• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Lutchezar - майстор
Трифоне, не можеш ли с мотора да направиш няколко курса с по няколко торби?
Бих могъл, но е в бокса- ревизия на движока.
Болен съм.
preslav - майстор
ср авг 30, 2023 4:22 pmLutchezar написа:
Сателитна снимка исках за да нарисуваш отгоре пътеката.
Ще пробвам линк, ще добавя и пример.
https://maps.app.goo.gl/UpyEaCt7H3AWhiGj7

Screenshot_20230830_162105.jpg
С желтичко съм посочил къде може да се стовари и после премести пясъка. Пътеката е около 2 тротоарни плочки широка, като от едната и страна (на 50% от дължината и) е бетонова стеничка с височина около 1.5 м. - колелото на количката върви по крайчеца на пътеката, а ръкохватката на количката почти опира в бетоновата стеничка. И двадесет човека да събера, няма да свършат по бързо от двама, трима.
Мисля, че вече съм измислил кое, как и къде за метериалите - тази събота започвам с пясъка. Започнах обаче да се шубелдисвам да не сътворя някоя глупост (онова, за което спомена Мама Му) - конструкторът е виждал пукнатините само на снимки, никой не знае какви са сегашните основи, теренът и "почвата" са по мое описание. Работи се по презумпцията, че щом за толкова години има само тези пукнатини и само на това място, то най-вероятно основата е плитка и пясъкът под нея е отмит от повърхностните дъждовни води. Плочникът е компроментиран с годините, сега ще извадя плочките, ще излея бетон и плочките ще са само за фасон (големия фасон, ама иначе и тях трябва да мисля къде да дявам). Имам и план "Б", комшиите отсреща ще строят, идваха какви ли не да мерят и ширят - ще ги помоля да ми покажат чертежи за дълбочините на техните основи. На вид теренът е същия, пак с някакво допускане и при мен трябва да се гони същата дълбочина и конструкция на основите. Мисията е почти невъзможна, но се стремя да направя най-доброто. Ще влизам възможно най-дълбоко, но онзи филм, който играх от задната страна (при хидроизолирането), дълбочина от над 2 метра и свличащ се пясък - туй няма да го бъде. До към метър, метър и двадесет не ме е страх, повече е опасно за изкопчията (демек мен).
Ясно ми е, че при тази ситуация кубикът бетон ще дойде малко, но ще се докупува и пак всичко става в авариен режим.

Прикачен файл

козя пътека.jpg
козя пътека.jpg (86.01 KиБ) Видяна 950 пъти
MamaMy - майстор
Ако нямаш никъде твърда земя имаше тема как да се заздрави наличната почва чрез инжектиране на цимент или някакви химии. Подобно нещо са правили в Пиза за да спрат наклоняването. Било е станало опасно. Явно са успели след като е още цяла кулата. Не е лошо предварително да попрочетеш. Аз не, че те плаша, но по-добре понапукана къща отколкото разцепена като диня. Първият вариант става за обитаване, но втория не. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
ср авг 30, 2023 6:30 pmТрифон П.Трифонов написа:

Болен съм.
Сакън!
:goodman:
чет авг 31, 2023 9:09 pmn_a написа:
ср авг 30, 2023 6:30 pmТрифон П.Трифонов написа:

Болен съм.
Сакън!
:goodman:
Споко Кака!
Прая си компресчета Джак. Ши ми мини само след ......още няколко компреса.
preslav - майстор
Оказа се не чак толкова страшно - за по-малко от ден пренесох 1 тон пясък. След два дена ми докараха 2 тона филц - около 1/4 също е пренесена до пясъка, но няма повече място на междинната гара. За ден (без бързане) навързах арматурата за дългата страна (около 2 м.) - и това с двете леви. Цимен'а реших да влача с колата, би трябвало 6 торби по 25 кг. да не са проблем - до края на месеца, все ще направя 4 курса по 6 торби.
Сегашното ми питане е за тази добавка https://bashmaistora.bg/plastifikator-t ... 50437.html - вече съм изкупил наличните 4 бутилки. Някой ползвал ли е такава или подобна химия? Не можах да се ориентирам дали е едно и също с добавката за водоплътност. Никъде не намерих информация дали е допустимо смесването на различните добавки.
Отказах се от търсенето на фибри за бетон - звучи ми несериозно 600 гр. полипропиленови нишки да са достатъчни за 1 куб. бетон, цената е смешна, но как се дозират бъркало по бъркало.
Разпитах комшиите за техния проект (там идваха геолози, сондираха, даваха заключения) - основите им ще са около 1.20 м. След като отлея първата гредичка от 1.0 Х 0.6 Х 0.4 метра ще се опитам да вляза под нейния ъгъл на 1-1.2 м. дълбочина, демек да се получи нещо като трипод с хоризонтални рамена (под прав ъгъл) 1 и 2 метра, а вертикално на тях третото рамо на 1-1.2 метра дълбочина.
Ще пробвам да кача снимки, но като започне същинската работа - сега само събирам материали и мнения.
Grozdev - специалист
съб сеп 09, 2023 6:05 ampreslav написа:

Сегашното ми питане е за тази добавка https://bashmaistora.bg/plastifikator-t ... 50437.html - Някой ползвал ли е такава или п, подобна химия? Не можах да се ориентирам дали е едно и също с добавката за водоплътност. Никъде не намерих информация дали е допустимо смесването на различните добавки.

Не съм ползвал ткк,, но от описанието виждам че е обикновен пластификатор ( най вероятно нафталинова основа.!), който ще намали водата в разтвора от 5 =10%..
За повишаване "Водоплътноста" на бетона са важни 2 неща.!
Кол. Цимент и намаленото съдържание на ВОДА.
Затова при по високи изисквания го дават да се смесва с още някакъв си суперпластф. От същата марка.
! Добавките могат да се смесват
НО Е желателно да са на една основа,,И ОЩЕ ПО ВАЖНОТО
да НЕ се предозирва общото кол
Спрямо цимента.!!!
Предозирването има лош ефект.
Препоръчително е да се изчисли
Нужната доза за 1 бъркало. И да се вложи след "ОМОКРЯНЕТО
на материала., после се добавя още вода при нужда,,, за достигане на желаната консистенция.
ВОдоплътНи бетони се водят
ТАКИВА с В /Ц фактор
под 0.6 ! ( ИЛИ на 100кг.Цимент по малко от 60л. Н2О. :)
Имай в предвид, чеТАКИВА бетони ( с висока доза добавка)
Изглеждат по "гъсти "от нормалния.! Обемно то тегло е по голямо и по трудно се "гребе "
С лопата, но са по "подвижни/пластични и се уплътняват по добре. С добавяне на малко вода
Още се разрежда. Лесно.! Понякога много.!
:?
Отказах се от търсенето на фибри за бетон - полипропиленови

Тези се ползват предимно за настилки от шлайфан бетон.
Там ролята им е друга.
Не са нужни в конкретното мероприятие.
Ако държиш на фибри,, или метални, или РР Макро,,, ( като металните по размер.)
Това ако армировката е
По малко, и пак са настилки
По която се движат тежки машини. :roll:
П п
Много скъпа добавка си си избрал.!
Добре че нямаш кубинци за леене.
Българските на ( "унимат") не отстъпват на вс. Западни аналози на пазара. И трябва са от порядъка на 2=3лв кг.
АЗ ползвам други но са в Конт. По 1000л.
:yawinkle:
MamaMy - майстор
Аз си купих добавка Текoпласт B по съвет от форума. Човек работещ в голям бетонов възел я препоръча. Доволен съм. Всичко описано е вярно. Цената е смешна. Аз си купих 20л и ще имам за два живота, но тя не се разваля. Ако ще слагаш добавки, внимавай много с водата. Тази химия е страшна. Слагам на 1 бетонарка една чаша за кафе, а водата трябва да се намали почти с една трета. Ако я добавяш на готов бетон той изведнъж става воднист. Хем бяха ме предупредили първия път и бях забъркал почти сух пак се изложих та добавях цимент и пясък.
Не пропускай и на подценявай фибрите. И те изглеждат смешни, но предотвратяват микро цепнатините. Когато има такива в изсъхналия бетон влиза вода и като замръзне започва да се рони.
preslav - майстор
Благодаря за съветите - ще се постарая да ги спазя, а че няма да се получи от първото бъркало е повече от сигурно.
Туй шишенце смятам да разделя на 5 равни части, всяка за по 25 кг. цимент, който очаквам да се "хване" заедно с 2 стоманени кофи (по около 12 л.) пясък и 4 кофи филц в 140 литровата бъркачка. На хартия сметките ми излизат, на практика всичко може да се окаже не толкова просто, ама съм се подготвил и за половин доза.
Нямам никакъв опит с бетоните, един път съм правил пътеки със земновлажен, приготвен в бетонов възел - не помня марката, но поръчах 2 стъпки по-нагоре от първоначално предложения. Не съжалявам за малко по-скъпия бетон, пътеките не са мръднали десетина години. Другият ми опит е когато се правеше пътя към вилната зона - тогава един отворко изискваше в готовия бетон да се добави още вода, че да се работело по-лесно и крайният резултат беше "хубава работа, ама сиганска".
Още веднъж благодаря за съветите!
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 23

Тема "Сух бетон в торби по 25 кг." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: