• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
prasse - специалист
Тук, казусът изглежда да е юридически.
Що не си платите една консултация с адвокат? Наистина, необходими са съответните документи, скици и т. н.
Стига всичко, свързано с имота да е законно, де.
gogo7777 - майстор
Казуса се изясни. Няма заварено положение на съоръжение принадлежащо към постройката. В такъв случай пътеката остава във владение на собственика на имота.
пет юни 06, 2025 3:30 amBaлepu написа:
Много е сложно и лошо като ти се натресе някой амбициозен и нахален "наследник" за съсед. Потърпевш съм от подобен ...
Аз бих предложил да му предложиш някаква компенсация. Едини вариант - направо да откупиш въпросната квадратура. Друг - да предложиш размяна за друг участък.
От трета страна,не мисля, че поливането на зеленчук, е силно опасно за основите. Не казваш дали имаш улук над тази задна стена, за отвеждане на дъждовната вода от покрива? Ако нямаш, не виждам какъв разсад би оцелял там (под стрехата).
Имам улук. Но стреха няма. Керемидите лягат на стената- така са ги правили едно време. Скоро обаче ще правя ремонт и може да си направя малка стряха за да служи като заслон и защита на стената. Няма да ми продаде нищо, защото той сега строи нова къща, която ще е точно на 3 метра от моята стена- поне така той го мисли. Така входът му ще бъде покрай моята къща, а при старата постройка отстоянието беше 6 метра- той уж възстановява старата постройка, а не гради нова, но реално излиза от старите граници. Тук не съм запознат как стоят нещата. Но той има нужда от това пространство. Границата ни ще стане под 3 метра. Къщите са много "нагъчкани". Старите съседи никога не сме се карали, но с нов съсед е друго. Благодаря за добронамерените предложения!
Baлepu - специалист
Не виждам какво ще расте в сянката между две къщи на 3 метра една от друга. Пък с поливането ако прекалява, ще застраши и собствените си основи.
Все пак мисля, че трябва да потърсиш професионална консултация.
hidrazin - майстор
пет юни 06, 2025 8:44 pmандромеда написа:
... той уж възстановява старата постройка, а не гради нова, но реално излиза от старите граници.,..
Това не е законно. Поне по вашите думи. И лесно може да се провери в общината.
Ама да не се окаже че има разрешително, проект и т.н.т. В което съм почти сигурен. (че е напълно законен)
Скоро обаче ще правя ремонт и може да си направя малка стряха за да служи като заслон и защита на стената.
Може и голяма стряха. Само един проблем.
И за малка стряха, дори и 20 санта, ще ви трябва писмено разрешение от комшията.
Просто по вашето описание до тук ще се окаже че вашата малка стряха навлиза в неговия имот - недопустимо!
И като ви чета постовете ... НЕ, НЕ ПРАВИТЕ стряха. Нито голяма, нито малка а НИКАКВА.
Но пък той ще си направи градинка и ще я полива. :)
:partyman:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
... не съм запознат как стоят нещата...
Запознайте се с нещата, най-сетне имате повод
Щом сте на калкан, той има право и да се долепи до вашата къща. Изобщо, запознайте се и вземете си оправете вашите документи, за разговори с институции и специалисти ще ви трябват
А щом съседът ще строи, не се тревожете за поливната му градинка, няма да я бъде
BeTaTesTeR - специалист
Опитай да го подхлъзнеш да си залепи един навес за твоята къща, да си нареди там някаква лятна кухня например или дори да го затвори и да стане склад за инструменти. Щом нямате прозорци на тази стена, хем няма да ви пречи, хем ще ви държи сухо около къщата, хем съседа ще е доволен, че е усвоил на 100% това пространство и няма да има чувството, че се опитвате да го ограничавате в неговия имот.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
И докато съседа строи, съвсем добросъседски си уредете вертикалната хидроизолация откъм неговия двор, термоизолирайте си къщата, хем ще му е измазано и приятно и на него
И малко от малко се ограмотете
Предполагам лентата за която плачете е циментова пътека покрай къщата...
Svetoslavoff1 - майстор
Не един и два читави съвета получи царската дъщеря, дано съумее "со кротце и со благо" да си изиграе картите. :)
Па и моментът е подходящ, щом комшията започва да строи.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
съб юни 07, 2025 3:15 pmSvetoslavoff1 написа:
Не един и два читави съвета получи царската дъщеря, дано съумее "со кротце и со благо" да си изиграе картите. :)
Па и моментът е подходящ, щом комшията започва да строи.
Тц, няма да стане. Случаят не е такъв... Но е някак забавно
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Дренажна лента в съседен имот – какви са правата ми?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: