Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
BLUEPUPIL - майстор
bulhomes2 написа:
Дали няма да стане още по-добре, ако колоните не са в четирите края на постройката, а да речем - 1 метър по-навътре по дългата стена. Така светлия отвор няма да е 6 метра, а 4?
Може, но не 1м. ,а 0.5м. и ако абсолютно цялото натоварване не надвишава 400-500 кг/м2 то ще може да се мине с HEA 100(това е само допускане, за по-точни числа, както в предишния ми пост, ще трябва да го изчисля), която е 16.7 кг/м.л. x 12м. x 1.6лв.=320лв.
nobreak - специалист
BLUEPUPIL написа:
nobreak написа:
Предпочитам немонолитното строителство, заради по ниската цена и заради това, че мога аз да си го направя,....
Ако се спреш на дървени или стоманени колони трябва да знаеш, че ще излязат по-скъпо и много трудно се укрепват, защото трябват диагонали. Ако искаш да подпреш покрива върху зидани стени то ширината на зидарията трябва да е 38см. от плътни бет. или керамични тухли и пак отгоре ще трябва да има макар и символичен ст. бет. пояс. По отношение на това, че искаш да работиш сам- аз сам съм бъркал и изливал по една колона на ден. Ако те устройват външни размери 3x6м. спокойно можеш да минеш с 4бр. ст. бет. колони, 2бр. HEA 140 X 6м. и дървени греди с дължина 3м. ,които могат да стъпят направо върху ст. греда без да има местно смачкване, защото ширината и е 14см. Както и да го въртиш по-евтин от този вариант няма да намериш.
Благодаря ти за бързите отговори. В такъв случай няма ли да е по евтино да се направи стандартна бетонна конструкция с колони и пояси вместо двойното т?
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:
В такъв случай няма ли да е по евтино да се направи стандартна бетонна конструкция с колони и пояси вместо двойното т?
При изцяло ст. бет. изпълнение ще трябва на този размер (3x6м.) да се направят още 2бр. колони, тъй като разстоянието от 6м. е икон. неизгодно за ст. бет. греда. Освен това тези допълнителни 2бр. колони ще трябва да бъдат свързани, ако не горе, то поне долу в основите с допълнителна бет. греда, под средата на помещението. Друг вариант е да се остане с 4бр. колони, като помещението стане 4x4м. и за икономия се направят само 2бр. ст. бет. греди. В този случай колоните ще трябва да са правоъгълни с ширина не по-малка от 30см., другият размер може да слезе на 20 см. Тук обаче възниква въпроса за премостването на тези 4(светло 3.5)м., което е значително по-скъпо от предишното розстояние от 3(светло 2.5)м. Още повече, че най-евтино премостването може да стане със студено огънати правоъгълни профили с възможно най-тънка дебелина на стената и сравнително голямо напречно сечение на правоъгълника- За съжаление, търговските дължини на тези профили са 6м. и не пасват на тези 4м., освен ако две парчета по 2м. не се заварят, но тъй като става въпрос за тънкостенни профили с възможно най-ниското качество на стоманата, освен челното снаждане(заварка) ще трябва да се прибавят и допълнителни накладки (отново заварени), което значително ще оскъпи начинанието. Та накрая, след това толкова уморително обяснение, отвоворът на въпроса: Дали ст. бет. греди нама да излязат по-евтино от горещо валцованите ст. греди, е че: като се вземе цялата
себестойност на бет. греда- кофраж, армировка, качване на бетона, полагане и уплътняване, декофриране и пр.- ГВ ст. греда излиза по-евтино. Дори може, да се допусне да не се обработва против корозия. При темпове на корозия от порядъка на 1мм. за 10-20 години (при условие ,че корозията се причинява само и едиствено от влагата във въздуха), при дебелина на стените на гредата съответно 5.5 и 8.5 мм., няма да бъдат фатални за по-кратки есксплоатационни периоди.
nobreak - специалист
Перфектен отговор :) Да те попитам как се свързва профила към колоната, със заварка към арматурата на колоната ли? Благодаря ти много.

Сега като прочитам старите ти постове забелязах, че пише единични фундаменти...
BLUEPUPIL написа:
Доказано най-евтино и най-стабилно: единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди. Останалото по желание- дървени греди или студено огънати профили.
Какъв размер на фундаментите препоръчваш? Останалото по желание - греди или студено огънати профили....за някои, който е навътре в нещата, веднага му излиза в главата какво трябва да се прави, но в моята... :? Имаш в предвид останалите греди мога да ги направя от студено огънат или от дървени греди, така ли? При такава конструкция със ст. бетонни колони да разбирам ли, че между другите елементи като дървените греди или студено огънатите профили няма нужда да има диагонали? След като няма да има бетонна основа за останалите греди и те ли на фундаменти ще се закрепват към земята? Абе имам желание ама...:)
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:

Сега като прочитам старите ти постове забелязах, че пише единични фундаменти...
BLUEPUPIL написа:
Доказано най-евтино и най-стабилно: единични фундаменти със ст. бет колони през 6 метра, отгоре горещо валцован профил за главни греди. Останалото по желание- дървени греди или студено огънати профили.
Посочил съм единични фундаменти, тъй като си казал:
nobreak написа:
Няма да живея в тази постройка....идеята ми е да е оптимално като цена и здравина.
Предимството на единич. ф. е, че се влага малко бетон в основите (по-евтино е) и може да се продължи към направата на ст. бет. колони и покрива, без да се налага, да се правят пода и стените (към тях се връщаш, когато сградата е покрита или когато имаш нужните пари). Ако искаш стените да стъпят върху бет. греди, то тогава решението е ивични ф. във вид на правоъгълник или квадрат и в четирите ъгъла се насаждат ст. бет. колони.
nobreak написа:

Какъв размер на фундаментите препоръчваш?
Размерите ще обсъдим след като твърдо решиш дали искаш единични- по-евтини, ама няма върху какво да сложиш стените и няма къде да подпреш подовата плоча и съответно да анкерираш армировката и- или ивични.
nobreak написа:

Останалото по желание - греди или студено огънати профили....за някои, който е навътре в нещата, веднага му излиза в главата какво трябва да се прави, но в моята... :? Имаш в предвид останалите греди мога да ги направя от студено огънат или от дървени греди, така ли?
Тази ГВ греда, която съм ти дал (HEA 140;HEA 120 или HEA 100, според това колко е натоварването върху нея) стъпва върху ст. бет. колони, премоства да речем 5.5м. общата и дължина е 6м. и се нарича главна греда. Върху нея стъпват второстепенните греди, които премостват по-късата страна и са с дължина в диапазона 3-4м. Тези второстепенни греди, можеш да ги направиш по избор от тънкостенни студено огънати ст. правоъгълници или от дървени греди. Връзката главна второстепенна греда е най-лесно да се изпълни, като етажно стъпване и има няколко варианта (повече за тях, по-нататък)
nobreak написа:

При такава конструкция със ст. бетонни колони да разбирам ли, че между другите елементи като дървените греди или студено огънатите профили няма нужда да има диагонали?
За оградните стени, ако не са зидани (демек сух монтаж и пр.)- няма нужда от диагонали , за хоризонталната равнина образувана от главните и второстепенните греди на ниво горен край на ст. бет. колони, при условие, че връзките са добре направени, също няма нужда от диагонали. Ако покрива е скатен , там няма да мине без, макар и частични диагонални връзки.
nobreak написа:
Да те попитам как се свързва профила към колоната, със заварка към арматурата на колоната ли?
Със заварка към вбетониран ГВ 'П' образен порофил, към който са заварени мустаци(куки) от армир. ст.
nobreak - специалист
nobreak написа:
Какъв размер на фундаментите препоръчваш?
Размерите ще обсъдим след като твърдо решиш дали искаш единични- по-евтини, ама няма върху какво да сложиш стените и няма къде да подпреш подовата плоча и съответно да анкерираш армировката и- или ивични.[/quote]

Поп принцип съм се насочил към нещо такова http://www.gortech-bg.com/technologia_fundament.html, за да иам на какво да анкерирам гредите между колоните. Не знам дали греша, но това ми прилича на бетонните блокчета, с които правят огради, които тук ги използват за кофраж. Ако това е добър вариант, ще ме олесни много, защото ще ми спести време и труд за самия кофраж, въпреки, че не съм гледал каква им е цената.
Писал съм, че в постройката няма да се живее, но все ще се обитава, няма да бъде навес. Покрива мисля да е едноскатен, от дървени греди и битум или ондулин, според това, кое е по-евтино.
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:
за да има на какво да анкерирам гредите между колоните.
Не стана много ясно, кои са тези греди, дето искаш да ги анкерираш в основите и най-важното каква е целта, която искаш да постигнеш с въпросното анкериране?.
nobreak - специалист
BLUEPUPIL написа:
nobreak написа:
за да има на какво да анкерирам гредите между колоните.
Не стана много ясно, кои са тези греди, дето искаш да ги анкерираш в основите и най-важното каква е целта, която искаш да постигнеш с въпросното анкериране?.
Примерно имам намерение помещението ми да е 3.5 х 5 м ориентировъчно и в двата края имам по 2 ст. бетонни колони. Говоря за гредите между тези колони /дървени или профил/, които ще са носеща конструкция, за които да закрепя лт ламарина или осб плоскости /отвътре вата и гипскартон евентуално/...още не съм решил от какво да са, но не искам да са тухлени по принцип.
BLUEPUPIL - майстор
nobreak написа:

Примерно имам намерение помещението ми да е 3.5 х 5 м ориентировъчно и в двата края имам по 2 ст. бетонни колони.
т.е. общо 4бр. колони в ъглите.
nobreak написа:

Говоря за гредите между тези колони /дървени или профил/,
За 5 метра между колоните трудно ще намериш дървена греда и ще бъде доста скъпа. Затова HEA100 2 x 6м., ще остане за сачак. Тези ст. греди ги прикрепяш към ст. бет. колони по следния начин:
BLUEPUPIL написа:
Със заварка към вбетониран ГВ 'П' образен порофил, към който са заварени мустаци(куки) от армир. ст.
Гредите перпендикулярни на ст.(тези с дължина 3.5м.) стъпват върху HEA и се закрепват към нея по следния начин:
Прикачен файл:
WOOD ABOVE.jpg
WOOD ABOVE.jpg (32.03 KиБ) Видяна 3598 пъти
nobreak - специалист
BLUEPUPIL, изключително много съм ти благодарен за помощта! Ще помисля и ще направя малко сметки, за да видя кое колко ще ми излезе, че сезона идва :) Искам да попитам колегите, които са правили различни метални конструкции какво правите с остатъка от профила? Примерно ако едната страна ми е 4 м, а профила 6 м, какво правите с остатъка? Снажда ли се или се търси вариант да се използва на друго място, където е нужен къс профил?

Тема "Въпрос за здравина на конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: