Монтаж, топло и звукоизолации.
8180 - майстор
Хайде и аз "на всяка манджа мерудия".
Преди не се обадих, ама като сте дигнали темата.
С две ръце съм за търпението на Тани да обяснява пароизолацията многократно и прекрасно.
В случая на ТКЗо, обаче се пропусна една подробност - червеното!:
takezo написа:
това всичко е хубаво но скоро правихме предствнна обшивка с един приятел , пак на северната стена , има вата , картон .......и сега и МУХЪЛ , в горната част на стената , там дето граничи с тавана , тавана е неотопляем......сега какво да махане картоните ли...ако не се лъжа е лепил и 5 мм. стириопорени тапети...
Та в този случай е възможно, САМО пароизолацията да не е достатъчна.
Чаро - Акълия
хайде и аз да питам ...
добре де имаме вата-пароизолация- картон....хубава дограма... постоянни обитатели... влага... ..
какво се случва с нея???? :? къде отива/кондензира....

и още за колко време ще се намокри ватата до степен, че да се влошат изолационните и качества??? :? часове... дни...месеци..

ааа и още, защо в климати по-студени от нашия- Канада се слага найлон(пароизолация) и от двете страни на стената под последното покритие..... :?

отговорът значи ли, че ако имаме добра вентилационна система пароизолацията ....:?

не че съм за пусти пет лв на стена ама си се чудя :? ......и реших да му дам воля на тва мое чудене

еее протрих си главата от чудене :lol: -помагайте
8180 - майстор
cacho написа:
хайде и аз да питам ...
добре де имаме вата-пароизолация- картон....хубава дограма... постоянни обитатели... влага... ..
какво се случва с нея???? :? къде отива/кондензира....

Докато "витае" из жилището - търси къде да кондензира, а нашата задача е да не й го позволим, преди да сме я отвели навън чрез проветрение/вентилация. В санирано жилище един и същи % влага, принципно по-трудно ще намери къде да кондензира (по-топли стени и прозорци). Проблемът основно е от дограмите - старите са "проветрявали" постоянно, новите - не.

и още за колко време ще се намокри ватата до степен, че да се влошат изолационните и качества??? :? часове... дни...месеци..

Това някои могат да го сметнат (в сравнително постоянни условия), но дори и без сметки, е по-сигурно да не се допуска влагата до ватата. Мократа вата влошава (изменя) нещата и може да направи верните сметки "без кръчмар".
Обратната идея - влагата да се "издиша през стената" е погрешна.

ааа и още, защо в климати по-студени от нашия- Канада се слага найлон(пароизолация) и от двете страни на стената под последното покритие..... :?
Външният (понякога и вътрешният) само на вид са найлон - по-скоро, там ползват специализирани фолия. Вътрешното - пароизолационно, външното - паропропускливо, влаго- и ветро- устойчиво, положено мах. херметично. Тези, на пръв поглед, "странни" свойства на външното фолио предпазват стената от външни влияния, като същевременно позволяват на евентуално попадналата във ватата влага да се изведе навън. А също, решават проблеми, свързани с некотролирано преминаване на въздух през стената (там основно от дърво и вата).

отговорът значи ли, че ако имаме добра вентилационна система пароизолацията ....:?
По принцип - не. Хубаво е да има пароизолация. Дифузията на парата се описва с две движещи сили - разлика в налягането (концентрацията на вода в 1-ца въздух) и разликата в температурата (което не ми е до край ясно). Дори със "супер" вентилация не могат да се постигнат равни стойности - за температерата ясно, а за наляганията - би се изразило в некомфортен и вредно сух въздух. И за какво...?
Пътем да вметна - механичните принудителни вентилации трябва да се проектират и с отчитане на споменатото неконролирано двежение на въдуха. Препоръчват, в отоплителния сезон, вътре да има подналягане.
Чаро - Акълия
браво =D> доста добре обяснено.....
обаче... :? (продължавам)
не ми стана ясно, кво става с парите при положение че масово в БГ няма вентилационни системи по домовете а проветряването е тип " кога се сетим" :lol:
(много политически отговор :) браво)
гипскартона има една много голяма хигроскопичнопст- гипс.... и при повишаване нивата на пуста влага нямали да абсорбира без да може да се освободи от тази влага И щом количеството на тази влага уврежда/умокря ватата кво става с картона????????? и по-точно с микрофлората и фауната между найлона и картона??? -топло и влажно ???
за технологийте в Канада не мога да споря с убеждение, но съм чел, че и двете фолиа са паро-непропускливи, ако намеря линк ще пусна...

тези мой съждения по темата са плод на моя не голям опит с коментираната материя не претендирам, а пак се чеша - :-k
че сменим чесането ,че не остана коса..... :)
8180 - майстор
За следващите коментари не съм 100% сигурен.
cacho написа:
не ми стана ясно, кво става с парите при положение че масово в БГ няма вентилационни системи по домовете а проветряването е тип " кога се сетим" :lol:
Както казах, търси къде да кондензира и да достигне равновесие (посоката на движение май я казах) - според условията (температура и влажнаст) това се случва или не. При някакви "нормални" за обитаване стойности Т=20оС и отн. влажност 40-60%, това би се случило върху повърхности с температура ок. 5 до 12оС. Според наличието на такива в жилището, си изработваме и стратегията за проветряване/вентилация. Струва ми се, че в съвремените жилища, изпотяването на стъклата е първия сигнал "Внимание". "За "политиката" - не разбрах.
гипскартона има една много голяма хигроскопичнопст- гипс.... и при повишаване нивата на пуста влага нямали да абсорбира без да може да се освободи от тази влага И щом количеството на тази влага уврежда/умокря ватата кво става с картона????????? и по-точно с микрофлората и фауната между найлона и картона??? -топло и влажно ???
Тук вече ми се губи. Само допускам, че има разлика между вода в течна и газообразна фаза (също както между мокро и влажно). Хигроскопичността се отнася към първото, а на топло умерената влага остава газ. Течност имаме при 100% влага. Как обаче материалите "поемат" умерена въздушна влага, предполагам само Хигро може да каже. Аз съм виждал пране да съхне в стаята - допускам същото и за евентуално мокър картон - пак е стремеж към някакво равновесие. "НЕдишащ" латекс също би помогнал срущу евентуален проблем. Тук забележи, как постоянно ни рекламират (препоръчват) обратното.
за технологийте в Канада не мога да споря с убеждение, но съм чел, че и двете фолиа са паро-непропускливи, ако намеря линк ще пусна...
Ако го намериш, прочети по-внимателно. За Канада не съм сигурен, но в САЩ има райони, където поропреградата се слага отвън. За две паронепропускливи едновременно не съм срещал.
Тани - модератор
cacho написа:
браво =D> доста добре обяснено.....
обаче... :? (продължавам)

тези мой съждения по темата са плод на моя не голям опит с коментираната материя не претендирам, а пак се чеша - :-k
че сменим чесането ,че не остана коса..... :)

Приятелю, за да не останеш съвсем без коса , ще ти дам един много кратък и ясен отговор -:

Няма конденз - няма влага!

То влагата си я има във вид на пара(газообразно състояние) по всяко време и през всички сезони , но докато не стане капки (течно състояние) не ни касае по никакъв начин и няма смисъл да се чешеш там където не те сърби :-D

Та задачата ни е да не и позволяваме на тази пуста пара да стане на вода . Докато си стои във въздуха и не и позволяваме ( ограничаваме и достъпа чрез пароизолацията) да стигне до частта на ватата в която има условия да кондензира , не трябва да очакваме никакви проблеми! А колкото до флората и фауната между картона и найлона - температурата и влажността са същите като и над него и като във всяка част в помещението - нито ватата нито картона или найлона участват активно в отоплението!
8180 - майстор
Здрасти Тани,
Сигурно не е точната тема, ама щом и Модератор помага - ще мине.
Аз също мислех нещо подобно (кратко) да му пиша на колегата.
Я кажи, какво мислиш за оплаквания (срещани тук) - чак матрака мокър и дрехите в гардероба :?: В хода на разсъжденията ни, ми се струва невъзможно.
Приемал съм ги за пресилени, ама защо да "лъжат" хората.
Поздрави,
Тани - модератор
Аз си го обяснявам само с рязка смяна на температурите! Ако в стаята е много студено и стоплим много бързо въздуха в нея , ако има вътрешна топлоизолация стените биха се стоплили по-бързо от затворения гардероб и влагата би кондензирала на най-студеното място. От друфа страна , дори да са с еднаква температура, ако влагата кондензира върху картона , то той ще я абсорбира и като се затопли ще я "върне" в помещението. Но какво става с влагата , кондензирала върху " недишащ" материал? Тя се стича по него и става на локва , която е по-трудно да бъде изпарена и остава дълго време! Като повторим процеса отново и отново( всяка вечер/уикенд ) влагата(водата) се натрупва.
8180 - майстор
Тани написа:
Аз си го обяснявам само с рязка смяна на температурите! Ако в стаята е много студено и стоплим много бързо въздуха в нея , ако има вътрешна топлоизолация стените биха се стоплили по-бързо от затворения гардероб и влагата би кондензирала на най-студеното място. От друфа страна , дори да са с еднаква температура, ако влагата кондензира върху картона , то той ще я абсорбира и като се затопли ще я "върне" в помещението. Но какво става с влагата , кондензирала върху " недишащ" материал?
Червеното определено не ми ясно, въпреки че се среща често. По-скоро съм на обратното мнение - при тези "резки" или не промени в температурата, ако въздухът е същия, при затопляне нещата трябва да се подобряват. Затоплящият се въздух става "по-влагоемък" и би трябвало да изсушава влажните повърхности. Каквото е щяло да кондензира при по-ниските темпер., вече е кондензирало. Няма как да се случи след затоплянето на един и същ като влагосъдържание въздух. (После ще кажа какво става, според мен).
Виж при обратен преход - "рязко" или не охлаждане на повърхностите - конденз (при един и същи въздух). Вадим бира от хладилника.!?

Зеленото също често се среща (за гипскартона и дървените къщи), но дали има съществен количествен смисъл (без вреди) - не съм сигурен.
Малко "смахното" и рисковано ми се струва да търсим подобни ефекти чрез периодично "навлажняване" на стените. :?:
batman - специалист
Ето тук е описан един по-мързелив, но доста ефикасен метод. Изпитал съм го и съм доволен от резултатите.
http://www.napravisam.bg/index.php?id=visuals&sid=166

Тема "Мухъл по стената" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: