• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ewgeny - напреднал
Тези дни изникна в мен един въпрос.
Ще купувам тези дни един имот, но нещо не мога да разбера как може да сме сигурни, че документите които отиват при нотариуса и цялата бумащина е за този имот който съм видял. Виждам потенциална възможност някой да ти показва един парцел, оправяме документи, бумащина, скици-мици, УПИ-та и тем подобни - всичко точно. Сделката минава, но изведнъж излиза, че си си купил парцел в другия край на селото. Докато не си собственик, никой не ти дава никаква информация - община, ВиК, пък за електрото изобщо няма смисъл.
Tsilkov - майстор
Най-лесно е ако населеното място е с кадастрална карта - тогава се проверява в интернет http://kais.cadastre.bg/index.seam

Ако няма КК се проверява в техническата служба на общината по кадастралните карти и ПУП-овете.
Освен това обикновенно по скиците се виждат улици, съседни сгради(ако са нанесени) и т.н.
DundyTheCroc - майстор
Ако дадеш данни за имота ще ти върна актуална скица от кадастъра със собствениците, принципно е услуга от КАИС, но е платена, да не се занимаваш с регистрации и зареждане на сметки.
Antonii - майстор
При оформяне на покупката винаги има скица на имота . Така че на нея се вижда всичко.
Другото което трябва да се провери е за тежести върху имота. Това се прави в агенцията по вписванията.
Salvador - специалист
Мое мнение- визата за проектиране струва 20-30 лева из общините в БГ и настоявай собственикът да изкара такава преди продажбата. За това къде купуваш няма как да те излъжат, но по въпроса КАКВО точно купуваш, вариациите са безкрайни. Понеже лично съм виждал парцел от почти декар, в който мястото, позволено за строителство нямаше 100 квадрата. Новият му собственик се радваше, че го би купил евтино, а реално...старите собственици много грубо го бяха прекарали, не без съдействието на брокера.
ewgeny - напреднал
Всъщност при мен случая е, не че се съмнявам в продавачите, а просто усещам схема при която някой може да бъде преметнат. Ето примерно на моята скица няма ни една постройка, включително и на комшиите не се виждат, и отпред има нарисувана улица. Как може да определиш това ли е имота? И теоретично, какъв е метода за 100% уверение, че това което виждам пред мен е имота който плащам? Смятам, че една скица доста възможности има в които да бъде показана за друг имот. Лаик съм, но кадастъра не показва ли малко по различен вариант на скицата? Аз за 100% сигурност си представям само 2 варианта - или лице което взема документите отива на място с купувача и казва, да това е мястото, като съответно то си има негова си методика за проверка, или другия вариант е във въпросната скица да присъстват поне 15-20 заобикалящи имота, като така вероятността за грешка клони към 0. Трети вариант е регистър с всеки имот по номер и съответстващите му GPS координати с висока точност, ама това ще да е в далечното бъдеще мисля.
DundyTheCroc - майстор
В скицата на имота се включват и данни от кад. регистър за собствениците. От Кадастъра могат да се вземат и координати, е, не са GPS, а коодринатна система 2006, но могат да се преобразуват. Преди самата сделка нотариуса е длъжен да изкара актуална скица на имота. Ако на скицата не са нанесени самостоятелните обекти вътре в него собственика е длъжен да го направи. Всичко това обаче ако има влязла в сила кад. карта за района, но дори тогава от нот. акт могат да се видят данните за собствениците, както и с кои имоти граничи имота.
solar_entusiast - специалист
Ако в скицата не са начертани съществуващите сгради в имота, то просто те са незаконни.
Това важи и за сградите в съседни имоти. Ако не са узаконени няма как да фигурират в скицата.
Gadnyara - специалист
За да сте напълно спокоен, вземате копие на скицата от продавача и наемате един геодезист да направи измерването и да означи ръбовете на имота. В скицата са дадени координатите на всички точки, които са му нужни. Така ще сте наясно какво точно купувате и какво е положението с оградите (ако има).

С разпространените модели GPS няма да стане.
  • 1
  • 2

Тема "Как да разберем кой имот ни продават?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: