Не е точно така. Само на тебе ти се струва, че е по-влажен. Ако навън е студено, дори и да има мъгла, влажността в по-ниска от тази в твоята топла стая. За да се убедиш просто си купи един влагомер и го наблюдавай.
Монтаж, топло и звукоизолации.
velsi
- Почетен майстор
108 мнения в "Решение на проблем с мухъл в панелен апартамент"
sasooooooooo
- "специалист"
velsi написа:... просто си купи един влагомер и го наблюдавай...от доста време се каня, ама много парички ми се виждат 30-40 лв.
velsi
- Почетен майстор
deianr написа:В Русе си е доста влажно навън, близо до Дунава съм, сега в ясно и слънчево време навън влажността е 77% според accuweather. Освен, че си опреснявам въздуха (хубаво) и си изстудявам стаята (лошо), май откъм влажност не помагам с проветряването.Не знам какво е това, според което в момента в Русе е 77% влажност. При тази минусова температура, откъде мислиш идва скрежът по клоните? btw, къде близо до Дунава си? Да не си ми съседа отгоре???
8180
- майстор
Хигро, Честитата Коледа!
Рядко се мяркаш напоследък.
Тази препратка и аз нещо съм я пропуснал - сигурно е хубаво Модераторите да я "ковнат" като "Важна".
Да ми поясниш, моля. Аз ли нещо не разбирам - графиката в препратката май противоречи на изгазаното малко по-горе от мен мнение за усещането на студа при различни влажности?
Кеноби,
Чета я "веселата" темата, но тия дни нещо по-рядко сядам да пиша.
Не. Тук малко се отклонихме - тези условия са за субективното усещане за комфорт, а не за конденз и мухал.
Прочети пак, моля, по-горе, където писах за влагосъдържанието (Абсолютната влажност). В сайта на Хигрооптима (от подписа на Хигро) също има доста обяснения.
За примера в Русе (малко "на пръсти"):
Ако навън е 0оС и 70% Относ. влажност (по влагомер), Абсолютната влажност е някъде ок. 3,6g/m3. Конденз (Точка на роса) - при -4оС.
Ако в помещението е 20оС и 70% - Абсл. вл.=~12g/m3. Конденз при +14оС.
След проветряване, може да очакваме например 5-6g/m3. Конденз при +3оС. Ако не се генерира нова влага, след затоплянето до 20оС този въздух ще бъде някъде ок. 30%.
Може да не съм съвсем прецизен в числата, но характерът на измененията е такъв и това обяснява защо, проветрявайки с влажен и студен въздух, правим помещението по-сухо.
Тънкият момент е, че ние и влагомерите "усещаме" Относителната влажност, която се мени (обратно) с температурата. Кондензът се определя от Абсолютната влажност (концентрацията на водни пари - g/m3). На всеки g/m3 съответства (доста твърдо) определена Температура (точка) на оросяване (поне за практичическите условия на разглеждане).
И да се върна на твоя въпрос. В жилището, може да приемем, че влагата мигрира между помещенията и се стреми да изравни въпросните грамове. В двете стаи вероятно темпер. на прозорците е била прибл. еднаква, което дава и прибл. еднаквия конденз.
Споменах го и вчера, не е лошо да се потърси някакво уплътняване на неизползваните помещения, или съобразено с горното да се поддържат повърхностите достатъчно топли.
С докладваните литри по стъклата при теб, обаче, положението е доста зле - продължавай в посока предотвратяване на ВИСОКАТА влажност. Финасово разточително е, но здравето няма цена.
Успех!
Рядко се мяркаш напоследък.
Тази препратка и аз нещо съм я пропуснал - сигурно е хубаво Модераторите да я "ковнат" като "Важна".
Да ми поясниш, моля. Аз ли нещо не разбирам - графиката в препратката май противоречи на изгазаното малко по-горе от мен мнение за усещането на студа при различни влажности?
