Супер е станала къщичката. Поздравления!!!Искам да попитам гредите на тавана обработвани ли са с нещо/лак, боя, препарат/, също оджака е много добре, с какво е измазан , а на пода какво смятате да сложиете?Благодаря предварително.Поздрави! 
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
muisan
- помощник
78 мнения в "Една мечта: стара къща на село !"
8180
- майстор
Поздравления Багер.
Лекинко встрани от темата - някой да има идея за това малкото прозорче вдясно от огнището на 005034306.jpg?
Практически във всички стари къщи в региона се среща. Дори и в по-нови съм го виждал. Не е за светлина - обикновено прозорците са откъм гърба на снимащия и в двете съседни помещения.
Имаше една приказка, че през тях са "шпионирали" кога и дали ще има "блага ракия", ама ... ?

Лекинко встрани от темата - някой да има идея за това малкото прозорче вдясно от огнището на 005034306.jpg?
Практически във всички стари къщи в региона се среща. Дори и в по-нови съм го виждал. Не е за светлина - обикновено прозорците са откъм гърба на снимащия и в двете съседни помещения.
Имаше една приказка, че през тях са "шпионирали" кога и дали ще има "блага ракия", ама ... ?
Прозорчето. Пали се свещ, лампа, кандилце ...слага се на прозорчето и осветява и двете стаички.
bager
- специалист
Както изглежда, преди четири години тая тема съм я позарязал по една или друга причина. Къщата обаче не е зарязана, даже напротив
. Тя се превърна в част от моя, а и на семейството ми живот. (което междувременно стана тричленно
)
Далеч не съм приключил с окончателния и вид и все още има много работа по и около нея. Времената се промениха и продължават да се променят за добро или лошо, но човек трябва да си има местенце, където да избяга поне за малко от времето и битието.
И сега чисто практичното ми питане е свързано с лакирането на огради и асмалъци. Досега всичко съм лакирал с валячета и четки, но това си е доста трудоемко и отнема страшно много време, предвид немалката площ за лакиране.
Започвам да се замислям за друг вариант за лакиране, а именно - електрически пистолет.
В Лидъл имат в момента един такъв в продажба и се чудя дали би ми вършил работа. Нямам абсолютно никакъв практичен опит с подобни "пръскачки" и ще съм благодарен за някое мнение по въпроса.
Оградата не е плътна, а е с разстояние 2 см между дъските, което се оказа малко за да се лакира с валяче и съм лакирал с четка.
Това е машинката, която мисля да взема.

Слагам малко снимки да покажа за какво говоря. Оградата е 25 метра дълга и с 1.50м високи дъски.
Отделно има ограда на терасата, както и асмалъци в предното и задното дворче, на последните снимки го няма още.
Щеше ми се да избегна досадното лакиране с четка и валяк, и да го заменя с по-бързото(според мен) лакиране с пистолета. Ще стане ли?
Или да сформирам бригада за еднин уикенд с подобаващо количество бира и хеви метъл да унищожим десетина валячета и четки по дървенията?
Някой минал ли е по тоя път?
Далеч не съм приключил с окончателния и вид и все още има много работа по и около нея. Времената се промениха и продължават да се променят за добро или лошо, но човек трябва да си има местенце, където да избяга поне за малко от времето и битието.
И сега чисто практичното ми питане е свързано с лакирането на огради и асмалъци. Досега всичко съм лакирал с валячета и четки, но това си е доста трудоемко и отнема страшно много време, предвид немалката площ за лакиране.
Започвам да се замислям за друг вариант за лакиране, а именно - електрически пистолет.
В Лидъл имат в момента един такъв в продажба и се чудя дали би ми вършил работа. Нямам абсолютно никакъв практичен опит с подобни "пръскачки" и ще съм благодарен за някое мнение по въпроса.
Оградата не е плътна, а е с разстояние 2 см между дъските, което се оказа малко за да се лакира с валяче и съм лакирал с четка.
Това е машинката, която мисля да взема.

