Почерпете информация и ценни съвети от темите за окачени тавани или разгледайте
изпълнители за окачени тавани и сравенете оферти и цени за вашия предстоящ проект
torbalan - Дървен философ
колко е високо сега съществуващия таван?
Tehni4oR - напреднал
Височината на тавана в помещението е 260см. А иначе подробностите около стаята са - покривът на кооперацията е с голям наклон и поради това има голяма денивелация в таванските помещения. Най-високата точка е 250см а най-ниската 100см. Покривната конструкция е наклонена плоча с керемиди без каквато и да е топлоизолация. Стаята е вътрешна, юг, югозапад, преди месец смених дограмата и изолирах стената вътрешно с фибран. Отоплява се с климатик. Зимата се стремя да поддържам 20-22градуса рядко повече!
Не ми се иска да свалям много нивото на тавана в хола понеже съм 200см висок и сега като се протегна опирам тавана а ако го сваля с 10-15 см.......незнам...
nihonjin - специалист
Tehni4oR написа:
Височината на тавана в помещението е 260см. А иначе подробностите около стаята са - покривът на кооперацията е с голям наклон и поради това има голяма денивелация в таванските помещения. Най-високата точка е 250см а най-ниската 100см. Покривната конструкция е наклонена плоча с керемиди без каквато и да е топлоизолация. Стаята е вътрешна, юг, югозапад, преди месец смених дограмата и изолирах стената вътрешно с фибран. Отоплява се с климатик. Зимата се стремя да поддържам 20-22градуса рядко повече!
Не ми се иска да свалям много нивото на тавана в хола понеже съм 200см висок и сега като се протегна опирам тавана а ако го сваля с 10-15 см.......незнам...
С разлика 5 см ще свикнеш за месец-два.
Важното е да не опираш тавана с глава. :-D
Здравейте,

Използвам отворената тема да потърся мнението на специалистите тук.
Искам и аз топлоизолация на таван. Сградата е монолитна, с външна изолация. Отгоре е мансарда (засега необитаема) и частично тавански помещения.
Порових се доста из форума и горе-долу си изясних някои неща. Ето към какво съм се ориентирал и посочете къде греша:
- Конструкция – носещ и монтажен профил на едно ниво (ще ми се да не намалявам много височината на стаите) – по детайла D113 на Кнауф;
- Пълнеж от минерална вата 5 см, ~ 50 кг/м3, без пароизолация;
- ГК 12,5 мм, един слой;
- Гумени подложки за по-добра звукоизолация - между СтБ плоча и окачвач и между профил и ГК.
Детайла с гумените подложки го видях в един украински сайт (посочен в няколко други теми тук), но материала, поне като търговско наименование, е непознат в България. Какво може да се използва за тази цел?

Друг вариант за изолацията е стиропор 5 см и шпакловка с мрежа, но се притеснявам с течение на времето да не се напука поради стареене на материала.

Благодаря предварително на всички отзовали се.
Tehni4oR - напреднал
Здр колеги!
Ремонта се отложи с една седмица..!
Имам една чуденка - във форума видях две схеми по моя случай и немога да реша коя да използвам, вие какво ще кажете?
Разликата е чв във Вариант 1 има един възел където се залепят две UD-та едно за друго. Има ли смисъл това и защо?

Прикачен файл

Variant 2.jpg
Variant 2.jpg (20.08 KиБ) Видяна 14085 пъти

Прикачен файл

Variant 1.jpg
Variant 1.jpg (57.63 KиБ) Видяна 14085 пъти
Pooh - майстор
Втората схема е по-лесна и по-масова. Снажданетона UD профили се практикува при по-големи разстояния, за да може да влизат CD профилите и от двете страни, при 10-20 см. бордчета не е нужно.
Tehni4oR - напреднал
Здр колеги!
Отново имам питанка....
След като ударих нивелацията се оказа, че тавана е крив...
На дългата стена (5.33м) като взема за база в единия край 16см в другия край излизам на 18см. Сега как се практикува да се водя по тавана или по нивелацията? Ако почна по нивела ще трябва да режа клиновидни парчета ГК и после погледнато фронтално сигурно ще си личи...?
simeonov_74 - специалист
За това се прави целият таван от гипсокартон за да се изправи. В по горните постове ivanovrg ти е споменал че тези 2см които искаш да ги спестиш от поставянето на гипсокартон, просто няма как да ги забележиш с просто око, но ти си си наумил и това е :-D
И ако все пак твърдо си решил да не го изправяш с картон, го направи не по нивел а с наклон по самият таван :|
Тани - модератор
И тогава пък ще е крив тавана спрямо дограмата :)
vyrhara - специалист
Тавана никога не е крив изцяло от единия до другия край- обикновено кривината започва на 1/3 от единия край, така че трябва да се намери най- ниската точка и да се изправи с гипсокартон и да се нивелира, пък за дограмата няма грижи- не се виждат 2-3 см. на 5 метра.

Тема "Топлоизолация на таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: