• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
muisan - помощник
Супер е станала къщичката. Поздравления!!!Искам да попитам гредите на тавана обработвани ли са с нещо/лак, боя, препарат/, също оджака е много добре, с какво е измазан , а на пода какво смятате да сложиете?Благодаря предварително.Поздрави! :)
merakliq - специалист
Интериорът е супер автетичен, как си я уцелил къщурката.... :) Жестока е. Може би с малко подобрения тук-там може да придадеш още по - добър вид. Ако приемаш идеи, може да се помисли за някое предложение.
8180 - майстор
Поздравления Багер.
Лекинко встрани от темата - някой да има идея за това малкото прозорче вдясно от огнището на 005034306.jpg?
Практически във всички стари къщи в региона се среща. Дори и в по-нови съм го виждал. Не е за светлина - обикновено прозорците са откъм гърба на снимащия и в двете съседни помещения.
Имаше една приказка, че през тях са "шпионирали" кога и дали ще има "блага ракия", ама ... ? :) :?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Прозорчето. Пали се свещ, лампа, кандилце ...слага се на прозорчето и осветява и двете стаички.
bager - специалист
Както изглежда, преди четири години тая тема съм я позарязал по една или друга причина. Къщата обаче не е зарязана, даже напротив :) . Тя се превърна в част от моя, а и на семейството ми живот. (което междувременно стана тричленно :) )
Далеч не съм приключил с окончателния и вид и все още има много работа по и около нея. Времената се промениха и продължават да се променят за добро или лошо, но човек трябва да си има местенце, където да избяга поне за малко от времето и битието.

И сега чисто практичното ми питане е свързано с лакирането на огради и асмалъци. Досега всичко съм лакирал с валячета и четки, но това си е доста трудоемко и отнема страшно много време, предвид немалката площ за лакиране.
Започвам да се замислям за друг вариант за лакиране, а именно - електрически пистолет.
В Лидъл имат в момента един такъв в продажба и се чудя дали би ми вършил работа. Нямам абсолютно никакъв практичен опит с подобни "пръскачки" и ще съм благодарен за някое мнение по въпроса.
Оградата не е плътна, а е с разстояние 2 см между дъските, което се оказа малко за да се лакира с валяче и съм лакирал с четка.
Това е машинката, която мисля да взема.
Изображение

Слагам малко снимки да покажа за какво говоря. Оградата е 25 метра дълга и с 1.50м високи дъски.
Отделно има ограда на терасата, както и асмалъци в предното и задното дворче, на последните снимки го няма още.
Щеше ми се да избегна досадното лакиране с четка и валяк, и да го заменя с по-бързото(според мен) лакиране с пистолета. Ще стане ли?
Или да сформирам бригада за еднин уикенд с подобаващо количество бира и хеви метъл да унищожим десетина валячета и четки по дървенията? :)
Някой минал ли е по тоя път?

Прикачен файл

Copy of DSC01151.JPG

Прикачен файл

Copy of DSC01148.JPG
Copy of DSC01148.JPG (111.3 KиБ) Видяна 3295 пъти

Прикачен файл

Copy of DSC01147.JPG
Copy of DSC01147.JPG (74.03 KиБ) Видяна 3295 пъти

Прикачен файл

Copy of DSC01145.JPG
Copy of DSC01145.JPG (110.55 KиБ) Видяна 3295 пъти

Прикачен файл

Copy of DSC01144.JPG
Copy of DSC01144.JPG (113.37 KиБ) Видяна 3295 пъти
EDI - майстор
Убийствено е станало :supz: нищо излишно, добро използване на терена, ефектна дървения.Особено ме кефи асмалъка.И аз бях забравил темата, та като я препрочетох, гледам и аз съм писал преди доста време.Аз май и като през 2009 година вървя малко след теб.Това лято и аз ще правя такъв асмалък над една площадка на вилата.Що се отнася до пръскачката, по принцип работят добре с по-редки течности.Имам едно такова на АГИЙОМА.За ограда ще свърши работа, но с условие - ако ще лакираш в лак на водна основа, май няма да може да пръска като хората.Или трябва доста да разредиш лака, от което според мен файда няма.Вземай бирата и бригадата.Ако искаш да пръскаш, по-добре дай малко повече пара за компресорна машина.
ZMeyGorianin - майстор
Пръскал съм с подобна машинка разни дървении без проблем, но с лазурен лак. За да нямаш големи загуби на боя добре е да ги напръскаш преди монтажа, плътно наредени една до друга!
bager - специалист
Така или иначе къщичката и двора са съвсем малки, внимавам да не "затисна" пространството, претрупвайки го с излишни елементи. Само най-необходимото - асмалъци, навесче и чешма на двора(още са в проект). Не знам дали ще смогна това лято да ги направя, най-вероятно ще останат за догодина.
Всичко, което е от дърво вече е лакирано поне един път с лазурен лак за външни условия. Мисля да използвам пак същия лак за всяко последващо лакиране.
Това е лака с който е лакирано.
Изображение
http://www.megachim.com/megachim_colors ... =dekorator
Всъщност има ли проблем ако се лакира с друг лак, а не с този с който вече е лакирано дървото веднъж?

Честно казано и аз мисля, че на ръка с валяче и четка ще стане най-добре, но ми се щеше да има по-лесен и бърз начин. Може да взема едно от евтините пистолетчета от 20-тина лева за проба. Да добия представа чисто визуално как пръска това нещо и дали минава лака през дюзата. Ако резултатите са обнадеждаващи ще купя някой по-скъп за да свърша работата. Ако ми се стори, че работата е безнадеждна- започвам с валячето и четката.

п.п.
EDI
Това са още една - две снимки на асмалъка в предното дворче, който реално е една прегола и докато ми пораснат асмите мисля да покрия с някаква тента. Обмислям няколко варианта, като май ще се спра на варианта със зебло. Някак по-естествено ще изглежда. Ивици зебло с еднаква ширина ще бъдат опънати надлъжно на цялата конструкция, като ще минават под и над напречните греди.
Нещо такова, ама не точно :) .
Изображение

Зеблото ще опъвам само докато съм там, за имам сянка в дворчето. Ще го прибирам като си тръгвам да не прегаря от слънцето. Надявам се да не изглежда грозно и не на място.
Мнения?

Прикачен файл

02092012(003).jpg
02092012(003).jpg (110.96 KиБ) Видяна 3117 пъти

Прикачен файл

02092012(002).jpg

Прикачен файл

02092012.jpg
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6