Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
surfthesummer - специалист
Здравейте! От няколко месеца се опитвам да изчета всичко във форума, за да придобия поне бегли познания по...строителната терминология... :-D .
Парцелът е 450кв.м и къщата се опитах да я позиционирам в парцела, така както е посочено на снимката. Посоките са като на карта, парцелът е вътрешен - достъпът е "път" с широчина 3.3м (идващ от изток), дълъг около 20м и се ползва само за достъп до този парцел.
Искам един етаж и подпокривно със 140см надзид и двускатен покрив. Знам, че се получи "трафопост", но целта ми е функционалност и максимално евтино/лесно строителство.
Не съм се консултирал с архитект (то навярно и се вижда) и приемам всякакви критики, препоръки, мнения :-D .
P.S. Севрната страна на парцела граничи с висока 3м тухлена ограда и смятах там да направя навес, отворен на изток и запад, който да ползвам като гараж.
Чудя се и къде да сложа камината - не толкова за отопление, колкото за уют, но не планирах място за нея...

Прикачен файл

PlanB.jpg
VLADO66 - майстор
Като искаш евтино,си намали броя на клозетите и баните.Има сайтове с готови проекти,можеш да откраднеш идея оттам.Какво мислиш за правиш на горния етаж,че ми идват в повече/като площ/ тези коридори и стълбище.
Благодаря за отговора. Ами в нишата към малката спалня ще има гардероб/дрешник, за да може в (малката) спялня да няма гардероби. Другата й цел беше да е отделена с врата от спалнята, че да може да не се будим взаимно с жената (често се налага да ставаме и лягаме по различно време). Там съм и отделил и място с огледало и стол (MAKEUP) за гримове, лакове и др. подобни :lol:, че като стане рано всичко да и е под ръка и извън спалнята. И остава едно килерче и още едно навярно, от използваемото пространство под стълбата. Подпокривното - евентуално една-две спални и баня на по-късен етап.
Не ми харесват гардероби и шкафове в стаите и исках да има някакви килери, където слагам "ненужните" вещи..
Разглеждах доста готови проекти, но много държа на въпросната ниша извън спалнята. Иначе малката баня може и да я прежаля.
Къщата беше с 10-ина кв по-малка, но вътрешната стълба наложи промени.
А строителната бригада е на мой познат и каза 10-15 квадрата при подобен (лесен за изпълнение) проект ще се оскъпят само с материалите. Трудът остава същия.
Tsilkov - майстор
Технически по разпределнието мога да ти препоръчам следните неща:
- начертай си мебелите и то с реални размери (най-лесно ползвай сайта на Икеа за размери).
-начертай си стените също с реални размери. Ако си с тухли (гледам че споменаваш бетонни плочи) вътре слагай основно 25 см. зидове особенно между големите помещения.
- за банята вече Владо ти каза - банята и кухнята са най-скъпите елемнти в готовата къща. Освен това по-добре една голяма и нормално функционираща баня (с душ кабина и т.н) отколкото две "полукенефчета"
- това с вградения гардероб се е получило добре , но не виждам много смисъл да го тоделяш от спалнята чак със зид и врата - не е толкова голямо
- премести стълбата от другата страна на коридора за да влизаш в спланята "под стълба" а не в дневната.Какво стъпало ползваш като размер? Може дори да я сложиш в обратната посока - да пова да се качва от дневната. Ако горе имаш намерение за сплани и тях трябва да ги начертаеш да видиш какво се получава.
surfthesummer написа:
Чудя се и къде да сложа камината - не толкова за отопление, колкото за уют, но не планирах място за нея...
Стената на дневната по която е облегната стълбата. Какво ти пречи да е за отопление - камини с водна риза бол - кеф ти на дърва , кеф ти на пелети.
surfthesummer написа:
Искам един етаж и подпокривно със 140см надзид и двускатен покрив.
Е тука малко ти издишат нещата - хем е бюджетна пък хем ще даваш пари за два етажа (тва че е тавански не го прави по-евтин). Да не говорим че чисто архитектурно се получава голям дисонанс след време като оправиш и горния етаж. Долу две малки спални и дневна горе три-четири големи спални. Дневната пък ще ти стане 20-30% от цялото РЗП. Ако за горе имаш сериозни намерения просто на долния етаж направи само една спланя :wink: Ако не строй на един етаж(директно дървен покрив без плоча) и толкова.
vsterev - специалист
Tsilkov написа:
.... Ако не строй на един етаж(директно дървен покрив без плоча) и толкова.
+1
Хем бюджетна, хем на два етажа, хем с много стаи, прегради и стени.
Послушай Цилков той си знае. Един етаж, с дървен покрив - това е !
Хммм... Наистина благодаря много! Вкарахте ме в размисли пак :? Днес бях доста зает и чак сега видях отговорите, но явно ще се мисли пак. Писах "бюджетна", въпреки че имам пари и за по-голяма в момента без кредити, защото не искам да харча повече от това, което за момента ми е необходимо, но пък искам да имам и някакво подсигуряване с подпокривното - примерно гостна и отделни стаи за децата като поотраснат... Иначе за начертаното за груб строеж с тухли четворки, покрив, комин, улуци и вътрешната стълба ще ми излезе 25х лева без проект, виза, ВиК и ЕВН.
vsterev - специалист
Покрива не разбрах дали е дървен, защото ако ще е стоманобетонен не виждам начин да ти стигнат 25к за две плочи + покрив за 69 кв., само за основите според мен ще то отидат около 12-15 к лв. От там нагоре колони, зидария стълби, покрив ....
Tsilkov - майстор
surfthesummer написа:
но пък искам да имам и някакво подсигуряване с подпокривното - примерно гостна и отделни стаи за децата като поотраснат...
Напълно нормално желание, ама тогава защо правиш 2 спални долу? В един момент като направиш горните ще имаш 5-6 спални. Както вече писах архитектурния баланс дневна спрямо спални и обслужващи помещения става много зле. От практична гледна точка това са 5 спални да ги построиш, обзаведеш и после регулярно да отопляваш и чистиш.
Впрочем ако си начертаеш втория етаж и изпечатиш двата етажа веднага ще ти стане ясно какво говоря.
Съветвам те да се върнеш една стъпка назад - напиши на един лист какви помещения искаш и срещу тях как ще ги ползваш в годините. Например основната спалня (master bedroom) е ясна. После обаче въпросът другите как и колко - от деца ли ще се ползват, на каква възраст и колко, предвиждаш ли след време стари хора да гледаш (твои родители/роднини или на жена ти), за гости ли ще е, колко ще стоят тези гости и т.н....Премисли варианти за комбинации на тия спални и се опитай да ги редуцираш до минимум. След това помисли и си избери конфигурация на етажите - на един етаж, на етаж и половина или на два етажа. Чак тогава чертай. Сега за съжаление си от два стола на земята.

Тема "Идеен проект за бюджетна къща - критики и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: