• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
moimoimoi - майстор
Така мисля , идеята ми беше да ти покажа колко дебела трябва да е стената ако е само от еденички тухли за да покрива наредба 7.
за изолация може да се ползва и ФАСАДНА вата която също е негорима.имам роднина дето къщата му е с 20см вата и лятото температурата е около 27 градуса без да се ползва климатик.зимата се отоплява целия етаж с един климатик
Dessie - специалист
Не забравяйте, че в доклада за енергийна ефективност се гледа не само U на стените, влизат стойности от пода, тавана, загуби от вентилация и още един куп щуротии....

Иначе, каквато и да е тухла в комбинация с 10 см изолация дава отговарящо на наредба 7 U.... Големите топлозагуби се генерират от желязобетона, прозорците и покрива....
V1978 - специалист
@ Dessie
Благодаря, че се включвате в темата с желание да помогнете, а не да се заяждате като някои други....

"Не забравяйте, че в доклада за енергийна ефективност се гледа не само U на стените, влизат стойности от пода, тавана, загуби от вентилация и още един куп щуротии...."
Наясно съм с това, имам го предвид.

"Иначе, каквато и да е тухла в комбинация с 10 см изолация дава отговарящо на наредба 7 U....
Конкретно с мултипора е интересно, защото този материал има по-лоши изолацинни показатели от пенопластите, но има и ред предимства.

"Големите топлозагуби се генерират от желязобетона, прозорците и покрива...."
100% съм на същото мнение. От гледна точка на практиката - минимизиране на топлозагубите от тези три места според мен е оптимално като отношение инвестиция/ефект, но заради пустата Наредба7 няма да се мине само с това. Ще трябва да се "опаковат" и стените, колкото и да не искам...
Dessie - специалист
Не съм запозната с видовете изолация подробно. Всъщност наложи ми се да науча много неща, докато проекта ми отлежава в общината и благодарение на форума знам голяма част от нещата.

Ако не опаковаш подходящо стените и не подбереш правилни според изложението стъклопакети, няма да има особен ефект от опаковката на пода и покрива.

Боса съм в конструкциите, но ми се струва излишно и скъпо да строиш с носещи тухлени стени. Помисли дали и в бъдеще няма да решиш да дострояваш, тогава ще е дърво....
V1978 - специалист
"Боса съм в конструкциите, но ми се струва излишно и скъпо да строиш с носещи тухлени стени. Помисли дали и в бъдеще няма да решиш да дострояваш, тогава ще е дърво...."

Още не съм избрал типа на конструкцията. Изначално мислех за "хибриден" вариант с комбинация от носещи стени и колони. Просто колоните са по-малко, обикновено 4-10 броя в зависимост от размерите на къщата. Дострояването в този случай не е проблем, стига основите да го позволяват. Огромна част от къщите през соца (строени през 50те и 60те години) бяха достроени така през 80те години, включително нашата. Тогава масово се използваха тухли четворки за целта. Това, което не знаех е че употребата на тухли четворки вече е недопустима за носещи стени. Сега явно става само с плътни единични, което съществено оскъпява нещата. По всяка вероятност ще трябва да мина на вариант носеща конструкция от железобетон и стени от четворки.

"Всъщност наложи ми се да науча много неща, докато проекта ми отлежава в общината и благодарение на форума знам голяма част от нещата"

Това би трябвало да е идеята на такъв форум - да се споделят идеи и информация. Днес един пита, друг отговаря. Утре - обратното. Но реалността, за съжаление е друга...
naster - майстор
Да добавя, че наредба седем вече изисква 0.28 за ограждащата зидария. Не е непостижимо с мултипор 10 см отвън, но или трябват блокове с вертикални кухини, или някаква междина 5-10см между двата зида, запълнена с вата. След 2020, ЕС-директивите стават още по-стриктни за ново строителство. Говори се в посока близко до нулево енергийно потребление на сградите.

Алтернативно, за едноетажна постройка, може да се мисли за стомамен скелет и ограждаща зидария от 35см ютонг.
V1978 - специалист
@naster

Да, вече настанА обърквацията....
Един казва - става 100%, друг - не става :?
Добре, според теб вариант железобетонен скелет + стена 25см с обикновени тухли четворки (хоризонтални кухини) +10см мултипор ще мине ли?
Принципно четворките са по-добре от единичките като ТИ свойства заради кухините, но са с хоризонтални, а не вертикални кухини. Каква е разликата при различната ориентация на кухините по отношение на ТИ свойства? Питам, защото тухлите тип Wienerberger Porotherm (с вертикални кухини) си имат и сериозни недостатъци (основно ниска здравина). На прима виста ги отхвърлих като вариант.

"Алтернативно, за едноетажна постройка, може да се мисли за стомамен скелет и ограждаща зидария от 35см ютонг"

Защо именно стоманен, а не железобетонен скелет?
Последна промяна от V1978 на ср фев 26, 2020 10:51 am, променено общо 1 път.
Dessie - специалист
ср фев 26, 2020 10:35 amV1978 написа:
@naster

Да, вече настанА обърквацията....
Един казва - става 100%, другия - не става :?
Добре, според теб вариант железобетонен скелет+тухли четворки 25см+10см мултипор ще мине ли?
Принципно четворките са по-добре от единичките като ТИ свойства заради кухините.

"Алтернативно, за едноетажна постройка, може да се мисли за стомамен скелет и ограждаща зидария от 35см ютонг"

Защо не железобетонен вместо стоманен?
Добре де, нали ще строиш за себе си? Защо постоянно въпросите са “ ще мине ли?” . За мен в случая би бил подходящ въпроса “ ще ми е ефективно и изгодно ли?”
V1978 - специалист
"Добре де, нали ще строиш за себе си? Защо постоянно въпросите са “ ще мине ли?” . За мен в случая би бил подходящ въпроса “ ще ми е ефективно и изгодно ли?” "

Предоплагам, това е майтап а не сериозен въпрос?
Въпросът е "ще мине ли" (по Наредба7), защото ако не мине - не може да се узакони сградата. Просто и ясно. Дали е ефективно и изгодно няма грам значение в случая. Моето принципно мнение за изолациите е ясно (прочети горните ми постове), но и то в случая е ирелевантно, защото я има въпросната Наредба7.
naster - майстор
Пуснах една бърза сметка с моя примитивен калкулатор. Сценарият е с: 25 см зидария широкоформатен зидарски блок с вертикални кухини (не с четворка); 12.5 см мултипор. Резултатът е, че зидарията покрива, а бетонът, почти. Но Но Но... всичко зависи от съотношението на площта на колоните и зида в периметъра на ограждащия зид. Та, в този ред на мисли, ще стане/няма да стане е по-скоро обект на изчисление, или поне приблизително.

Прикачен файл

multipor.JPG
multipor.JPG (36.62 KиБ) Видяна 1726 пъти
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 16

Тема "Строеж на къща от нулата - актуални въпроси/отговори/цени за 2020г." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: