Много интересна и все по-често дискутирана тема.
Chefo77 - майстор
На ламината идеята е да бъде плаващ. Не се лепи.
Гледах клипове с монтаж на ламинат и там видях , че до вратата ламелата я лепят , та затова попитах .
Ламината е вече купен , следващата седмица ще взема и останалите материали . Въпроса ми е за алуминиевата подложка и лакирането : както вече писах , стария паркет никога не е бил циклен или лакиран , та за да не се образува влага между необработения паркет и фибрана , да го лакирам ли първо и после алуминиева подложка , а отгоре нея фибран за под ? Алуминиева подложка да слагам ли или не ? Крайната цел е пода да не е студен , защото съм на първия етаж над мази и от там идва студа ?
Фибрана плътно до стената ли да го нареждам или да оставя 1 см. отстояние ?
Тавана е изолиран с гипскартон и вата , а на външната стена направих вътрешна изолация с фибран 3 см .
Chefo77 - майстор
Не разбрах каква е тази "алуминиева" подложка. Да не би да имате предвид полиетиленовата подложка с фолио? Ако да, може ли някой да Ви обясни за какво Ви е нужна точно във Вашия случай?
Върху паркет най-разумно пасва 2 мм полиетиленова подложка. Не че не можете да използвате и всяка друга, но не виждам смисъл. Идеята на подложката е ламината да не трака при допир до основата и да поеме грапавините (поема грапавините, не изправя кривините!!!) - а при основа паркет по презумпция такива няма.
От лакирането няма смисъл.
Ламинатът се дистанцира от стената на около сантиметър. Фибранът също.
Каквото и да сложите отдолу, ще е студено. Разбира се, ако не сложите 5 см подов XPS...
Да точно тази подложка имам предвид - полиетиленова с алуминиево фолио от едната страна . Както вече писах в първия си пост , като сложим килим отгоре паркета и се получава влага под него . А тази подложка няма ли да намали проникването на влага към фибрана за под ? Аз не съм компетентен , та затова питам . В магазина като попитам , там са съгласни от всичко каквото имат да ми сложат .
Идеята за лакирането ми е да запечатам паркета - пак заради влагата и да не се получава миризма .
Разбира се , че фибран 5 см. ще свърши по-добра работа , но нивото ще се вдигне много , вратите ще ни станат ниски . Занапред може да питам съседите да изолирам тавана на мазата над стаята / с какъв материал ? /, но дотогава трябва да намеря друго решение .
Ти какво би ме посъветвал ?
Chefo77 - майстор
2 mm полиетилен и изолация на таваните на мазите под Вас.
Ако влиза влага отдолу, лакирането ще утежни положението - ще надуе паркета. Предполагам това под килимите е конденз от големите температурни разлики. Каквото и да сложите като подложка, ако има големи такива, конденз пак ще се образува. Само че като го запечатате под ламината, ще предизвика загниване на паркета.
Chefo77 , благодаря =D> за предложението и аз мисля , че изолацията отдолу ще е по-удачна :supz: . EPS или XPS да ползвам ?
шоп - майстор
medunka06, имате много сериозен проблем с влагата. Килима е ( дори и на мокетна основа ) са сравнително дишащи и паропропускащи материи. При положение, че паркета е бил влажен под килима си задайте въпроса, какво ще се получи след ката наредите подложка и ламинат. Подложката е 100 влагобариера.

Постарайте се да елиминирате или ограничите влагата от мазето. Най-важното е добра вентилация.
SEV - специалист
Каквото и да се залепи на тавана под апартамента,влага ще има.Тя идва най-вероятно от земята по стените и в жилището.
Преди доста години,родителите ми имаха един апартамент на първия етаж,в много стара кооперация.Какво не правиха,топло изолация,хидро изолация...........има резултат,но на половина.Идваха разни специалисти,предлагат това,онова.Фирми изпълняват,нашите плащат и ......нищо.Дали заради близоста си до морето,респективно подпочвена влага,или неправилно изпълнение на времето.В мазите беше ужас,стените винаги мокри,никаква мазилка не беше останала.Всичко що е метал ръждясваше много бързо.Добре,че го продадоха,още ми мирише на този блок.
nikolson - майстор
medunka06 написа:
На първия етаж сме и студа , който идва от мазите е смразяващ
medunka06 написа:
И аз си мисля :? , че мазите ни създават този проблем , защото зимата като слезеш долу се усеща топлина , която явно преминава през Пец-а и избива по паркета
Две противоречащи си мнения. По-скоро си мисля, че мазето е топло и влажно. Определено, влагата трябва да се спре, иначе всичко ще е нахалос.
preslav - майстор
medunka06 написа:
Chefo77 , благодаря =D> за предложението и аз мисля , че изолацията отдолу ще е по-удачна :supz: . EPS или XPS да ползвам ?
Мен лично много ме притеснява въпросната влага под килима, ако не се разбере причината за появата и после ще си имате влага под целия ламинат и първото нещо, което ще се скапе ще е точно ламината. Човръкнете в единия ъгъл паркета и вижте какво има под него - в старо жилище съм виждал 3-4-5 сантиметрова замазка с керамзит или сгурия. Ако и при вас е така спокойно изкъртете всичко и това ще ви даде възможност да сложите XPS с по-голяма дебелина без да режете врати. XPSа не му пука от влага т.е. алуминиевата подложка е излишен разход, който бихте могли да насочите в посока подово отопление - за мен това е единствения вариант за топли крака.

Тема "Нов ламинат върху стар паркет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: