bulhomes2 написа:Дали няма да стане още по-добре, ако колоните не са в четирите края на постройката, а да речем - 1 метър по-навътре по дългата стена. Така светлия отвор няма да е 6 метра, а 4?Може, но не 1м. ,а 0.5м. и ако абсолютно цялото натоварване не надвишава 400-500 кг/м2 то ще може да се мине с HEA 100(това е само допускане, за по-точни числа, както в предишния ми пост, ще трябва да го изчисля), която е 16.7 кг/м.л. x 12м. x 1.6лв.=320лв.
BLUEPUPIL написа:Благодаря ти за бързите отговори. В такъв случай няма ли да е по евтино да се направи стандартна бетонна конструкция с колони и пояси вместо двойното т?nobreak написа: Предпочитам немонолитното строителство, заради по ниската цена и заради това, че мога аз да си го направя,....Ако се спреш на дървени или стоманени колони трябва да знаеш, че ще излязат по-скъпо и много трудно се укрепват, защото трябват диагонали. Ако искаш да подпреш покрива върху зидани стени то ширината на зидарията трябва да е 38см. от плътни бет. или керамични тухли и пак отгоре ще трябва да има макар и символичен ст. бет. пояс. По отношение на това, че искаш да работиш сам- аз сам съм бъркал и изливал по една колона на ден. Ако те устройват външни размери 3x6м. спокойно можеш да минеш с 4бр. ст. бет. колони, 2бр. HEA 140 X 6м. и дървени греди с дължина 3м. ,които могат да стъпят направо върху ст. греда без да има местно смачкване, защото ширината и е 14см. Както и да го въртиш по-евтин от този вариант няма да намериш.