Гледах клипове с монтаж на ламинат и там видях , че до вратата ламелата я лепят , та затова попитах .
Ламината е вече купен , следващата седмица ще взема и останалите материали . Въпроса ми е за алуминиевата подложка и лакирането : както вече писах , стария паркет никога не е бил циклен или лакиран , та за да не се образува влага между необработения паркет и фибрана , да го лакирам ли първо и после алуминиева подложка , а отгоре нея фибран за под ? Алуминиева подложка да слагам ли или не ? Крайната цел е пода да не е студен , защото съм на първия етаж над мази и от там идва студа ?
Фибрана плътно до стената ли да го нареждам или да оставя 1 см. отстояние ?
Тавана е изолиран с гипскартон и вата , а на външната стена направих вътрешна изолация с фибран 3 см .
Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77
- майстор
21 мнения в "Нов ламинат върху стар паркет"
Chefo77
- майстор
Не разбрах каква е тази "алуминиева" подложка. Да не би да имате предвид полиетиленовата подложка с фолио? Ако да, може ли някой да Ви обясни за какво Ви е нужна точно във Вашия случай?
Върху паркет най-разумно пасва 2 мм полиетиленова подложка. Не че не можете да използвате и всяка друга, но не виждам смисъл. Идеята на подложката е ламината да не трака при допир до основата и да поеме грапавините (поема грапавините, не изправя кривините!!!) - а при основа паркет по презумпция такива няма.
От лакирането няма смисъл.
Ламинатът се дистанцира от стената на около сантиметър. Фибранът също.
Каквото и да сложите отдолу, ще е студено. Разбира се, ако не сложите 5 см подов XPS...
Върху паркет най-разумно пасва 2 мм полиетиленова подложка. Не че не можете да използвате и всяка друга, но не виждам смисъл. Идеята на подложката е ламината да не трака при допир до основата и да поеме грапавините (поема грапавините, не изправя кривините!!!) - а при основа паркет по презумпция такива няма.
От лакирането няма смисъл.
Ламинатът се дистанцира от стената на около сантиметър. Фибранът също.
Каквото и да сложите отдолу, ще е студено. Разбира се, ако не сложите 5 см подов XPS...
Да точно тази подложка имам предвид - полиетиленова с алуминиево фолио от едната страна . Както вече писах в първия си пост , като сложим килим отгоре паркета и се получава влага под него . А тази подложка няма ли да намали проникването на влага към фибрана за под ? Аз не съм компетентен , та затова питам . В магазина като попитам , там са съгласни от всичко каквото имат да ми сложат .
Идеята за лакирането ми е да запечатам паркета - пак заради влагата и да не се получава миризма .
Разбира се , че фибран 5 см. ще свърши по-добра работа , но нивото ще се вдигне много , вратите ще ни станат ниски . Занапред може да питам съседите да изолирам тавана на мазата над стаята / с какъв материал ? /, но дотогава трябва да намеря друго решение .
Ти какво би ме посъветвал ?
Идеята за лакирането ми е да запечатам паркета - пак заради влагата и да не се получава миризма .
Разбира се , че фибран 5 см. ще свърши по-добра работа , но нивото ще се вдигне много , вратите ще ни станат ниски . Занапред може да питам съседите да изолирам тавана на мазата над стаята / с какъв материал ? /, но дотогава трябва да намеря друго решение .
Ти какво би ме посъветвал ?
Chefo77
- майстор
2 mm полиетилен и изолация на таваните на мазите под Вас.
Ако влиза влага отдолу, лакирането ще утежни положението - ще надуе паркета. Предполагам това под килимите е конденз от големите температурни разлики. Каквото и да сложите като подложка, ако има големи такива, конденз пак ще се образува. Само че като го запечатате под ламината, ще предизвика загниване на паркета.
Ако влиза влага отдолу, лакирането ще утежни положението - ще надуе паркета. Предполагам това под килимите е конденз от големите температурни разлики. Каквото и да сложите като подложка, ако има големи такива, конденз пак ще се образува. Само че като го запечатате под ламината, ще предизвика загниване на паркета.
Chefo77 , благодаря
за предложението и аз мисля , че изолацията отдолу ще е по-удачна
. EPS или XPS да ползвам ?

шоп
- майстор
medunka06, имате много сериозен проблем с влагата. Килима е ( дори и на мокетна основа ) са сравнително дишащи и паропропускащи материи. При положение, че паркета е бил влажен под килима си задайте въпроса, какво ще се получи след ката наредите подложка и ламинат. Подложката е 100 влагобариера.
Постарайте се да елиминирате или ограничите влагата от мазето. Най-важното е добра вентилация.
Постарайте се да елиминирате или ограничите влагата от мазето. Най-важното е добра вентилация.
SEV
- специалист
Каквото и да се залепи на тавана под апартамента,влага ще има.Тя идва най-вероятно от земята по стените и в жилището.
Преди доста години,родителите ми имаха един апартамент на първия етаж,в много стара кооперация.Какво не правиха,топло изолация,хидро изолация...........има резултат,но на половина.Идваха разни специалисти,предлагат това,онова.Фирми изпълняват,нашите плащат и ......нищо.Дали заради близоста си до морето,респективно подпочвена влага,или неправилно изпълнение на времето.В мазите беше ужас,стените винаги мокри,никаква мазилка не беше останала.Всичко що е метал ръждясваше много бързо.Добре,че го продадоха,още ми мирише на този блок.
Преди доста години,родителите ми имаха един апартамент на първия етаж,в много стара кооперация.Какво не правиха,топло изолация,хидро изолация...........има резултат,но на половина.Идваха разни специалисти,предлагат това,онова.Фирми изпълняват,нашите плащат и ......нищо.Дали заради близоста си до морето,респективно подпочвена влага,или неправилно изпълнение на времето.В мазите беше ужас,стените винаги мокри,никаква мазилка не беше останала.Всичко що е метал ръждясваше много бързо.Добре,че го продадоха,още ми мирише на този блок.
nikolson
- майстор
medunka06 написа: На първия етаж сме и студа , който идва от мазите е смразяващ
medunka06 написа:И аз си мисляДве противоречащи си мнения. По-скоро си мисля, че мазето е топло и влажно. Определено, влагата трябва да се спре, иначе всичко ще е нахалос., че мазите ни създават този проблем , защото зимата като слезеш долу се усеща топлина , която явно преминава през Пец-а и избива по паркета
preslav
- майстор
medunka06 написа:Chefo77 , благодаряМен лично много ме притеснява въпросната влага под килима, ако не се разбере причината за появата и после ще си имате влага под целия ламинат и първото нещо, което ще се скапе ще е точно ламината. Човръкнете в единия ъгъл паркета и вижте какво има под него - в старо жилище съм виждал 3-4-5 сантиметрова замазка с керамзит или сгурия. Ако и при вас е така спокойно изкъртете всичко и това ще ви даде възможност да сложите XPS с по-голяма дебелина без да режете врати. XPSа не му пука от влага т.е. алуминиевата подложка е излишен разход, който бихте могли да насочите в посока подово отопление - за мен това е единствения вариант за топли крака.за предложението и аз мисля , че изолацията отдолу ще е по-удачна
. EPS или XPS да ползвам ?
Тема "Нов ламинат върху стар паркет" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература