• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dessie - специалист
ср фев 26, 2020 10:57 amV1978 написа:
"Добре де, нали ще строиш за себе си? Защо постоянно въпросите са “ ще мине ли?” . За мен в случая би бил подходящ въпроса “ ще ми е ефективно и изгодно ли?” "

Предоплагам, това е майтап а не сериозен въпрос?
Въпросът е "ще мине ли" (по Наредба7), защото ако не мине - не може да се узакони сградата. Просто и ясно. Дали е ефективно и изгодно няма грам значение в случая. Моето принципно мнение за изолациите е ясно (прочети горните ми постове), но и то в случая е ирелевантно, защото я има въпросната Наредба7.

Не, въпросът е съвсем сериозен... твоето мнение за изолацията го разбрах, ама няма подобно начинание не може да влезе в експлоатация. Прекалено много изисквания имаш, съответно за да се удовлетворят поне част от тях, трябват и други мерки. Всъщност никъде не написа защо не искаш изолация?
Дори и хипотетично да приемем, че нвма наредба, помисли и за бъдещата експлоатация на тази къща - какви ще са и разходите за отопление и охлаждане?
BLUEPUPIL - майстор
Не виждам никакъв проблем, да се направи тухлена зидария 50см широка- Two brick walls. По света има много такива високи сгради, например в щатите от периода преди да започне да се ползва ст. бетон, при които дебелината на тухлената стена на първият етаж достига 1 метър.

Отгоре пояс, 2-3 стоманени греди и всичко останало дърво.
Dessie - специалист
ср фев 26, 2020 11:32 amBLUEPUPIL написа:
Не виждам никакъв проблем, да се направи тухлена зидария 50см широка- Two brick walls. По света има много такива високи сгради, например в щатите от периода преди да започне да се ползва ст. бетон, при които дебелината на тухлената стена на първият етаж достига 1 метър.

Отгоре пояс, 2-3 стоманени греди и всичко останало дърво.
Принципно си прав, ма той иска да се вмести във 100 м2 за да строи без фирма, което също усложнява нещата...
V1978 - специалист
@naster

Все пак е странно. moimoimoi пусна нещо, според което хипотетична стена само от 10см мултипор покрива изискванията. Ти какъв калкулатор ползваш? Нещо онлайн безплатно или специализиран за профи употреба?
Ако не те затруднява може ли да пробваш варианта тухли четворки + мултипор. Бетонът може да има друга, по-ефективна изаолация (EPS/XPS).

Благодаря.

@Dessie

"няма подобно начинание не може да влезе в експлоатация..."
Как така няма? Има ясна наредба, сградата не отговаря на нея. Как ще заобиколиш влязла в сила наредба? Някакъв вариант е да се влезе в корупционна схема, да се търси кого да подкупиш и т.н. и т.н. Не, че не става, но не е сериозно, гаранция-Франция.

"Всъщност никъде не написа защо не искаш изолация..."
Написах, провери постовете ми в раздел "Саниране", Тема Преди-след. Много конкретен пример съм дал, който никой не е оборил с факти (само заяждания).

"Дори и хипотетично да приемем, че няма наредба, помисли и за бъдещата експлоатация на тази къща - какви ще са и разходите за отопление и охлаждане?"
За 10-15 годишен период - в пъти по-малки от разходите за пълна топлоизолация съгласно Наредба7, при това разсрочени във времето (а не платени кеш при строежа+лихва, ако ползваш заем). По-дълги времеви периоди е глупаво да се разглеждат, писал съм защо в другата тема. Ако Наредба7 я нямаше и имах избор, бих направил частична изоплация само на бетонните елементи и покрива, както и хубава дограма с подходящ профил и троен стъклопакет.
Но всичко това няма никакво значение, защото явно Наредба7 я има и съответно нямаш право на избор. Ако има вариант за избягване/заобикаляне на Наредба7, целият съм слух(очи) :)

П.С. Моля всички, да не започваме спор за/против изолациите тук. Приел съм факта, че има изисквания, въпросът е как най разумно да ги спазим.

Благодаря
V1978 - специалист
@BLUEPUPIL

"Не виждам никакъв проблем, да се направи тухлена зидария 50см широка- Two brick walls..."

Изначално мислех за подобен вариант, само че не 2 тухли, а една и половина (375мм) за външните стени. И това си има недостатъци - скъпичко излиза, натоварва основите, яде доста жилищна площ. Не са неща за пренебрегване. Освен това не покрива изискванията на Наредба7 - пак трябва да опаковаш и излиза гявол на магаре :) .
Руди - майстор
ср фев 26, 2020 9:59 amnaster написа:
След 2020, ЕС-директивите стават още по-стриктни за ново строителство...
Говори се в посока близко до нулево енергийно потребление на сградите.
Интересно, кога ЕС-директивите ще станат стриктни и затова колко
пресни зеленчуци и колко свежо месо трябва да ядем? Да станат
стриктни дали имаме ново палто и здрави обувки тая зима?
Не може да си задължен да живееш в супер екологична къща, да
караш скъп електрически екомобил и да не може да се облечеш
и нахраниш. Да не си ходил на почивка, щото нямаш отпуск, да
ходиш на две работи и сам да си правиш ремонта...

Завишаването на изискванията към изолациите през няколко години за
мен са плод на лобистки интереси.

Извинявам се за офтопика. Нищо лично към naster.
V1978 - специалист
@ Руди

Бог да те поживи, братле. 100% мисля като теб! =D> :partyman:
Моля те, ако можеш следи темата, твоите отговори в началото ми дадоха много полезна и конкретна информация.

П.С. Сега може да те обвинят, че си комунист и имаш носталгия по соца :-D
Не може да се критикуват Евро-идиотщините! :-D :-D :-D
Руди - майстор
ср фев 26, 2020 11:36 amV1978 написа:
Ако има вариант за избягване/заобикаляне на Наредба7, целият съм слух(очи) :)
Приеми факта, че всички на строежа - проектант, строител, надзор са
зависими от собственика, защото той им плаща.
Наредба 7 трябва да се спази в проекта, или да изглежда спазена.
На строежа можеш да направиш каквото си пожелаеш, няма друг
по-заинтересован от теб. За ниските категории строежи дори не е
задължително да се прави фалшив протокол за топлоизолацията.
Енергийният паспорт се прави по документи (по проекта, а той е ОК),
без никакви натурни проверки и изпитвания.
V1978 - специалист
@Руди
Благодаря, това е важно. Тоест на теория може да се заложи по-дебела изолация в проекта, а да се изпълни строежа с по-тънка и всичко да мине ОК?
Дано си прав, но все пак - рисковано ми звучи. Става неспазване на плана. Като нормалните хора и аз гледам да спазвам законите и наредбите, дори и да са абсурдни. Опитвам се да си направя предварителни много груби сметки, да си проверя бюджета. И за това ме оплюха - не можело без проект да смятам. Как да платя 5000+ за проект, без да знам поне приблизително колко ще ми струва и дали мога да си го позволя? И после евентуално за преработване на проекта още 2к.
Като цяло, малко са хората във форума, които помагат. Повечето гледат да те оплюят, да ти обяснят колко не разбираш, а те какви супер професионалисти са.

Между другото, ако не е тайна ти в строителния бранш ли работиш? (Разбира се, може да не отговаряш) :)

Малко оффтопик и от мен:

Браво, ЕС/България има перфектна стратегия за демографията, която е ПРЯКО свързана с жилищната политика. За повечето нормални хора в БГ жилищата са много скъпи. Докато се чудят как да изпълнят все по-абсурдните и по-скъпоструващи изисквания (наложени САМО от лобистки интереси), Бай Манг@л вече е направил 4-5 чаавета в напълно незаконната си къща, спретната за без пари, при това обикновено върху общинска земя. За него няма Наредба7, 8, 9, 4575675679 и тн. В никакъв случай не адвокадствам на незаконното строителство, но всичко трябва да е с мярка и разум. Фактите са си факти.
nikolov333 - майстор
Действително изпълнението на изолацията по проекта не се проверява стриктно като показатели, още повече, че когато е завършена, трудно ще разберат, какъв материал си ползвал за нея и няма да и направят обследване. Реално се одобрява само топло-техническия проект, но дали е 7 или 10 см на практика няма кой да се заиграва с измерване..
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 16

Тема "Строеж на къща от нулата - актуални въпроси/отговори/цени за 2020г." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: