• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 55
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
nelina_london - специалист
Дори и да се удължи срокът на съхнене на мазилката при направена ТИ (зависи каква е дебелината и ,разбира се ,а това до голяма степен се определя и от кривината на стените ) ,последващите операции отнемат доста време , докато се нанесеш в къщата .
Казвала съм ,че нашите мазачи ,на които имах голямо доверие (фирмата е на приятел ), споделиха ,че бързото съхнене е проблем ,не бавното .Имаме само една стена със спукана мазилка и причината е друга - докато бяхме в Англия и строителството е в ход ,не са съблюдавали проекта както трябва и са пропуснали да сложат тънък лист изолация над зидарията на първи етаж ,преди са излеят плочата отгоре .
На твое място ,бих се притеснявай повече от улягане на сградата ,а не от спазване на технологичното време за съхнене на зидария разтвор .

По дограмата нямаше поражения ,защото всички прозорци бяха щателно облепени с тънък найлон(има готови с тиксо в края ) ,а на всички отваряеми части ,които ще се ползват за излизане навън сложихме хартиено тиксо долу на прага, за да не се надерат .

Всички инсталации се правят с окабеляването .Ще прикача по-късно един монтажен елемент ,който може да се ползва за външните камери ,под 20 см изолация .

От този тип ,има различни видове .
Прикачен файл:
Screenshot_20221227-105934_Samsung Internet.jpg
Screenshot_20221227-105934_Samsung Internet.jpg (117.04 KиБ) Видяна 649 пъти
Dessie - специалист
Улягането на сградата е нещо, което ще се случва дълго време. Обсъждахме със зидарския екип м/у последния ред тухли и горната плоча да оставят 1-2 см с пяна за да се избегне спукването. Не е открита топлата вода, в тубата има много клипове, на които е обяснено, че така се прави.Не знам обаче как се компенсира подобно нещо странично? А не знам има ли и нужда де?
При мазилката може ли да оставя подобен компенсатор? Как се оправя спукана мазилка? Кърти се и се прави наново или има друга технология?

За дограмите - вътре е ясно, че всичко ще се облепи, а отвън? Тия найлони и хартиено тиксо отвън все си ги представям как на първия вятър са отишли в съседите :-) Имаш ли снимки как сте облепвали праговете? Няма ли проблем със затварянето после?

Благодаря за инфото за инсталациите - ще търся след празниците съответните хора за да планирам ситуацията.
Деси ,тя топлата вода отдавна е открита ,но явно има строители които не подозират за тези стари открития ,дори и в проекта не поглеждат ,че са описани :) . Факт ,че при нас не са сложили нищо между първи и втори етаж .На пояса на втори етаж ,вече ги хванахме в крачка и там нещата бяха изпълнени както трябва .
Не съм чувала за компенсатор на мазилката .А,нашата пукнатина не сме оправяли .Половинката се бе засилил, но аз го спрях ,писна ми при толкова положен труд , да поправяме .Не ме дразни - ниска хоризонтална пукнатина в коридора на втори етаж .

Търсих ,търсих снимки и намерих само на облепени прозорци отвън .Не са отлитали, а и половинката винаги слага на къщите ,които прави ,защото ги издава с изчистени прозорци :)
Прикачен файл:
Screenshot_20221227-121425_Gallery.jpg

Хартиеноно тиксо го слагахме на отворен праг ,не отвън и отвътре ,а отгоре върху отворената част .Нямам снимки .
Dessie - специалист
Ооо, много благодаря за снимковия материал. Много си бърза! Явно аз не съм допремислила нещата или не си ги представям хубаво, затова питах за облепването :-)

За четенето на проекти - кой чел, някой недочел, кой не може…. Трагедия е положението и с пълна сила важи “проверката е висша форма на доверието” :-) след малко ще ходя на оглед на арматурата, че да знам да викам ли конструктор утре :-)

Компенсатора ми се струва да се яви пак някое парче хпс/епс/ лента пяна. Ще го мисля и със зидарите….
skostadinov - специалист
вт дек 27, 2022 10:56 amnelina_london написа:

От този тип ,има различни видове .

Screenshot_20221227-105934_Samsung Internet.jpg
nelina_london
Ако имаш под ръка би ли споделила име или линкове на тези елементи за монтаж на камери и прочие в дебела изолация. Много яко, че се произвеждат и продават подобни детайли. Като гледам трябва да е PVC и не би трябвало да прави термомост, но все пак да попитам подложка м/у този детайл и стената слагали ли сте някаква или не?
Благодаря предварително!

Dessie за влагата ако толкова се притесняваш, защо не проучиш как стоят нещата с влагоуловителите. Краси спомена, че си е купил някакви индустриални влагоуловители точно за тази цел. Той може да ти даде повече инфо.
skostadinov - специалист
Dessie ако не представлява проблем би ли споделила каква оферта финално ти дадоха за Etem? Аз също имам оферти за Etem E75 и тяхното плъзгане, но са старички вече и предполагам цените не са актуални вече.
skostadinov,ние не сме слагали от конзолите за изолация .Но ,съфорумка от bg mama ги бе споделила , като предлагани и за Пасивни къщи и точно като решение за фасадни охранителни камери и дебела изолация .Ако напишеш в търсачката конзоли за външна изолация ,ще видиш доста модели и производители .

Нищо не пречи и под въпросната ПВЦ джаджа (на тухлата )да се сложи лист тънка изолация .Просто ,при 20 см изолация ,трудно се захваща осветително тяло ,камера и дори контакт ,затова са тези конзоли .
ulieliadi - специалист
Това е решението за дограмата, и от вътре и отвън. Е по-скъпо е от найлона, ама си струва.
Последна промяна от ulieliadi на вт дек 27, 2022 2:37 pm, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
@skostadinov - по-късно ще кача офертата, няма никакъв проблем :-)

@nelina_london- конзолите са супер решение, ще ги имам впредвид, дано да има и за 20-ка изолация или някакъв вариант за пригодяване :-)

@uilieliadi - ще го проуча и това с мазането, но ми се струва трудоемко, на фона на едно руло армиран найлон и 10 ролки тиксо, иначе предполагам, че цената от 5 лв/м2 ще е идентична на сбора найлон + тиксо за двустранно облепване на 65 м2 прозорци
Върху 20 см. ЕПС с какви винтове трябва да се захване в тухлата ,за да се направи върху изолацията ?
И понеже с Деси имаме изготвени проекти от един и същи архитект ,съм сигурна ,че на еркерите има 30 + см. изолация ,затова трябва да се търси решение под изолацията .

Деси ,нашият найлон е тънък ,не армиран ,но прилепва много плътно и е готов с тиксо покрая. Много лесно за работа .
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 55

Тема "Моето пътешествие “Да построим къща”" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: