Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
Здравейте, с приятел ще правим окачен таван в една от стаите му, но и двамата ще го правим за първи път, затова имаме нужда от малко разяснения.
Накратко стаята е 4,82 на 2,83, т.е. малко под 14 квадрата и решихме, че единична скара ще е достатъчна (т.е. носещите ЦД-та ще са и монтажните). Отстрани ще пуснем УД-та, а ЦД-тата ще са през 50 см перпендикулярно на дългата страна или 9 ЦД-та. УД-тата ще ги хванем с обикновени пластмасови дюбели, а директните окачвачи с метални дюбел пирони или там както се водят. Тук идват няколко въпроса - окачвачите мислим да са на 21,5 см от края на всяка стена и между тях на 80 см или общо 4 окачвача на ЦД както следва на 21,5 см -> 101,5 см -> 181,5 см -> 261,5 см. Това рентабилно ли е да издържи товара ? Другия въпрос е свързан с това дали в крайщата на късата страна да сложим допълнителни ЦД-та, за които да хванем края на гипсокартона или директно за УД-то, макар и да е грешно ?, Защото от едната страна разстоянието на последното ЦД до УД е 50 см, а от другата 32 см. Последния въпрос е свързан вече със затварянето, където се чудим дали да започнем като центрираме един цял лист в средата на стаята и оттам започнем да разклоняваме като разминем фугите през 2 профила, като така централния лист ще остане единствен цял, всичко друго ще трябва да се реже. Другия вариант е да започнем от някоя дълга страна (не ъгъл) и така ще имаме място за още 2 централни цели листа като отново разминем фугите с 2 профила. Прикачвам и схема, за да се онагледи за какво иде реч. Изображение
chapara - майстор
Другото е вярно, освен че директните окачвачи не са толкова близо до уд-то и са малко. Трябва да са на отстояние 47,16см. и цд-та влизат в уд профил, общо по 6 на уд.
пон юли 21, 2025 10:55 pmchapara написа:
Другото е вярно, освен че директните окачвачи не са толкова близо до уд-то и са малко. Трябва да са на отстояние 47,16см. и цд-та влизат в уд профил, общо по 6 на уд.
Че ЦД-тата влизат в УД профила е ясно, не знам защо мислиш, че няма да влизат. За окачвачите - Тоест, вместо по 2 в крайщата на отстояние 21,5 см и между тях още 2 на по 80 см, то общо 6 окачвача разположени на 47,16 см равно разстояние ? Мнение и за това дали да слагаме в двата края по още 1 допълнителен профил ЦД плътно до УД-то, за да може да се захване листа накрая или да го хванем за УД-то макар и всички да съветват, че е грешно ? И отново, ако може мнение за това как да започнем с реденето на гипсокартона. Благодаря.
chapara - майстор
пон юли 21, 2025 11:03 pmkyoshinn написа:
Че ЦД-тата влизат в УД профила е ясно, не знам защо мислиш, че няма да влизат. За окачвачите - Тоест, вместо по 2 в крайщата на отстояние 21,5 см и между тях още 2 на по 80 см, то общо 6 окачвача разположени на 47,16 см равно разстояние ? Мнение и за това дали да слагаме в двата края по още 1 допълнителен профил ЦД плътно до УД-то, за да може да се захване листа накрая или да го хванем за УД-то макар и всички да съветват, че е грешно ? И отново, ако може мнение за това как да започнем с реденето на гипсокартона. Благодаря.
За окавачите ти се изясни.
ЦД до УД то, ми покажи в схемите на Кнауф къде го има. И кои са тези съветници фантазьори. Ако искаш да се научиш го прави по правлния начин, не точно моя, но

https://tashev-galving.com/files/catalo ... B8_D11.pdf

Успех👍 и дай после обратна връзка.

https://kam04bg.com/%D0%B0%D0%BD%D0%BA% ... %D0%BD-319

,това са анкерите за таван - бетон, ако е гредоред е друга бира.
вт юли 22, 2025 12:02 amchapara написа:
пон юли 21, 2025 11:03 pmkyoshinn написа:
За окавачите ти се изясни.
ЦД до УД то, ми покажи в схемите на Кнауф къде го има. И кои са тези съветници фантазьори. Ако искаш да се научиш го прави по правлния начин, не точно моя, но

https://tashev-galving.com/files/catalo ... B8_D11.pdf

Успех👍 и дай после обратна връзка.

https://kam04bg.com/%D0%B0%D0%BD%D0%BA% ... %D0%BD-319

,това са анкерите за таван - бетон, ако е гредоред е друга бира.
Здрасти отново, сега погледнах и книжките от Кнауф за товара. При профили на 50 см, които в моя случай са и носещи (защото няма да пускам носещи по дългата страна 4.82 и след това през 50 см да пускам монтажни по късата страна 2.83), т.е. единична скара, то го дават, че в моя случай само гипсокартон и вата е достатъчно случая с окачвачи дори на 1.2 метра, хайде аз моите мога да ги пусна да кажем на 3 равни части по 94 см или 4 окачвача през 70 см, които биха били предостатъчни, тъй като особено с 4 окачвача както гледам схемата на профили през 50 см, то идва товаропоносимост от 50 кг/кв или, ако е с 3 окачвача профила на по 94 см, то до 30 кг/кв, което е отново е много над това, което аз ще имам, тъй като гипсокартона и ватата да са около 10 кг/кв. Защо тогава ме съветваш да слагам окачвачи на всеки 47,16 ? За хващане на краищата на гипсокартона по дългата страна също не разбрах как става ? Защото представи си имаш лист, който е до стената, след това първото му захващане е на не по-малко от 50 см (първия ЦД профил от стената) ?

Тема "Окачен таван с единична скара за стая 14 квадрата" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: