• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
panaira - специалист
Здравейте, бих искал съвет за нещо което ме гложди от известно време. Накратко историята е такава, че когато бутнахме старата къща за да построим нова на нейно място, решихме да оставим мазето което беше разположено под част от старата къща - с размери от около 6 на 3 метра. Свалихме около два реда камъни които бяха част от старите основи или както се падат стените на мазето (с дебелина около 60см) и отгоре наляхме армиран бетон ( ще прикача снимка за да стане по-ясно ) и нагоре зидария. Фактически в момента една трета от къщата лежи върху старите каменни основи и това което ме притеснява е, че тези основи няма да издържат на натоварването. Засега няма видимо поддаване или пропадане (2 години по-късно). Това, което незнам е и колко надълбоко продължава зида в земята и до колко е здрава онсовата (почвана) отдолу.

Единият от вариантите които обмислям е, в четирите краища на мазето да се изкопаят дупки на дълбочина 50 см широки 50см на 50 см и да се налеят стъпки и колони които да се свържат в трегер в горната и долната си част (един вид като рамка).

Другия вариант е да се запълни мазето с пръст или направо с бетон и камъни останали от зида - не държа кой знае колко да имам мазе, даже по-скоро не ми трябва изобщо.

Какво бихте препоръчали да се направи.

Благодаря предварително за вниманието.

Прикачен файл

DSC_1641.jpg

Прикачен файл

20151008_17250.jpg
Руди - майстор
Колко етажа е къщата отгоре? С плоча ли е на тавана
или е гредоред? Има ли колони от къщата да стъпват
на стария зид?
Старата къща имаше ли някакви дефекти?
Има ли нещо в новата, което да те притеснява?
Virtex - майстор
Малко извън темата:

Чисто любопитство - защо са толкова дебели гредите от вътрешната страна на кофража ? Останал материал или целенасочено ?
panaira - специалист
Къщата е на един етаж + мансарден етаж, върху мазето е гредоред (нареден върху тези дебели греди), а тавана (пода на мансардния етаж) също е гредоред. Покрива е с керемиди. В четирите ъгъла на каменните основи има колони, както и една колона по средата на външната дълга страна - общо 5 колони (прикачам илюстрация). Върху стария зид има излят пояс широк колкото самия зид (60см) и висок около 50см. Старата къща беше керпич с дебелината на зида и нямапе проблеми, едвам я бутнахме, в новата няма нещо притеснително за сега (2 години са минали).

Относно гредите, 14 на 14 са с цел здравина, можело е и да минем с по малки.

Прикачен файл

koloni.png
koloni.png (25.54 KиБ) Видяна 4648 пъти
krismarg - специалист
Новите стени от какво са и колко са дебели?
panaira - специалист
Новите стени са Поротерм NF (не лайт версията) дебели 250мм.

Повече клоня към запълване на мазето (около 30 кубични метра), но се чудя с какво и как... пръст, трамбоване, бетон, пръст, бетон... нещо такова за да стане по-здраво. Гредите ще ги махна / изрежа.
lov - майстор
Прави си къщичката спокойно и не бери грижа за основите. Това никога няма да мръдне както си го спънал с този бетонен пояс. На снимката се вижда че каменния зид е измазан и ако е имало някакви проблеми преди това много ясно е щяло да се види още преди да почнете да строите върху тях.
Чираче - майстор
panaira написа:

Всяка къща трябва да има мазе. И е с прилични размери. Каква е височината вътре. Трябва да е минимум 2,5 м.
Съвета ми е да махнеш тия гредореди, и на тяхно място да отлееш плоча с минимум 12 см дебелина. Казвам го от опит.
zz_stefanov - майстор
Чираче написа:
panaira написа:

Всяка къща трябва да има мазе.
И е с прилични размери. Каква е височината вътре. Трябва да е минимум 2,5 м.
Съвета ми е да махнеш тия гредореди, и на тяхно място да отлееш плоча с минимум 12 см дебелина. Казвам го от опит.
Ела изкопай такова при нас, или ще удариш на скала, а ако го изкопаеш ще се пълни с вода. Знам за къщи с мазе при нас, всяка година изпомпват водата :)
Чираче - майстор
zz_stefanov написа:

Ела изкопай такова при нас,
Има механизация за тая работа/багери, чукове, взривове :? /. Ако има добра външна хидроизолация, и насред морето да е, пака ще е сухо вътре. :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Основи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: