• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ArturDent - Почти Безобиден
Проблема не е токова сериозен - капе само а не тече. И от ъгловите и от снадките.
При ъгловите има още един проблем че са малко увиснали спрямо улуците.
Така или иначе това лято ще се демонтират/монтират тръбите за улуците и ще има скеле. (Ще правя изолация).
До сега само съм плащал на хора да го оправят, покрай нещо друго. Сега мисля лично да се заема с инспекция на състоянието. Нали ми знаеш килограмите и затова не съм се качвал отгоре.

А 95% съм сигурен че големия проблем е топлинното разширение. През лятото, като ги напече слънцето от югозападната страна се чува един такъв метален звук. На другия ден по същото време пак така.
VLADO66 - майстор
Снадките трябва хубаво да са застъпени, мажеш обилно с PU-то в/у снадката и си в играта.Почисти и обезпраши мястото.
Илиян Илиев™ - майстор
Артъре, като оправиш снадките не е зле да преправиш и самото захващане на улука към покрива.

Демек вместо през 80см или метър захващането на улука да е през 1,5 - 1,8 метра. Може и 2 метра, ако не е много обемен.

Линейните снадки застъпвай с 10-15 сантиметра, като тези сантиметри се обмазват обилно и после се притиска достатъчно силно за да избие излишното.

Ъгловите аз лично ги зарязвам малко по-различно от тези на снимките. Демек лицето и гърба така ги зарязвам, но дъното го оставям на 90 градуса. Така има повече място за нитове и по-голяма контактна повърхност за уплътнителя.

п.п. Демек за ъгловите - този който ще е видим е със зарязано на 45 градуса дъно, а другия е с дъно на 90 градуса. Може и двата да са с дъна на 90, но е малко по-грозничко. Някой път ако пак се случи да монтирам ще снимам, така е трудно за обяснение.
Вадим Владимиров - специалист
ArturDent написа:
Проблема не е токова сериозен - капе само а не тече. И от ъгловите и от снадките.
При ъгловите има още един проблем че са малко увиснали спрямо улуците.
Така или иначе това лято ще се демонтират/монтират тръбите за улуците и ще има скеле. (Ще правя изолация).
До сега само съм плащал на хора да го оправят, покрай нещо друго. Сега мисля лично да се заема с инспекция на състоянието. Нали ми знаеш килограмите и затова не съм се качвал отгоре.

А 95% съм сигурен че големия проблем е топлинното разширение. През лятото, като ги напече слънцето от югозападната страна се чува един такъв метален звук. На другия ден по същото време пак така.
Я виж какво съм ти препоръчал преди 2г. http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... &start=220
И доколкото се вижда, "майсторите" се използвали винтове вместо нитове, което е грешка. Знам го от личен опит. :-D
bulhomes2 - майстор
Адаш, а защо имаш снадки? Не ти ли изтегляха улуците на място?
ArturDent - Почти Безобиден
bulhomes2, На място ги изтегляха но ставаха много дълги и нямаше как да ги качим (качат).
Към 18 метра - двама човека трудно ще ги качат без да се огънат.

Вадим Владимиров, не виждам каква е голямата разлика между самонарезни винтове и нитове, но ако трябва ще ги сменя това лято.
Ами аз ти казах вече как да си решеш проблема. Смени си винтовете с нитове.
Прикачен файл:
DSCF0688777.jpg
Ето тук ти показвам как ям "хурката". За да разбереш защо нитовете са по-добро решение направи следното. Вземи две ламаринки и ги завий със по-дълъг самонарезен винт. Като размърдаш винта , дори с ръка, ще видиш как отслабва контакта между двете ламарини. По-същия начин работи и линейното разширение.Когато се затопли улука ламарините се движат една срещу друга и се размърдва улука.Това е 1 причина да текът снадките или ъглите. 2-та причина е следната. Дори да използваш нитове най слабото място е фалца (скопчавката) на ъгъла. Тези ъгли при теб са алуминиеви и са тънки.На снимката аз работя със същите. Самия ъгъл поддава точно в това място. Затова аз препоръчвам на тези, които сами си слагат улуците, да използват другия вид ъгли. Ето от този тип.
Прикачен файл:
images (5).jpg
images (5).jpg (3.25 KиБ) Видяна 2312 пъти
Решението при теб е едно Сложи си водосборни казанчета, но и срежи улука в тях и си смени винтовете с нитове, дори без винтове е по-красиво.
Прикачен файл:
417296-285968123.jpg
bulhomes2 - майстор
Адаш, виж тоз човечец изглежда като с наш'те габарити, а как кротко си работи в ъгъла :lol: .

Иначе и за моите казанчета виждам така решението. Ще срежа улуците в казанчетата и даже ще изхвърля 2-3 см от улука. Прореза в казанчето обаче мисля да направя без да прекъсвам перата, които сега снега ми е обърнал навън. Тоест да пробия от двете страни казанчетата и от отворите с ножиците да оформя профилираните отвори за улуците. Горната периферия на казанчето ще си остане цяла. Улука като е срязан на 2, ще може казанчето да се наниже на едната част, да се долепи до челната дъска и да се върне и вкара другата част на улука.

ПП. Бахти и сложното обяснение, ама с рисуване хептен нямаше да мога да го обясня.
По-добре направи както показах на по-горните снимки. Само ще си надереш улука. Но ако си решил, цвета на спрея е RAL 8017 :)
Но има и такива моменти
Прикачен файл:
P1020446.jpg
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "безшевни улуци" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: