Здравейте, бих искал съвет за нещо което ме гложди от известно време. Накратко историята е такава, че когато бутнахме старата къща за да построим нова на нейно място, решихме да оставим мазето което беше разположено под част от старата къща - с размери от около 6 на 3 метра. Свалихме около два реда камъни които бяха част от старите основи или както се падат стените на мазето (с дебелина около 60см) и отгоре наляхме армиран бетон ( ще прикача снимка за да стане по-ясно ) и нагоре зидария. Фактически в момента една трета от къщата лежи върху старите каменни основи и това което ме притеснява е, че тези основи няма да издържат на натоварването. Засега няма видимо поддаване или пропадане (2 години по-късно). Това, което незнам е и колко надълбоко продължава зида в земята и до колко е здрава онсовата (почвана) отдолу.
Единият от вариантите които обмислям е, в четирите краища на мазето да се изкопаят дупки на дълбочина 50 см широки 50см на 50 см и да се налеят стъпки и колони които да се свържат в трегер в горната и долната си част (един вид като рамка).
Другия вариант е да се запълни мазето с пръст или направо с бетон и камъни останали от зида - не държа кой знае колко да имам мазе, даже по-скоро не ми трябва изобщо.
Какво бихте препоръчали да се направи.
Благодаря предварително за вниманието.
Единият от вариантите които обмислям е, в четирите краища на мазето да се изкопаят дупки на дълбочина 50 см широки 50см на 50 см и да се налеят стъпки и колони които да се свържат в трегер в горната и долната си част (един вид като рамка).
Другия вариант е да се запълни мазето с пръст или направо с бетон и камъни останали от зида - не държа кой знае колко да имам мазе, даже по-скоро не ми трябва изобщо.
Какво бихте препоръчали да се направи.
Благодаря предварително за вниманието.