• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
p-pleven - помощник
Здравейте!
След поправка на покрива, след поправката на поправката на покрива остана (надявам се) последната задача - да измажа повторно/потретно билните капаци. Причината е, че след вчерашния дъжд се вижда подмокряне под тях, а на места и отквовено капане.
До сега майстора, в последствие и аз, използвахме смеси от цимент и мраморен прах или цимент и пясък... Склонен съм да вярвам, че до някъде нещата се получават, понеже голяма част от билото (по-скоро под билото) остава суха след дъжд. Но от друга страна, понеже замазвахме по време на лютите жеги Юли месец, предполагам подмокрянето е в следствие напукване на измазаното (което на места е видимо, макар и миниатюрно).
Замазка се налага да направя и около комините, които в момента са интернитови тръби (мисля така се наричаха).
Моля за извинение, ако съм описал нещата аматьорски, но това лято за първи път се качих на покрив, за да разбера, че не е страшно, но пък да си майстор се иска много, много опит. Все още съм калфа... :sad:

Молбата ми е да споделите добри практики и "рецепти", разбира се...

Благодаря предварително!
torbalan - Дървен философ
аз на барбекюто мазах с вар, цимент и пясък...
обаче понеже съм сложил много цимент - напукаха се много...

сега ще руша и ще мажа наново :)
този път предимно с варов разтвор, като ще слагам съвсем малко цимент...
EDI - майстор
Аз бих си сложил първо ето от този тип лента - http://www.bramac.bg/produkti/pokrivni- ... apaci.html а после само монтаж на капаците с видии.Ако не ти се слага, може с лепило за керамика.
VLADO66 - майстор
В допълнение на EDI ще си позволя да кажа че дори и неизмазани не би трябвало да тече,така че за да не пререждаш сложи тая лента и измазвай с по силен вароциментов р-р.На мен ми писна да оправям едни капаци и ги занитих с смес от теракол и пясък-никакъв проблем вече 8 г.,само че при ремонт капаците са за хвърляне ама не ми пука,тая работа не се прави всяка година.
zimel - специалист
След като строителя ни остави с напукани подмазвания на капаците на покрива с обяснението , че видиш ли разтвора е бил много силен и затова се е напукал, което въобще не е вярно... то вар нямаше в хоросана, та камо ли цимент... предложих на баща ми , за да не ги чистим и да не подмазваме на ново, да пробваме запечатка с теракол за външна употреба - рядък разтвор, за да не става дебело и да се пука и рони...,като резултат мога да споделя, че трета година подмазването на капаците е в перфектно състояние. Вчера се качвах да прикова една обшивка от ламарина и с изненада открих, че имаше само микропукнатини и никакво друго разрушение или ронливост.

Използвахме боро-флекс, ама ако модовете решат, че това е реклама може да изтрият поста.
bulhomes2 - майстор
EDI написа:
Аз бих си сложил първо ето от този тип лента - http://www.bramac.bg/produkti/pokrivni- ... apaci.html а после само монтаж на капаците с видии.Ако не ти се слага, може с лепило за керамика.
Бая цифра е тая лента. Аз си взех едно руло червена хидроизолация с посипка, нарязах го на банцига на 3 (добре е банцига да не е твой :lol: ) и с горелката се лепна по извивките на керемидите идеално. Функцията е същата, но на пъти по-ниска цена.
p-pleven - помощник
Много благодаря за всички отговори!
VLADO66 написа:
В допълнение на EDI ще си позволя да кажа че дори и неизмазани не би трябвало да тече,така че за да не пререждаш сложи тая лента и измазвай с по силен вароциментов р-р.На мен ми писна да оправям едни капаци и ги занитих с смес от теракол и пясък-никакъв проблем вече 8 г.,само че при ремонт капаците са за хвърляне ама не ми пука,тая работа не се прави всяка година.
Неизмазано (в последствие и измазано) ми прокапва по причина, че капаците "лагат" върху последния ред керемиди почти на ръба. Идеята е да се замажат стабилно при това положение и да се "запечати". За момента това ми е обяснението - някъде "подлизва" заради пукнатини в замазката...

Мисля, че ще опитам с варов разтвор и малко цимент. Старата замазка беше нещо подобно и не е имало проблеми...
VLADO66 - майстор
Ако вкараш оксидна боя http://markita.net/oksidna-boya-bayferr ... -08kg.html да придаде търговски вид ще е точ,ама не знам колко ти е измазването и дали няма да ти е скъпо.
професионал - специалист
bulhomes2 написа:
Бая цифра е тая лента. Аз си взех едно руло червена хидроизолация с посипка, нарязах го на банцига на 3 (добре е банцига да не е твой :lol: ) и с горелката се лепна по извивките на керемидите идеално. Функцията е същата, но на пъти по-ниска цена.
В интерес на истината не е точно същото,защото няма вентилация така, и при монтаж на повечко метри забавянето ще е осезаемо,но при тази цена за ролка масово се пренебрегва нуждата от този иначе прекрасен материал!
bulhomes2 - майстор
Има вентилационни керемиди за целта.
  • 1
  • 2

Тема "С какви смеси/рецепти се мажат билните капаци на покрив?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: