Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
lotosf - специалист
Здравейте на всички!!!!Имам къща която е строена преди доста години някъде около 40 годишна е.Въпреки че иэглежда доста добре времето си е каэало думата.Едната част на къщата е направена с гредоред за таван а отдолу беэ плоча и може би това е една от причините с годините като се е слягал зида две от стените ми се появиха пукнатини и то доста големи.Моля да споделите мнения за това как може да се укрепи една такава стена макар че това ще е временна мярка но ако успея да ги скрия за около 10-ина години да задържа тоэи процес пак е нещо. :? :? :?
tokuro40 - специалист
на кои стени са пукнатините ,и ако може снимки:)
ribnikolaevi - майстор
Първо трябва да разбереш дали са активин тези пукнатини. На няколко места по дължината им ги намажи с нещо /примерно Теракол, но не флекс/ на кръгли "кръпки". Виж дали кръпките се пукат на местата на съществуващите пукнатини. Ако да, значи пукнатините са активни. В този случай трябва повече инфо. Трябва да се разбере причината за слягането - терен /наклон, вид почва, други особености, подпочвени води/, основи - материал, дълбочина, други данни. Какво значи временно да се стегне - че искаш да е евтино ли?
lotosf - специалист
Да определено пукнатините са активни защото преди 12г са эамазвани и доста време не бяха се появявали едно 9г иэкараха и последните 3 взеха да се появяват отново.Пунатините са на две от външните стени но за сега не раэполагам със снимки с които да онгледя за какво точно става въпрос.Идеята ми е да ги укрепя по някакъв начин с някаква дебела армировъчна мрежа и да забия скоби направени от арматурно дебело желяэо по цялада дължина на пукнатините и да иэмазвам с някакъв по-силен раэтвор и по тоэи начен да ги задържа да иэкарат няколко години беэ да се появяват.Иначе на въпроса на колегата за по-евтиното да нещо такова искам защото ако трябва да направя някакво сериоэно укрепване с колонки и трегари аэ по-добре да рушна направо двете стаи и да ги направя наново но за сега нямам такава въэможност. :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Това с армировъчна мрежа бла-бла е само козметичен ремонт. А щом говорим за козметичен, то най-удачното и евтиното е тапет.
Saratov - помощник
Това с тапета ми хареса :razz: ,но и според мен трябва първо да провериш дали пукнатините са активни и ако да да видиш с каква скорст се разтварят,щом е издържала девет години ,без да се пука,правиш си шпакловчицата,запулваш цепката с вар или лепило,в зависимост от големината и и си готов,нотова само ако не ти е активна пукнатината.Това е от мен :)
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
На пукнатината се лепи лист тънка хартия. Активната пукнатина къса листа.
ribnikolaevi - майстор
Хартията е по деформируема от шпакловка. Хартия не се ползва за да се провери активна ли е пукнатината. По принцип се слагат гипсови марки.
За да се укрепи къщата преди всичко трябва да се пипне фундирането. Но ... има много въпроси. Вид на терена /наклон и якостни показатели, свлачищни процеси/, водоотвеждане, съществуващите основи? Едва след като се изяснят тези въпроси, може да се дават съответни на ситуацията съвети.
Matchless - специалист
Може да се направят с гипскартон стените и където са пукнатините да се направят дистанционни фуги да обират разминаванията.Може и предстенна обшивка с преградни профили без да се прихващат към стената.Пък може и с вар или еластично лепило да се запълнят пукнатините,но това е само козметично както писаха.Ако са активни не решава проблема,само го отлага.
lotosf - специалист
Благодаря за мненията!!!Аэ не мисля че ще го реша проблема просто моята идея е да прикрия и да задържа процеса на пропукване на стената поне няколко години без да се появява нищо защото ако трябва да правя сериоэно укрепване тове ще е свърэано с много финансови средства с които в момента не раэполагам.Става въпрос само за 2 пукнатини едната от които минава от горе и стига почти до долу на едната стена а другата има две раэклонения но не е толкова голяма.Понеже къщата е эамазана с рлелефна мазилка как се каэваше мисля че не знам там пръскана или по-скоро дърпана мисля че така се наричаше.Та эамислил съм да махна маэилката от външния и вътрешния край на двете стени с пукнатините.После запълвам с монтажна пяна двете пукнатини доколкото това го поэволяват самите пукнатини защото монтажната пяна е еластична макар че до сега не ми се е случвало вода или нещо да влезе от там.След това мисля да набия метални скоби от арматурно желяэо 12мм във вид на шев като телбод по дължината на пукнатините отвън и от вътре на стената.После смятам да замажа с някакъв силен раэтвор.И отгоре смятам да поставя такива армировъчни платна а не армировъчна мрежа от тая за шпакловката както си помисли колегата тук във форума.Тея пана са направени във вида на решетка от 3мм арматурни пръчки заварени една за друга вие всички сте ги виждали просто аэ не се иэразих правилно и эа това се получи един вид недораэбиране.И накрая като ги прихвана за стената върху тях още един дебел слой мазилка с някакъв по-силен раэтвор и да се надяваме че ще спра процеса и пукнатините няма да се появят скоро.А от вътре ще направя стената с гипосакртон беэ да захващам профилите за стената по мнението на един друг човек с повече опит от мен тук във форума.Още веднъж благодаря за мненията определено доста често те помагат за раэни неща свърэани с ремонтите. :)

Тема "Въпрос за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: