Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте,

Бих искал да споделя лошия си опит с вас и евентуално да предпазя някой друг от същата грешка. Става дума за некоректен строител в София (и по-скоро в околността). Август 2017г. наехме за груб строеж Емил Василев Бачков, 0886125556, и неговата бригада (има и фирма "СТИЛИЯНА - ЕМ" ЕООД). Представя се, че е от Смолян, всъщност е от Неделино. Главната причина да пиша е, че когато ние търсихме мнение за него в Интернет, такова нямаше и решихме, че щом никой не предупреждава за него, означава че е „читав“. Но по-вярна се оказа поговорката: „ За него или добро, или нищо“. При среща с него показва обекти на някакъв етап, на които е сигурен, че няма да се срещнете с Инвеститора.
Ще се опитам да синтезирам: изключително некоректно отношение, не особено добро изпълнение (докъдето стигне), протакане (с месеци), лъжи, взимане пари напред за закупуване на материали на „по-изгодни“ цени (реално не се купува нищо, няма и собствен склад, както твърди), груб език, изнудване, зарязване на обекти и още куп „качества“, които не искате вашият строител да притежава. И всичко това в градация с напредване на времето, набъбване на взетите пари, и успоредно на вашето изчерпващо се търпение и наивност. За съжаление малко късно научихме за поведението му и на други обекти – става дума дори за зарязани обекти и в най-начален стадий, има и завършени, които е трябвало после да се преправят от други строители и навсякъде си е позволявал подобно арогантно поведение. На думи иначе, той е оправял съсипани обекти, спасявал е клетите хора от некоректни строители...
Схемата е: в началото нещата що-годе вървят добре, ходят по-често на обекта, случват се някакви неща, омайва с разни приказки и обещания, искат се пари за това и онова... Колкото повече обаче успява да напредне с парите (да получи повече аванси, уж за материали и други), толкова по-нарядко и по-малобройни са посещенията, докато накрая се оказва, че ходи един човек до един-два пъти седмично и то не за цял ден („колкото да се вижда, че има движение“, споделиха работниците му). Качеството на работа намалява със същото темпо.
В нашия случай, когато разбра, че кранчето е спряло и, че трябва да докара всичките предплатени материали и, че няма да получава повече аванси, дойде един ден и си обра подпори и кофраж и заряза обекта в окаяно състояние и с широкоразтворени врати. Ще добавя само, че обектът по договор (въобще не му пука за договора) трябваше да е готов за 4месеца на груб строеж със зидария, а след повече от година беше на 2/3 и с нито една тухла, дори и доставена, и нямаше изгледи да приключи скоро.
(Ако въобще това може да го извини дори и малко, мога да кажа, че след като за обещаните 4 месеца не успя да затвори дори основите, ние замразихме обекта за по-малко от 3 месеца, докато мине по-неприятната част от зимните месеци).
Няма да занимавам повече с нашия случай, само ще дам съвет: Ако все пак решите да работите с Емил Бачков - 0886125556, просто му плащайте на свършена работа, без аванси – той със сигурност сам ще се откаже, защото „нямало да работи без пари напред“ (не че в другия случай работи).
Надявам се да съм бил полезен на някого! Защото тъжната истина е, че няма кой да защити интересите на Инвеститора – слаба правосъдна система, пасивна и разединена гилдия на строителите в България... А загубените средства, време и най-вече нерви си остават за ваша сметка, освен ако не потърсите други начини за „правосъдие“, но истината е, че не си заслужава, а и най-вероятно не сте такива хора, щом са ви подбрали да „работят“ с вас такива строители като Емил Бачков.
И все пак съдбата си знае работата
Успех!
VLADO66 - майстор
За информация на пусналия темата, а и на тези, които ще я четат, преди да имате взаимоотношения със строител, трябва да направите справка в камарата на строителите дали е вписан там https://register.ksb.bg/spravki.php Вписването не е индулгенция за коректност, но може до голяма степен да сте спокойни че няма да ви измамят.
Чираче - майстор
Не може да не му пука, ако имате сключен Договор, НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН. В него трябва да са записани всички клаузи по срокове, плащания, гаранции и неустойки. Но явно Вие нямате такъв договор.
Antonii - майстор
И да има какво от това.
Да евентуално ще го осъди, но след колко години и за какви средства.
Знам хора тръгнали да си търсят правата по такива договори, и като видяха за какво става въпрос предпочетоха да си вложат парите в обекта.
И другото което е, че това не се води измама и прокуратурата не се занимава с такива неща.
Един работещ начин в случая е да го подгони някоя медия за да въстанови поне парите на хората.
BLUEPUPIL-2 - специалист
Преди няколко дена в тази тема:
viewtopic.php?f=47&p=977073&sid=172387c ... 71#p977073
автора ми се разсърди:
нед май 19, 2019 12:30 amahhi написа:
Аз пак ще ти повторя, ако не си разбрал, че няма да строя къщата лично и не ме засягат технологичните процеси на отливане на бетона, полагане на арматура и други.
Защото му написах:
съб май 18, 2019 1:35 pmBLUEPUPIL-2 написа:
съб май 18, 2019 11:09 amahhi написа:
...строенето ще го извърши фирма + строителен надзор и ще ги гоня да си изпипат всичко....
Успех в гоненето! :axe:
А изпипването е разтеглива работа! По правило никоя фирма не влиза в стегнати и подробни договорни отношения. Съдебната практика досега показва, че дребният инвеститор няма никакви шансове.
Вържи си гащите още на ниво проект. Какво означава това- дълго е за обяснение. Качествените бетони от бетоновоза на 28 ден често са със съмнителна якост??? Армировка- оле майко. Ама, дали е там където трябва??? И точно, къде трябва да е??? Защо се появиха пукнатини в бетона и какво да ги правя??? Като че ли, тази заварка има пукнатини, дали не е опасна??? Фирмата ще позамаже нещата, докато предаде обекта и после се обаждаш на колегата Чираче, да анализира и да дозаварява с допълнителни планки. И на бетоновите колеги също звъниш, те пък ще мъдруват и ще лекуват бетонните cracks.
Няма да се плашиш! Добре дошъл в клуба на собствениците на къщи, където се пищоли парадоксалното мото, че работата по къщата започва след като приключи строителството. :shock: :? :rolleyes:

Та отново, за кой ли път да кажа- Държите в ръцете си проекта и разрешителното за строеж и искате парите Ви да се превърнат в бетон, стомана, дърво и пр. Демек, в готова къща. Ама, точно как да стане това? Кой ще защитава интересите ми в този сложен процес? Изобщо, мога ли въобще да се доверя на някого? Как да се уверя, че армировката, бетоните, заварките и пр. работи по грубият строеж не се разминават с тези заложени в проекта? Подписите на проектанта, при приемане на армировките и кофража например, достатъчна гаранция ли са? Каква сума да дам на техническия или надзора, за да ги мотивирам да станат нещата сравнително добре?
И тази нова тема показва, че въпросите са много, отговорите не са чак толкова ясни, а парите са доста. Тези три компонента, много неясни въпроси, малко лесно разбираеми отговори и не малко количество пари, привличат доста строителни хиени и както показва практиката, често пъти съсипват (до известна степен) например цяла плоча, която струва сума ти пари, само и само да си приберат по-лесно парите за труда. Това е широко разпространена форма на строителен рекет. Благоприятните фактори за това са налице: Липсата на време- бързане; и доста трудности свързани със смяна на изпълнителя. Ако прибавим и орязан бюджет, условията за възникване на проблеми са почти перфектни. Кражбите под една или друга форма, заплахите към възложителя, най-вече позагатнати и недоброто качество на изпълнението, явно на много места са си в реда на нещата
шоп - майстор
пон май 27, 2019 1:17 pmЧираче написа:
Не може да не му пука, ако имате сключен Договор, НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН. В него трябва да са записани всички клаузи по срокове, плащания, гаранции и неустойки.
Чираче, договора е една хартийка.
Ако и двете страни са коректни тя има стойност.

НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕН договор, както пишеш ти са пари хвърлени на вятъра, ако едната страна е ЕООД и е тръгнала да мами.

Значеш ли колко е интересно да осъдиш едно ЮЛ, което след името на фирмата има окончанието ЕООД.

Ами то има капитал от 2 лева ( два лева)
То с толкова отговаря пред закона.

Пожелавам ти да не стигаш дотам да осъдиш юридическо лице ЕООД, да си извадиш изпълнителен лист, да се обърнеш към ЧСИ...
Хе,хе,хе...ми то ЧСИто ще вземе пари от теб за това дело, но от ответника няма да вземе нищо, защото той, има капитал само от 2 лева и изпада в несъстоятелност.
Утре ответника си прави ново ЕООД и е чисто нов, а ти гониш Михаля.

Извода за всички е ясен... пари за несвършена работа - никога!
Чираче - майстор
пон май 27, 2019 4:23 pmшоп написа:
Пожелавам ти да не стигаш дотам да осъдиш юридическо лице ЕООД, да си извадиш изпълнителен лист, да се обърнеш към ЧСИ...
Хе,хе,хе...ми то ЧСИто ще вземе пари от теб за това дело, но от ответника няма да вземе нищо, защото той, има капитал само от 2 лева и изпада в несъстоятелност.
Утре ответника си прави ново ЕООД и е чисто нов, а ти гониш Михаля.

Извода за всички е ясен... пари за несвършена работа - никога!
Не ми го пожелавай. На никого не го пожелавай. Ама то се внимава кого наемаш предварително. Случва се и да ни измамят от неинформираност и наивност, защото има много мошеници. Ако на някой му се случи нещо подобно, не му трябва съд и ЧСИ. Има фирми, които събират подобни дългове. Те си знаят работата. И мошеника ще съжалява, ама много. :?
nikolson - майстор
Шоп е прав. Дружество с ограничена отговорност означава точно това. Съдружниците са отговорни до размера на своя (дялов) капитал. Така е и с АД. Неограничено отговорни са съдружниците в ЕТ, СД, КД и КДА. А за договорите НЕ Е нужна нотариална заверка. В същото време не е (достатъчна) гаранция и договор с физическо лице, защото не е гаранция, че ще има какво да му вземеш.
Chefo77 - майстор
ЕООД отговаря само с капитала си, ако няма други материални активи. Ако има, могат да се използват.
Но ШОП е много много прав - договорът е само хартийка, служеща за фалшиво успокоение на заблудените. И от двете страни. :wink:
krasi92 - майстор
Срам и позор е да съществуват такива хора но за съжаление ги има.

Тема "Некоректен строител!!!" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: