bulhomes2 написа:Дали няма да стане още по-добре, ако колоните не са в четирите края на постройката, а да речем - 1 метър по-навътре по дългата стена. Така светлия отвор няма да е 6 метра, а 4?Може, но не 1м. ,а 0.5м. и ако абсолютно цялото натоварване не надвишава 400-500 кг/м2 то ще може да се мине с HEA 100(това е само допускане, за по-точни числа, както в предишния ми пост, ще трябва да го изчисля), която е 16.7 кг/м.л. x 12м. x 1.6лв.=320лв.
BLUEPUPIL написа:Благодаря ти за бързите отговори. В такъв случай няма ли да е по евтино да се направи стандартна бетонна конструкция с колони и пояси вместо двойното т?nobreak написа: Предпочитам немонолитното строителство, заради по ниската цена и заради това, че мога аз да си го направя,....Ако се спреш на дървени или стоманени колони трябва да знаеш, че ще излязат по-скъпо и много трудно се укрепват, защото трябват диагонали. Ако искаш да подпреш покрива върху зидани стени то ширината на зидарията трябва да е 38см. от плътни бет. или керамични тухли и пак отгоре ще трябва да има макар и символичен ст. бет. пояс. По отношение на това, че искаш да работиш сам- аз сам съм бъркал и изливал по една колона на ден. Ако те устройват външни размери 3x6м. спокойно можеш да минеш с 4бр. ст. бет. колони, 2бр. HEA 140 X 6м. и дървени греди с дължина 3м. ,които могат да стъпят направо върху ст. греда без да има местно смачкване, защото ширината и е 14см. Както и да го въртиш по-евтин от този вариант няма да намериш.

Да те попитам как се свързва профила към колоната, със заварка към арматурата на колоната ли? Благодаря ти много.
 Да те попитам как се свързва профила към колоната, със заварка към арматурата на колоната ли? Благодаря ти много. Имаш в предвид останалите греди мога да ги направя от студено огънат или от дървени греди, така ли? При такава конструкция със ст. бетонни колони да разбирам ли, че между другите елементи като дървените греди или студено огънатите профили няма нужда да има диагонали? След като няма да има бетонна основа за останалите греди и те ли на фундаменти ще се закрепват към земята? Абе имам желание ама...
  Имаш в предвид останалите греди мога да ги направя от студено огънат или от дървени греди, така ли? При такава конструкция със ст. бетонни колони да разбирам ли, че между другите елементи като дървените греди или студено огънатите профили няма нужда да има диагонали? След като няма да има бетонна основа за останалите греди и те ли на фундаменти ще се закрепват към земята? Абе имам желание ама...