Слагам малко снимки да покажа за какво говоря. Оградата е 25 метра дълга и с 1.50м високи дъски.
Отделно има ограда на терасата, както и асмалъци в предното и задното дворче, на последните снимки го няма още.
Щеше ми се да избегна досадното лакиране с четка и валяк, и да го заменя с по-бързото(според мен) лакиране с пистолета. Ще стане ли?
Или да сформирам бригада за еднин уикенд с подобаващо количество бира и хеви метъл да унищожим десетина валячета и четки по дървенията?
Някой минал ли е по тоя път?
EDI
- майстор
Убийствено е станало
нищо излишно, добро използване на терена, ефектна дървения.Особено ме кефи асмалъка.И аз бях забравил темата, та като я препрочетох, гледам и аз съм писал преди доста време.Аз май и като през 2009 година вървя малко след теб.Това лято и аз ще правя такъв асмалък над една площадка на вилата.Що се отнася до пръскачката, по принцип работят добре с по-редки течности.Имам едно такова на АГИЙОМА.За ограда ще свърши работа, но с условие - ако ще лакираш в лак на водна основа, май няма да може да пръска като хората.Или трябва доста да разредиш лака, от което според мен файда няма.Вземай бирата и бригадата.Ако искаш да пръскаш, по-добре дай малко повече пара за компресорна машина.
ZMeyGorianin
- майстор
Пръскал съм с подобна машинка разни дървении без проблем, но с лазурен лак. За да нямаш големи загуби на боя добре е да ги напръскаш преди монтажа, плътно наредени една до друга!
bager
- специалист
Така или иначе къщичката и двора са съвсем малки, внимавам да не "затисна" пространството, претрупвайки го с излишни елементи. Само най-необходимото - асмалъци, навесче и чешма на двора(още са в проект). Не знам дали ще смогна това лято да ги направя, най-вероятно ще останат за догодина.
Всичко, което е от дърво вече е лакирано поне един път с лазурен лак за външни условия. Мисля да използвам пак същия лак за всяко последващо лакиране.
Това е лака с който е лакирано.

http://www.megachim.com/megachim_colors ... =dekorator
Всъщност има ли проблем ако се лакира с друг лак, а не с този с който вече е лакирано дървото веднъж?
Честно казано и аз мисля, че на ръка с валяче и четка ще стане най-добре, но ми се щеше да има по-лесен и бърз начин. Може да взема едно от евтините пистолетчета от 20-тина лева за проба. Да добия представа чисто визуално как пръска това нещо и дали минава лака през дюзата. Ако резултатите са обнадеждаващи ще купя някой по-скъп за да свърша работата. Ако ми се стори, че работата е безнадеждна- започвам с валячето и четката.
п.п.
EDI
Това са още една - две снимки на асмалъка в предното дворче, който реално е една прегола и докато ми пораснат асмите мисля да покрия с някаква тента. Обмислям няколко варианта, като май ще се спра на варианта със зебло. Някак по-естествено ще изглежда. Ивици зебло с еднаква ширина ще бъдат опънати надлъжно на цялата конструкция, като ще минават под и над напречните греди.
Нещо такова, ама не точно
.

Зеблото ще опъвам само докато съм там, за имам сянка в дворчето. Ще го прибирам като си тръгвам да не прегаря от слънцето. Надявам се да не изглежда грозно и не на място.
Мнения?
Всичко, което е от дърво вече е лакирано поне един път с лазурен лак за външни условия. Мисля да използвам пак същия лак за всяко последващо лакиране.
Това е лака с който е лакирано.

http://www.megachim.com/megachim_colors ... =dekorator
Всъщност има ли проблем ако се лакира с друг лак, а не с този с който вече е лакирано дървото веднъж?
Честно казано и аз мисля, че на ръка с валяче и четка ще стане най-добре, но ми се щеше да има по-лесен и бърз начин. Може да взема едно от евтините пистолетчета от 20-тина лева за проба. Да добия представа чисто визуално как пръска това нещо и дали минава лака през дюзата. Ако резултатите са обнадеждаващи ще купя някой по-скъп за да свърша работата. Ако ми се стори, че работата е безнадеждна- започвам с валячето и четката.
п.п.
EDI
Това са още една - две снимки на асмалъка в предното дворче, който реално е една прегола и докато ми пораснат асмите мисля да покрия с някаква тента. Обмислям няколко варианта, като май ще се спра на варианта със зебло. Някак по-естествено ще изглежда. Ивици зебло с еднаква ширина ще бъдат опънати надлъжно на цялата конструкция, като ще минават под и над напречните греди.
Нещо такова, ама не точно

Зеблото ще опъвам само докато съм там, за имам сянка в дворчето. Ще го прибирам като си тръгвам да не прегаря от слънцето. Надявам се да не изглежда грозно и не на място.
Мнения?
Тема "Една мечта: стара къща на село !" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература