• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Damyanof - помощник
Здравейте!

Нов съм, региструрах се, тъй като търся съвет за покрив. Уговорил съм си майстори и чакам да ми дойде реда. През това време реших да не остана "глъв Ганьо" и се поинформирах.

Къщата е 90кв с четирискатен покрив, който лежи на бетонна плоча. Ще се сменя целият покрив, като целта е да се подготвят нещата за изграждането на спалня и склад за леки неща (дрехи, обувки, т.н.) под него. На този етап ще се прави само покрива, но реших, че трябва да имам предвид и това, че ще се прави жилищно помещение.

Покривът е ясно, че ще е с вентилация под керемидите, със сух монтаж на капаците, за да може да диша (Снимка 1). Замислил съм се да сложат по 4-5 вентилационни керемиди на скат за допълнителна сигурност. Не съм майстор, за покрива нямам точни предпочитания, доверявам се на преценката на професионалистите. От това, което ми предложиха като опции, си избирах керемиди Младост Континентал ЕКО. Другият вариант беше КЕВЕ - гръцки. Те не ми харесаха на живо, защото имаха разни дефекти, поне мострените.

Това, което ме мъчи мен, е че ще се изгради така нареченият "студен покрив" . Тъй като аз ще си правя останалите неща се загледах във системи за изолация и си избрах една на Кнауф (Снимка 2). Препоръчват разстояние от поне 5см между ОСБ-то и изолацията, за да се отвеждат изпранията. Това добре, но разбира се, те трябва да отидат накъде. Не се сещам за лесен вариант, освен това да се остави ОСБ-то на билото около 5см отвор, тоест да не се допират (Снимка 3). Миродавно ли е това да се направи, като се има предвид, че и под керемидите и подпокривното ще "дишат" от капаците? Проблем ли ще е оставянето на този процеп и би ли довело до проблеми с наводняване? Има ли дриги варианти за вентилация на изолацията, която да не включва отдушници на всяка секция на покрива?

Ще съм благодарен за отговори и съвети! Естествено ще се допитам и до майсторите, но първо искам да си изградя малко знание и мнение по върпоса.

Прикачен файл

1.jpg
1.jpg (87.7 KиБ) Видяна 1406 пъти

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (105.38 KиБ) Видяна 1406 пъти

Прикачен файл

3.jpg
3.jpg (35.21 KиБ) Видяна 1406 пъти
preslav - майстор
Струва ми се, че се опитваш да смесиш две различни системи и в най-добрия случай ще направиш покрив под покрива т.е. ще изхарчиш излишни пари за неща, от които няма да има полза, но може да влязат в конфликт помежду си.
Damyanof - помощник
Да, дефакто така се получава. Но пък пко не направя някаква вентилация, то до 10г. сигурно ще замине покривната конструкция.... Въобще не ми е ясно как се справят попринцип с този проблем хората. Може би, ако направя топъл покрив, но това означава, че доста ще се вдигне цената, пък и ме съмнява да се навият. На края ще слагам 2 ката найлон и молитви....
PIP - майстор
Не слагай осб или плоскости, те имат смисъл само при воалит според мен. При положение, че ще ползваш керемиди наковете ламперия, която като съсъхне ще отвори фуги и от там влагата спокойно си излиза през дишащата мембрана. За изолация ползвай вата.
Damyanof - помощник
Всъщност това е изключително очевидно решение и не знам защо не се сетих.... Просто навсякъде слагат ОСБ за по-бързо и съм го възприел за стандарт. Ще оскъпи нещата ламперията, но пък ще си реша проблема. Благодаря!
schuldiner - майстор
Изправи тавана на 50-60 см под билото и оформи над него студен каратаван, т.е. вата по тавана , а не по ската и с отдушник за вентилация. В наклонената част ще имаш топъл покрив, но пък да се надяваме топлият въздух от помещенията, а с него и водните пари, ще ходят към студения каратаван. Поне няма парите да са затворени...
Теоретично, ако наистина херметично си положил найлона, пак няма проблем.
Damyanof - помощник
Това също е вариант, да. Благодаря ти! Единствено ме притеснява, че ще стане малко ниско, но ще видим. Решихме да не надигаме поктива, че то са пояси, скелета... Вече има и изолация и казаха, че е възможно да я омацат. Ще се кача да премисля вараинтите на живо.
шоп - майстор
съб юли 29, 2023 8:14 amDamyanof написа:
Ще оскъпи нещата ламперията, но пък ще си реша проблема. Благодаря!
Ламперия се салга само на видими места от типа на фронтони и стрехи. Използвай 1 во качество иглолистни дъски дебели 2.5 см без никаква кора по тях. Импрегнирай ги с бохемит и си свиркай. Около 650 лв/м2 е цената им в момента

ОСБ не бих вложил и в кучешка колиба.
Damyanof - помощник
О, да, аз също мислех за дъски просто, не баш ламперия. Ще го обсъдя и майсторите, какво могат да предложат.

Ако се закучат юасйторите за ОСБто, пък си мислех да се направят отвори с боркорона през метър по продължение на секциите, под мембраната. Не знам дали ще е стане хубава конвекция през тях, но би трябвало

Извеснъж станаха доволно варианти. Благодаря на всички!
preslav - майстор
съб юли 29, 2023 12:25 pmшоп написа:
съб юли 29, 2023 8:14 amDamyanof написа:
Ще оскъпи нещата ламперията, но пък ще си реша проблема. Благодаря!
Ламперия се салга само на видими места от типа на фронтони и стрехи. Използвай 1 во качество иглолистни дъски дебели 2.5 см без никаква кора по тях. Импрегнирай ги с бохемит и си свиркай. Около 650 лв/м2 е цената им в момента

ОСБ не бих вложил и в кучешка колиба.
Мисля, че PIP е имал предвид точно това, за което ти говориш, поне аз така го разбрах - трябва да се внимава с терминологията.
Аз пък в добавка на мнението ти за ОСБ-то, не бих използвал и Лайнон на покрива - за отбиване на номера или за временна оранжерия става.
  • 1
  • 2

Тема "Нов покрив - мансарда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: