Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vaniosl - специалист
Здравейте,искам да ви попитам за едно разширение на постройка.В момента в двор малко над 800м2 има двуетажна къща с РЗП 120м2(по 60м2 на етаж)и допълнителна постройка,която по план се води допълнително застрояване от около 55м2.Въпросът ми към вас е дали има шанс да получа разрешително за строеж за да разширя тази постройка с още около 65-70м2.В двора има място и на ляво и на дясно около постройката при положение,че се спазва отстояние от съседи и улицата по 3м.Според вас ще има ли проблем тази постройка да се превърне от допълнително застрояване в къща от около 120м2.Постройката е тухлена.Ще трябва ли отново съгласуване и разрешително от енергото и водоснабдаване при положение,че в момента си има ток и вода.Другото,което искам да ви попитам и знам,че не може да ми отговорите точно,но все пак се надявам да получа насока.Според вас поне с колко пари трябва да разполагам за да завърша това разширение с материали средно качество,като се има в предвид,че ще се строят около 70м2,а на съществуващите 55м2 ще трябва да се направи основен ремонт и хидроизолация на основите ,че просмуква влага.Ще се направи и нов покрив.Цени знам,че не могат да се кажат,но поне минимална сума под,която да не започвам.Благодаря ви.
Tsilkov - майстор
Спокойно можеш да си пишеш разширението пак като допълващо застрояване :wink: . Ако решиш да го правиш жилищно по документи се хващаш на хорото - виза, договори с дружествата (може и да минеш със старите ама може и да не можеш) , проект, актове.....
vaniosl написа:
но все пак се надявам да получа насока
Като много груба насока насока годно за живеене ново строителство го смятай 400 евро (нормално варира от -100 евро до +200 евро). Старото което ще ремонтираш из основи е все едно имаш груб строеж или от първата сума махаш 80-100 евро.
vaniosl - специалист
Не знаех,че може да стане по този начин.А то за допълнително застрояване има ли някакви ограничения?И разрешение за такова строителство как се вади?Само със заявление към общината нищо повече ли?А иначе проект така или иначе ще си направя независимо дали ми го искат или не.Той ще си е за мен,че всичко ще е както трябва и без издънки.Иначе ти благодаря много за помощта.
Tsilkov - майстор
vaniosl написа:
А то за допълнително застрояване има ли някакви ограничения?
Има но специално в твоя случей мисля че няма да са пречка. Чисто юридически в кадастъра и нотариалния ти акт ще пише че това е постройка от допълващото застрояване (например лятна кухня), но в крайна сметка ако ти се наложи в бъдеще (продажба, ипотека.....) винаги можеш да и пуснеш смяна на преназначение. Да не говорим че допълващото застрояване има по-нисък данък :wink:
vaniosl написа:
А иначе проект така или иначе ще си направя независимо дали ми го искат или не.Той ще си е за мен,че всичко ще е както трябва и без издънки.
То да строиш без проект (най-вече в част архитектурна и конструктивна) е като да даваш пари на еврофутбол -я спечелиш, я се овътриш. Аз на никой не бих препоръчал такова действие макар че хората масово го практикуват - нищо че резултатите се виждат отдалече и от всички. В общината обаче човек трябва да гледа да се "хлъзва странично" че там нещата нито започват(бумаги и предварителни договори, заснемания на съществуващо положение), нито свършват с проекта (актувания, оведомявания, разрешения, обжалвания....) - а практическия смисъл от тях нулев. Да не говорим и че към самия проект ти трябват разни "псевдопроектни части" като план за безопасност и здраве, пожарна безопасност, енергийна ефективност , доклад за енергийната- които после ти служат работниците да си обършат .... на строежа.
За допълващо застрояване си изтегли от интернет ЗУТ (Закон за устройство на територията) и чети Раздел VII за да видиш ограниченията. В самата община трябва да си вземеш скица от кадастъра и с нея да пуснеш заявление за издаване на "виза за проектиране" за допълващо застрояване-лятна кухня. Според чл.147ал.1т.1 тези строежи не изискват проект а само становище на инженер-конструктор с указания за изпълнението които се внасят в общината за разрешително. Вземаш визата и въпросното становище и ги внасяш в общината. После се прави само откриване на строителна площадка (за разлика от нормалния строеж при които събираш един куп документи,технически ръководител, викаш няколко пъти геодезист и общински служител....... ) и като го построиш викаш геодезист за да го нанесе в кадастъра.
vaniosl - специалист
Това ми беше много полезно.Благодаря ти много.Почти всичко ми стана ясно.Единствено не ми е ясно дали в разрешените 3,6м.височина ще се вмести постройката като височина?Достатъчни ли са за едноетажна къща?След като се сметни достатъчна височина за самите стаи остава ли достатъчна височина за да се направи покрива както трябва?По принцип нормално покрива с каква височина идва над стаите?Покрива ще е гредоред.

Друго за което не съм сигурен дали съм разбрал правилно е че няма ограничение на допълващото застрояване да е на определено разстояние от други сгради в имота.Необходимо е само да се спазва разстояние само от имотните граници по3м. нали така?

И последното за което искам мнение е че в двора в момента има септична яма,която скоро няма да е необходима,защото в града се изгражда канализация и ще се свържем към нея,но евентуално ще се наложи да се строи върху тази яма има ли проблем тя да бъде запълнена и после да се строи над нея?
dolli - специалист
Ако имаш възможност да избегнеш строителството над септичната яма го направи. Ако пък чак толкова няма къде - запълни я с трошляк от камъни, не с пръст, при пълненето трамбовай максимално плътно на пластове от по 20-30 см. Най-добре това нещо да го направиш поне една, а още по-добре две години преди началото на строежа, за да може да слегне и по естествен път. И като строиш гледай бившата дупка да се падне в средата на помещение, а не под линията на ивичната основа. Направиш ли я под основа, ще имаш проблеми в бъдеще, независимо колко старателно си трамбовал отдолу.
Tsilkov - майстор
vaniosl написа:
Единствено не ми е ясно дали в разрешените 3,6м.височина ще се вмести постройката като височина?
Може да се вмести с малко по полегат покрив, пък и на практика строежа отива в шеста категория и няма кои да ти го мери дали е 3,60 или 4,00. Дори в самия закон за допълващо застрояване не е дадено разяснение що е то височина и от къде се мери - при основното застрояване си е описано точно и ясно.
vaniosl написа:
Друго за което не съм сигурен дали съм разбрал правилно е че няма ограничение на допълващото застрояване да е на определено разстояние от други сгради в имота.
Няма такова изискване в закона макар, че при издаването на визата от общината може да си самосътворят някое "изискване".
vaniosl написа:
има ли проблем тя да бъде запълнена и после да се строи над нея?
Проблема е само физически/финансов. Трябва да изгребеш до наистина здрава почва и после да запълниш с трамбована такава което на думи не е нещо особенно ама на практика си е тежко начинание.
vaniosl - специалист
Благодаря ви и на двамата за отговорите и насоките.Ще са ми много полезни за в бъдеще.
ArturDent - Почти Безобиден
vaniosl написа:
има ли проблем тя да бъде запълнена и после да се строи над нея?
Проблема е само физически/финансов. Трябва да изгребеш до наистина здрава почва и после да запълниш с трамбована такава което на думи не е нещо особенно ама на практика си е тежко начинание.[/quote]Това определено ми хареса като мнение във Форум, но наистина практическия съвет е "За Бога НЕ".
Ако решиш да хвърлиш поне на 1/2 бетон от обема на ямата може да стане нещо, но въпреки това остава риска. Ако знаеш как е правена ямата (с камъни) може да стане нещо...
vaniosl - специалист
Ами и на мен не ми се иска да строя над ямата,но едно време тия ями са правени малко където им дойде.Бяха правени 3 в двора,като едната вече от година е заровена с трошен камък.Двора не е малък(над 800кв2),но точно към местата където има доста свободно пространство е тази яма.Принципно може и да се избегне но новата къща ще трябва да придобие доста интересна и сложна според мен форма,което според мен доста ще оскъпи строежа,а и ще ме остави без двор пред къщата.Двора ще се обособи нещо като голяма градина във вътрешността.От две страни заграден от къщата и от другите две от оградата към комшиите и улицата.

Тема "Помощ и насоки за разширяване на постройка." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: