Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте, с приятел ще правим окачен таван в една от стаите му, но и двамата ще го правим за първи път, затова имаме нужда от малко разяснения.
Накратко стаята е 4,82 на 2,83, т.е. малко под 14 квадрата и решихме, че единична скара ще е достатъчна (т.е. носещите ЦД-та ще са и монтажните). Отстрани ще пуснем УД-та, а ЦД-тата ще са през 50 см перпендикулярно на дългата страна или 9 ЦД-та. УД-тата ще ги хванем с обикновени пластмасови дюбели, а директните окачвачи с метални дюбел пирони или там както се водят. Тук идват няколко въпроса - окачвачите мислим да са на 21,5 см от края на всяка стена и между тях на 80 см или общо 4 окачвача на ЦД както следва на 21,5 см -> 101,5 см -> 181,5 см -> 261,5 см. Това рентабилно ли е да издържи товара ? Другия въпрос е свързан с това дали в крайщата на късата страна да сложим допълнителни ЦД-та, за които да хванем края на гипсокартона или директно за УД-то, макар и да е грешно ?, Защото от едната страна разстоянието на последното ЦД до УД е 50 см, а от другата 32 см. Последния въпрос е свързан вече със затварянето, където се чудим дали да започнем като центрираме един цял лист в средата на стаята и оттам започнем да разклоняваме като разминем фугите през 2 профила, като така централния лист ще остане единствен цял, всичко друго ще трябва да се реже. Другия вариант е да започнем от някоя дълга страна (не ъгъл) и така ще имаме място за още 2 централни цели листа като отново разминем фугите с 2 профила. Прикачвам и схема, за да се онагледи за какво иде реч. Изображение
chapara - майстор
Другото е вярно, освен че директните окачвачи не са толкова близо до уд-то и са малко. Трябва да са на отстояние 47,16см. и цд-та влизат в уд профил, общо по 6 на уд.
пон юли 21, 2025 10:55 pmchapara написа:
Другото е вярно, освен че директните окачвачи не са толкова близо до уд-то и са малко. Трябва да са на отстояние 47,16см. и цд-та влизат в уд профил, общо по 6 на уд.
Че ЦД-тата влизат в УД профила е ясно, не знам защо мислиш, че няма да влизат. За окачвачите - Тоест, вместо по 2 в крайщата на отстояние 21,5 см и между тях още 2 на по 80 см, то общо 6 окачвача разположени на 47,16 см равно разстояние ? Мнение и за това дали да слагаме в двата края по още 1 допълнителен профил ЦД плътно до УД-то, за да може да се захване листа накрая или да го хванем за УД-то макар и всички да съветват, че е грешно ? И отново, ако може мнение за това как да започнем с реденето на гипсокартона. Благодаря.
chapara - майстор
пон юли 21, 2025 11:03 pmkyoshinn написа:
Че ЦД-тата влизат в УД профила е ясно, не знам защо мислиш, че няма да влизат. За окачвачите - Тоест, вместо по 2 в крайщата на отстояние 21,5 см и между тях още 2 на по 80 см, то общо 6 окачвача разположени на 47,16 см равно разстояние ? Мнение и за това дали да слагаме в двата края по още 1 допълнителен профил ЦД плътно до УД-то, за да може да се захване листа накрая или да го хванем за УД-то макар и всички да съветват, че е грешно ? И отново, ако може мнение за това как да започнем с реденето на гипсокартона. Благодаря.
За окавачите ти се изясни.
ЦД до УД то, ми покажи в схемите на Кнауф къде го има. И кои са тези съветници фантазьори. Ако искаш да се научиш го прави по правлния начин, не точно моя, но

https://tashev-galving.com/files/catalo ... B8_D11.pdf

Успех👍 и дай после обратна връзка.

https://kam04bg.com/%D0%B0%D0%BD%D0%BA% ... %D0%BD-319

,това са анкерите за таван - бетон, ако е гредоред е друга бира.
вт юли 22, 2025 12:02 amchapara написа:
пон юли 21, 2025 11:03 pmkyoshinn написа:
За окавачите ти се изясни.
ЦД до УД то, ми покажи в схемите на Кнауф къде го има. И кои са тези съветници фантазьори. Ако искаш да се научиш го прави по правлния начин, не точно моя, но

https://tashev-galving.com/files/catalo ... B8_D11.pdf

Успех👍 и дай после обратна връзка.

https://kam04bg.com/%D0%B0%D0%BD%D0%BA% ... %D0%BD-319

,това са анкерите за таван - бетон, ако е гредоред е друга бира.
Здрасти отново, сега погледнах и книжките от Кнауф за товара. При профили на 50 см, които в моя случай са и носещи (защото няма да пускам носещи по дългата страна 4.82 и след това през 50 см да пускам монтажни по късата страна 2.83), т.е. единична скара, то го дават, че в моя случай само гипсокартон и вата е достатъчно случая с окачвачи дори на 1.2 метра, хайде аз моите мога да ги пусна да кажем на 3 равни части по 94 см или 4 окачвача през 70 см, които биха били предостатъчни, тъй като особено с 4 окачвача както гледам схемата на профили през 50 см, то идва товаропоносимост от 50 кг/кв или, ако е с 3 окачвача профила на по 94 см, то до 30 кг/кв, което е отново е много над това, което аз ще имам, тъй като гипсокартона и ватата да са около 10 кг/кв. Защо тогава ме съветваш да слагам окачвачи на всеки 47,16 ? За хващане на краищата на гипсокартона по дългата страна също не разбрах как става ? Защото представи си имаш лист, който е до стената, след това първото му захващане е на не по-малко от 50 см (първия ЦД профил от стената) ?
Да възобновя малко. Сега мислим по горната схема да е стандартна двойна скара на 2 нива, въпроса е носещите профили, които са по дължина на стаята как да се разпределят. Реално тези 2.82 метра, от всеки край на стена на около 20 см да се пуснат 2 носещи + още 2 разпредели в оставащите 2.40 метра между двата странични или иначе казано по 80 см разлика между всеки. Ако се направи така по системата на Кнауф окачвачите могат да се пуснат първите на 15 см от всяка страна и следващите равномерно разпределени през 90 см. Някакви мнения ?
chapara - майстор
Мисля, нищо няма да възобновиш. Тук няма хора на чиито чела пише:Безплатен идиот. Загряваш, лимита ти изтече. Ти питаш и после поучаваш. Не е сериозно! Дадох ти линк, който не предполага обсъждане, действай и се скрий. Не провокирай. Такива като теб сме ги ринали с лопати. Много неща още мога да ти кажа. Мисля че това е достаъчно. Не с бутонките!

Успех с кашоните.

Тема "Окачен таван с единична скара за стая 14 квадрата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: