Добро утро и здравейте. Миналата седмица, в квартала в който живея, разрушаваха с багер стара(строена около 1950г.) едноетажна къща (около 90 кв.м) за да строят на нейно място блок. Това което ми направи силно впечатление(тъй като никога не бях виждал подобно изпълнение) беше, че основите на къщата не бяха зидани с камък( както са на всички стари къщи, които съм виждал) а с единични плътни тухли и дебелината на зида беше около 50 до 60 см.Състоянието в което бяха преди да ги унищожи багера, беше много добро, не личаха никакви деформации, нито влага, при положение, че сградата се намира на 50 метра от малка рекичка. В тази връзка бих искал да ви попитам, дали при съвременните условия е възможно да се направи подобен вид фундамент, или няма да издържи изискванията по ЗУТ или пък е финансово неизгоден или някоя друга подробност, която ми убягва на първо четене.
На второ четене ще ти кажа как е строена сградата в която живея, строена 1926г. Видях го когато пробиваха дупка в абонаната станция преди години.
От вътрешната страна, мазетата, е иззидано вместо кофраж с двойна плътна тухла 25см. От външната страна 40см. изключително здрав бетон. Та дали си видял всичко?