Кеноби,
Чета я "веселата" темата, но тия дни нещо по-рядко сядам да пиша.
deianr написа:Аз поддържам 20-22 градуса. Значи влажността ми не трябва да скача над 65% за да няма мухъл, нали така?deianr,
Не. Тук малко се отклонихме - тези условия са за субективното усещане за комфорт, а не за конденз и мухал.
Прочети пак, моля, по-горе, където писах за влагосъдържанието (Абсолютната влажност). В сайта на Хигрооптима (от подписа на Хигро) също има доста обяснения.
За примера в Русе (малко "на пръсти"):
Ако навън е 0оС и 70% Относ. влажност (по влагомер), Абсолютната влажност е някъде ок. 3,6g/m3. Конденз (Точка на роса) - при -4оС.
Ако в помещението е 20оС и 70% - Абсл. вл.=~12g/m3. Конденз при +14оС.
След проветряване, може да очакваме например 5-6g/m3. Конденз при +3оС. Ако не се генерира нова влага, след затоплянето до 20оС този въздух ще бъде някъде ок. 30%.
Може да не съм съвсем прецизен в числата, но характерът на измененията е такъв и това обяснява защо, проветрявайки с влажен и студен въздух, правим помещението по-сухо.
Тънкият момент е, че ние и влагомерите "усещаме" Относителната влажност, която се мени (обратно) с температурата. Кондензът се определя от Абсолютната влажност (концентрацията на водни пари - g/m3). На всеки g/m3 съответства (доста твърдо) определена Температура (точка) на оросяване (поне за практичическите условия на разглеждане).
И да се върна на твоя въпрос. В жилището, може да приемем, че влагата мигрира между помещенията и се стреми да изравни въпросните грамове. В двете стаи вероятно темпер. на прозорците е била прибл. еднаква, което дава и прибл. еднаквия конденз.
Споменах го и вчера, не е лошо да се потърси някакво уплътняване на неизползваните помещения, или съобразено с горното да се поддържат повърхностите достатъчно топли.
С докладваните литри по стъклата при теб, обаче, положението е доста зле - продължавай в посока предотвратяване на ВИСОКАТА влажност. Финасово разточително е, но здравето няма цена.
Успех!
deianr
- специалист
Благодаря за разясненията. Значи проветряване дори при мъгла не повишава влажността вътре, а я намалява, което е добре.
В момента обмислям какъв влагомер или електронен термометър с влагомер да си взема (от тези метеостанцийки) и да контролирам влажността. Само че не знам как мога да я контролирам... освен с проветряване, което и сега правя, но без особен резултат. Другият вариант е климатиците на DRY, ама тогава пък не топлят... Засега се въздържам от покупка на обезвлажител.
В момента обмислям какъв влагомер или електронен термометър с влагомер да си взема (от тези метеостанцийки) и да контролирам влажността. Само че не знам как мога да я контролирам... освен с проветряване, което и сега правя, но без особен резултат. Другият вариант е климатиците на DRY, ама тогава пък не топлят... Засега се въздържам от покупка на обезвлажител.
hygro
- майстор
8180 написа:Да ми поясниш, моля. Аз ли нещо не разбирам - графиката в препратката май противоречи на изгазаното малко по-горе от мен мнение за усещането на студа при различни влажности?Причините за намаляване на допустимата влажност с повишаване на температурата са две:
- Влажният въздух затруднява вътрешната регулация на температурата на тялото. С намаляването на количеството на изпаряващата се пот намалява и отнетата от повърхността на кожата топлинна енергия.
- Повишаването на температурата подобрява жизнените условия на плесените и те съумяват да се развиват дори при по-ниски влажности. Затова критериите стават по-строги за по-високи температури.
При уточняването на DIN1946 е правен много обстоен анализ на рисковете за всички видове срещащи се в дома плесени.
Прикачен файл
Скорост на развитието на Aspergilus Ruber в зависимост от температурата и влажността.
aspergillus_rubber.jpg (31.66 KиБ) Видяна 5605 пъти
Master_Kenobi
- V.I.P.
Абсолютен професионал! 

Тема "Решение на проблем с мухъл в панелен апартамент" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература