа на надзора,да не говорим да ли следи строежа/За седем месеца докато работих там не го видях!
radkooman - напреднал
Надявам се да сложа край на препирнята ви !!
И аз бях непросветен като някой тук, но прочетох ЗУТ - та както ми препоръча Домашния майстор и там хора всичко си пише. :idea: :idea:
За пета категория може да строиш само с технически ръководител, НО Авторският надзор по част КОНСТРУКТИВНА е задължителен за ВСИЧКИ категории.
Надявам се да съм бил полезен, а ако не моля не спорете с мен в ЗУТ-та си пише всичко.
:-D
Имам въпрос относно моята къща кота корниз ми е 12 метра, но пише на разрешителното че съм 5 категория сграда.
Архитекта ми казва че трябва да строя с фирма защото по закон е до 10м без фирма а пък съм 5кат. Вярно ли е?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
не е възможно сградата ти да е 12 метро до стреха и да си 5 категория.
5 категория е ниско застрояване - тоест до 10м до котата на стрехата ти.
Каква ти е разгънатата застроена площ
Напротив възможно е до покрива ми е 12м беше първо 10 но после промнихме показателите на 12м. в общината дадаха съгласие разрешителни и т.н. но пише че е 5кат. но архитекта твърди че трябва да го правя със фирма тъкмо заради 12м височина. иначе ми е незаконно строителство ако е без фирма невиждам за какво да ме заблуждава няма интерес фирма си избирам аз. надзор и авторски надзор ми е ясно че трябва да имам.. но ми е много интересно защото съседа сме на калкан и той строй без фирма на стопански начала или нещо от този сорт с бригада само пак е с височина и неговата 12м.
и архитекта му каза че строй незаконно и ще има проблем после със актове и т.н. Но той си реши така има надзор но му отказаха някой надзори(фирми) заради това как смята да строй.Без фирма!
И двамата проекта ни е при един и същи архитект.
Това намерих с google http://georgiangelov.com/?p=376
както и това http://www.citybuild.bg/advisor/stroezh-kategoriia/98
Пък всеки ми казва различни неща?!?
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Значи пише си много ясно, че пета категория са жилищни и смесени сгради с ниско застрояване. Ниско застрояване е до 10м. до стреха, не до кота било. Да не се бъркаш нещо.
Както и да е - ако сградата ти изцяло жилищна можеш и на стопански начала да строиш.
Ако има магазини, нещо бистро, заведение или нещо от рода е задължителна фирма регистрирана в Камарата на строителите.
Поне това знам аз.
Може и да не го правиш с фирма - просто фиктивно после да си намериш фирма да ти разпише различните актове и протоколи.
но ще ти искат парички за таз работа, така че направо със фирма ако е необходимо изобщо.
Поздрави.
Благодаря ти за информацията, ще има магазини на партера.
единак - специалист
Позволявам си да не се съглася малко със Здравко. Ако си намериш подходяща фирма може дори и да ти дадат пари, а не да ти искат. Не искам да навлизам в подробности, защото... Don't do that at home.
Това, че нашите масово се правят на ударени и цедят нещастния заблуден инверститор е друга работа. Така хем опъват ДДС, декларират разходи, ведомости за заплати... каквото се сетиш и хем ти взимат парите.
Съществува и вероятността, когато обекта влезе в експлоатация съответните организации да вземат да проверят кой къде какво е строил и да отидат да питат във фирмата абе вий тоз обект кък гу строихти. Ама досега никой наоколо не е имал подобни проблеми, питах специално. Да не говорим, че договор се разваля на следващия ден след подписването /абе, къде е оня емотикон, който намига?/
Да питам тук? Геодезично заснемане ми поиска гладния архитект на общината .Наред с архитектурен , конструктивен, вик , и др.
А то струва майка си и баща си. Става въпрос за пристройка към съществуваща сграда. На мен грубия строеж ще ми излезе по евтин от документите? :shock: Понеще ще си го правя сам. Та.. геодезичното заснемане задъжително ли е във всички случаи ?
argonavt - специалист
Master_Kenobi написа:
И не се връзвай на лафовете за рушвети в Общината, ако всичко ти е по закон и в нормативите за строеж. Тва са митове от старо време.
Подкрепям мнението на Master_Kenobi и искам да обърна внимание на това. Корупцията има две страни - тази , която взема и тази , която дава, така че ТЯ/корупцията/ е в нашето съзнание. Много често /имам доста примери за това/ , нещата станали по т.н. "втори начин" не носят удовлетворение на собственика.

С другите коментари съм принципно съгласен , въпреки някои нюанси.

Най-важното е човек да знае какво иска и да се стреми към него. :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Главоблъсканици, свързани със строеж на къщи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: