• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
h_e - специалист
Здравейте,

Целта е да си спретнем малка къщичка (бунгало) на принципа направи си сам. Ще започна с изискванията, които са ясни на този етап:

1) Целия процес по проектирането, и изграждането да е максимално прост и бърз. Като следствие се спрях, на скелетно-гредова конструкция (stick framing).

2) Ще се ползва целогодишно, като вила, т.е. посещения за уикенда или по-дълга отпуска.

3) Под малка се разбира, 1 етаж, приблизително 6м. дължина, на 4м. широчина (широчината ще я наглася да е около 4м, за да няма много фира от гредите/талпите, които стандартно са 4м.).

4) фундамента: бетонови стъпки, през 2м, върху които ляга метална рамка (10х10см профил). Рамката вдигната на 40-50см. над земята. От металната рамка нагоре започва стандартното изпълнение, греди захванати с болтове за рамката (един вид рамката е еквивалент/заместител на ивичеста основа).

5) външна стена (отвътре-навън):
- гипскартон
- въздушна междина за скарата и за кабели - 30мм
- мембрана - паропреграда
- конструктивни греди 5х10см запълнени с каменна вата - 100мм
- осб3 - 18мм
- дървена скара за допълнителна 10см. изолация от каменна вата за фасада - 100мм
- мембрана - паропропусклива, но действаща, като ветро и хидро бариера
- вентилируема фасада - междина - 30мм
- цимент фазерни платна за фасада

Добавени са сметките от u-value калкулатора.

6) таван - обитаем, като целта е да се ползва за спане, нещо като помещенията при караваните/кемперите, които са ниски и представляват полуетаж.

7) покрив - 4 скатен

Това са изискванията, сега и въпросите:

а) Задължително ли е покрива да има вентилиран слой (това ще е трудна задача при 4 скатен покрив (hip roof)) ?

б) При положение, че стената има към 20см вата, изолацията в покрива трябва да е повече. Това поставя въпроса, как да реализирам 30см, изолация. Да кажем, че ребрата на покрива са максимум 25 см. Предполагам, че би трябвало да имам 20см между ребрата, и да направя допулнителна скара (както при стената) за да вмъкна още 10 см. Проблема е, че не мога да намеря правилното мясно на осб3 слоя. Логично ми се струва, да го сложа, в по-топлата част на покрива, но тогава трябва да се мисли за вентилационния канал. Има ли "готово" решение за тоя случай ?

в) Какво е мнението ви за външната стена като елемент, пропуснал ли съм нещо важно ?
Мерси за помощта !

Прикачен файл

bungalo-stena.jpg
Вадим Владимиров - специалист
За покрива не е проблем да се сложи вата.
Изображение
Има малка подробност. Тук има плоча.
Каква те притеснява с вентилирането на покрива? Разбирам, че ще като пирамида.
Tsilkov - майстор
Дебелините които залагаш са като къща за целогодишно обитаване и то "нискоенергийна" - за вила която не се обитава всекидневно е икономически необосновано. Аз бих сложил 10 см вата между фрейминга и 5 см. вата при инатсалциите и така ще спестиш един цял пласт.
На тоя размер четирискатен покрив си е "часовникарска работа" а и няма да имаш никакво използваемо пространство. По-добре двускатен а защо не и висок едноскатен.
Ако искаш покрива да ти служи дълги години - задължително вентилация. Аз също не виждам какво те притеснява - иска един пласт от летви по наклона(най-често над обшивката) и малко игра с билото и стрехата. Ребрата на покрива ти при тия разстояния едва ли ще са нужни повече от 16/8 см. Допълнителните сантиметри ще ги направиш с втора скара отдолу на ребрата и перпендикулярно на тях.
Ето ти дна подобна (няма подпокривно но е пак 50 кв.м. и дървена) къщичка в Унгария - http://www.archdaily.com/589290/holiday ... ct-office/ .
Фитилчо - майстор
Цилков,

страхотна къщурка :)
briko - специалист
И на мен много ми харесва, има такива осъществени от контейнери, но това не облекчава с нищо строителната документация и т.н., което според мен тъпо и трябва да се променят някои закони и наредби.
Tsilkov - майстор
На 50 квадрата сграда това да ти е проблема - в закона си има вратички - разрешение за поставяне, допълващо застрояване, стопанска сграда, а също така и просто да строиш без документи макар че се води незаконно.
briko - специалист
Tsilkov написа:
На 50 квадрата сграда това да ти е проблема - в закона си има вратички - разрешение за поставяне, допълващо застрояване, стопанска сграда, а също така и просто да строиш без документи макар че се води незаконно.
Успех на h_e , аз лично след време ще опитам с разрешение за поставяне :roll:
h_e - специалист
Извинявам се за закъснелия отговор (акаунта ми се деактивира и отне няколко дена админа да го активира).
Благодаря на Вадим и на Цилков за съветите. Сега ще доуточня ситуацията малко.

Бунгалото смятам да е първата крачка към построяването на една дървена двуетажна къщура. Искам да тествам отделните елементи и цялостната технология на негова база. Затова се спрях на по-сериозната стена и на 4 скатния покрив.

Смятам обаче, да ви послушам и да опростя поне покрива, като го направя двускатен с 22% наклон (това май е "нормата" за такъв).

Май лошо обясних къде се затрудних и ще пробвам отново да разкажа.
Тъй като и при двата основни елемента (външна стена и покрив) има OSB3 слой, то ми се струва логично да го поставя в топлата част, така че евентуалната точка на конденз да е по-далеч от него (т.е. по-навън). При стената това се реши, като просто го поставих по средата на 20 см слой вата, така извън него има 10см вата и според калкулатора няма конденз. @Цилков, интересно ми е при вариянта 10см вата в рамката + 5 см вътре, как се борим с конденза, защото той е налице според калкулатора. Или идеята, е че просто стената понеже е вентилирана той ще се отвежда и изпарява навън ?!
При покрива, би трябвало да сложа поне 30см изолация (след като стената е 20см). В ребрата (да речем 18 см) и още 12см извън тях.
Виждам 2 варианта:

Вариант А) Ако сложа тези допълнителни 12 см отвътре на ребрата, то ОСБ слоя ще остане в студената област изцяло. Ето така:
- паропреграда
- вата отвътре - 12 см
- вата в конструкцията между ребрата - 18см
- осб3
- дишаща мембрана (хидро и ветро изолация)
- вентилиран слой
- скара за керемидите
- керемиди (метални най вероятно)

Вариант Б) 12 см "отвън" на ребрата:
- паропреграда
- вата в конструкцията между ребрата - 18см
- осб3
- вата отвън - 12 см ( на 2 реда скара, за да намаля термомоста)
- дишаща мембрана (хидро и ветро изолация)
- вентилиран слой
- скара за керемидите
- керемиди (метални най вероятно)

Според мен, Вариянт Б е по-добър тъй като в по-малка степен излага осб-то на студа. @Вадим, Цилков моля за коментар.
Вадим Владимиров - специалист
Скарата за керемидите как ще е закрепена към ребрата на покрива? В момента "Фитилчо" се бори абсолютно със същи проблем.
h_e - специалист
Вадим, внимателно прегледах точно твоите коментари в тоя форум, и там открих няколко решения, които би трябвало да станат.
Сега ще потърся точната картинка, защото съм много зле с обясненията :) Уно моменто..
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "малка дървена къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: