Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
panalov - специалист
Цитирам се от една друга тема .
Ситуацията е такава , на външните стени зад гардероба и зад спалнята се е появила капилярна влага ..Тя се просмуква по стената и се намира над перваза и пропуква шпакловката Къщата е на стъпка,спалнята и антрето се намират на терена а останалите стаи са над 1-я етаж.
Та под спалнята (стаята)плочата е наливана направо върху терена (преди 25 год.)и тогава не се е сетил баща ми един найлон да сложи та да спре влагата която се просмуква от бетона.
От външната страна съм откопал 50-60 см от двора ,което е около50см под основата .Направих хидро и топло изолация дренаж и налях с бетон .Хидрото е на ИЗОЛА и е 5мм залепена с горелка върху основа от битомен грунд.
Вътре махнах дюшемето стигнах до плоча коята намазах също с битомен грунд , фибран 2 см ,черна хартия вместо найлон армировачна мрежа и замаска.

Пускам тази тема тук защото се отнася за конструкции и архитектура.
След описаното в цитата идеята ми е следната.
Искам да махна първия ред тухли на външните стени до плочата след това да изолирам бетона с подходяща хидроизолация и отново да си наредя тухли.
Въпроса ми е дали може да се получи някакво слягане и съответно пропукване на стените .
Трябва да се има в предвид ,че ще махам около 1 метър разстояние и след като го подзидам ще махам следващия метър

Къщата е на 27 години и има колони през около 3 метра разстояние
Последна промяна от panalov на чет май 14, 2009 11:44 am, променено общо 1 път.
sstambo - специалист
ако пьрво са зидани стените и после са отливани колоните няма страшно махай по 1 метьр,това може да го разбереш като почнеш да махаш пьрвите тухли до колоната ако има бетон значи няма страшно ,но ако няма по добре сваляй по 2 най много по 3 тухли.
panalov - специалист
ribnikolaevi няма ли да се включиш с мнение .
ribnikolaevi - майстор
След като си вложил толкова труд, защо не направи и дренаж? Не е възможен /поради спецификата на терена/, или не си се сетил?
Цял ред тухли без да спука някъде трудно ще махнеш.
Пусни малко снимки за по-добра ориентация, иначе си е чешене на езиците само.
Не ми харесва идеята да изолераш само тухления зед, а бетоновата основа да си я оставиш подгизнала. През зимата част от влагата в нея ще замръзва, ще се разширява и пука бетона. Това ще доведе до отлюспвания, обрушвания, като краен резултат дълготрайността силно ще намалее. Може да се появят и конструктивни проблеми.
panalov - специалист
Сега да внеса повече яснота.
Това на снимките е ситуацията в момента.
Преди да стигна до тук ,какво направих:

Облицовката беше от същия камък изкъртих го до тухла.
Понеже там няма основа а плочата е залята направо върху терена -той е много здрава скала-откопах около 50 см под кота двор.
По тухлите нямаше следи от влага.

Измазах с вароциментов разтвор изкъртеното.След като изсъхна намазах с битомен грунд и отгоре залепих ходроизолация 0.5 мм
на изола .

Искам да поясня че се занимавам от 10 год с груб строеж така че съм на ясно с доста неща.

Изолацията я сложих така -60 см по стената а останалите 40 см направих улей и се получи нещо подобно на J.изкъртеното го напълних с дренаж и го замазах с бетон По този улей който се получи-дал съм наклон- и до днес изтича вода която е изведена на безопасно място

Отгоре ТИ ,мрежа и облицовката.

Вътре на бетона намазах с битомен грунд , фибран 2 см, черна хартия, скара ,и замаска.

Неизолирано остана само между връзката плоча -тухла, и за това иде реч.

Резултата просмуква се капилярна влага и прави "розички "по латекса най -вече на местата на които не става циркулация.
Зад гардероба и спалнята- отдалечени са достатъчно от стената.
Какво правим от тук нататък ?

Прикачен файл

17042009(001)-001.jpg
17042009(001)-001.jpg (107.15 KиБ) Видяна 6063 пъти

Прикачен файл

17042009(002)-001.jpg
17042009(002)-001.jpg (75.37 KиБ) Видяна 6063 пъти
ribnikolaevi - майстор
panalov написа:
Понеже там няма основа а плочата е залята направо върху терена -той е много здрава скала-откопах около 50 см под кота двор.
По тухлите нямаше следи от влага.
Ето това нещо ме обърква. Да не би вместо капилярни явления да се случват явления на кондензация при теб?
Ако не е така, тогава ако е възможно - обиколи цялата къща с дренаж. Не е било лошо до сложиш перфорирана тръба на дъното на изкопа, който вече си засипал. Но станалото - станало.
От писаното от теб дотук, оставам с впечатление, че има доста /под/почвена вода на това място. Така ли е?
Най-читавото решение е дренаж около цялата къща. Конкретни съвети обаче не мога да дам - като дълбочина и т.н. Трябва си хидро специалист. Всяко друго решение е половинчато и след време пак ще трябва да правиш нещо. Ако все пак настояваш да изолираш само зида - трябва да махаш тула по духла /така е думата, може и по две/ и на тяхно място може да сложиш доста неща. Може и след като намажеш с някоя изолация и да сложиш същата тухла, ако има място за нея.

Но все пак първо трябва да се установи причината за влагата. Можеш ли да разкъртиш малко мазилка и тухли отвътре, където избиват петна? И как установи че тухлите отвън са били сухи? На вид, на пипане, или по друг способ?
Пробва ли да извадиш една тухла и да опиташ да я счупиш?
И друго - кога си правил описаните от теб операции. Не е изключено просто все още да не е изсъхнало, макар че ако се върна към цитата по-горе изниква въпросът - да е изсъхнало от какво?!
panalov - специалист
По скоро става въпрос за капилярна влага.
Дренажа е около цялата къща т.е. само двете стени са на терена.
От вътре няма петна от влага просто има надигната шпакловка.

Другата ми идея беше да сложа гипскартон на конструкция и вата но не знам какъв ще е ефекта после.

Няма много подпочвени води защото на първия етаж живее баща ми
и едната стена от стаята е точно тази без прозореца само че 4 м по навън

Къщата е на стъпка
първия етаж е две стаи а втория си е голям
ribnikolaevi - майстор
Можеш ли да пуснеш по-далечни снимки на къщата?
Кога си направил операцията с дренажа?
panalov - специалист
ribnikolaevi написа:
Можеш ли да пуснеш по-далечни снимки на къщата?
Кога си направил операцията с дренажа?
Снимки ако не успея днес ще има утре.

Дренажа е правен преди 3 години

Първоначалтата ми идея беше да намажа проблемните стени с хидроизолация и след нея да направя ГК
Говорил съм с хора които се занимават и продават хидроизолации всякакви,но казват че основата от вътре трябва да е бетон или поне варова мазилка ,а тя е латекс и не дават гаранция че няма да се отлепи.
Така ,че този вариянт отпада.

Другото нещо което съм мислил и проверил е от онази ХИ която се налива в отвори направени в стената и след това кристализираи не позволява на влагата да се качва нагоре.Но ,ми се вижда адски скъпа
и неоправдано за моя случай ,защото не се давя във влага, а пак я препоръчват предимно за бетонни стени а моите са тухленни

http://mibis-dv.com/Injectirane.html

http://www.exterior.bg/article.php?e=15&id=219
Ето ги и снимките

Прикачен файл

15 05 2009.jpg
Това са дренираните стени.
Даже се вижда кръпката между стария и новия бетон
15 05 2009.jpg (73.66 KиБ) Видяна 5878 пъти

Прикачен файл

15 05 2009 1.jpg
От този ъгъл на дъсно е плоча на колони а отдолу е сервизно помещение.
15 05 2009 1.jpg (96.6 KиБ) Видяна 5878 пъти

Прикачен файл

15 05 2009 2.jpg
15 05 2009 2.jpg (97.17 KиБ) Видяна 5878 пъти
Яро - помощник
Според мен проблема ти е конденз :!: Щом си свалил мазилката и тухлите са били сухи, няма какво друго да е. Ако беше капилярна влага мазилката сама щеше да падне, а тухлите щяха да за започнали да се разпадат. Стаята най-вероятно е северна или източна? Данеби да се отопляваш с газ?

Тема "Мнение от инженер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: