maxuel82 - специалист
Илиян Илиев™ написа:

Все пак при запълване и заглаждане трябва да внимаваш за ъгъла на плъзгане спрямо повърхността. Иначе после ще се ожулиш от жулене за да изглежда ъгъла под 90 градуса, а не като отделно наставено парче.

Демек, ако я държиш прекалено перпендикулярно ще наслагва много материал(Ъгъла сключен между повърхностите на мистрията и повърхностите на стената трябва да е възможно най-близък до 0, но не трябва и да достигаш нулата). :wink:
Благодаря за разяснението :gott: И аз съм останал с впечатление че почто всичко зависи от ъгъла между мистрията и стената ! Ако ъгъла между маламашката и стената е почти 0 тогава маламашката ще е почти успоредна на стената то тогава няма ли да се наслагва най-много материал и обратното когато ъъла мажду маламашката и срената е по по-голям т.е. маламашката е перпендикулярна на стената тогава обора всичкия материал ! :? Абе я да ида да поробвам :wink:
valmet - специалист
С преди да започнеш следващото нанасяне на фугопълнител,зачиствай(изцикли) "мустаците" ако са останали такива от предишното нанасяне,както и други засъхнали частици.
petkov_75 - специалист
maxuel82 написа:
Pooh написа:
Картона се изрязва по стената, ама карай - свършил си вече.
Абе дойде ми тая мисъл ама не ми се занимаваше :-D Ей много ми е трудна тая шпакловка мамка му :cry: 6 месеца през 2007г съм работил в Банско по хотелите слагали сме картон и се мъчих и там да шпакловам и що торби фугенфюлер и ригипс съм развалил и така и неможах да и свикна ! Днес цял ден фугирам две стени и един прозорец :-D :lol: Какъв е чалъма незнам !Тъпча си на едно место с маламашката и все нещо някъде задира кога парче от хартия кога някое твърдо парче от предишната ръка фугировка и все повтарям и потретвам докато се изглади и така 2-3 фуги и забъркания разтвор стегне :cry: :?
На мен "стар" шпакловчик така ми е казал- "Колкото повече се заиграваш на едно място,по-зле става!"!Италия голяма,но и той бая време там изкара и Илиев може да го знае,а може и да не!
Илиев,Киро от Кюстендил....?! :?
maxuel82 - специалист
valmet написа:
С преди да започнеш следващото нанасяне на фугопълнител,зачиствай(изцикли) "мустаците" ако са останали такива от предишното нанасяне,както и други засъхнали частици.
Мустаци почти винаги ми остават !Може ли да се шпалова без "мустаци" :? "Колкото повече се заиграваш на едно място,по-зле става!"! И това е така стигнах до този извод ама ако не се заигравам пък е "хептен" зле :?
Илиян Илиев™ - майстор
Макс, маламашката е едно ъгловата мистрия е друго. При маламашката е както казваш.

При ъгловата мистрия е друго, защото като увеличаваш ъгъла се увеличава и празното разстояние между стените и самата мистрия.

Освен това трябва да постигнеш и рутина на силата на притискане на инструмента.

С маламашката при малък ъгъл и силен натиск се получават гладки на пипане повърхности. При голям ъгъл дори и без натиск се обира излишния материал, демек получаваш равни, но не чак толкова гладки на пипане повърхности.

При употреба на ъгловата мистрия те съветвам да нанесеш произволно материал с каквото на теб ти е удобно. След това започваш да минаваш с тази мистрия намалявайки ъгъла и увеличавайки силата на натиск. Силата винаги трябва да бъде такава че след всяко минаване да отнема материал, но да не задира самия инструмент по картона.

Няма определен брой минавания. Минаваш докато на теб ти харесва и имай предвид, че след това и шкурка ще минаваш.

Дори и на последното минаване трябва да ти е останал излишен материал върху мистрията. Не си мисли, че щом остава ъгъла не е добър.

Ъгъла е добър, когато на теб ти хареса. :wink:

п.п. И при произволното нанасяне на материал пак обърни внимание за колко време ще стегне за да не ме псуваш после за съвета. Препоръчвам ти бавно стягащи материали докато ти свикне ръката. После сам ще решиш какво да използваш.
Илиян Илиев™ - майстор
petkov_75 написа:
maxuel82 написа:
Pooh написа:
Картона се изрязва по стената, ама карай - свършил си вече.
Абе дойде ми тая мисъл ама не ми се занимаваше :-D Ей много ми е трудна тая шпакловка мамка му :cry: 6 месеца през 2007г съм работил в Банско по хотелите слагали сме картон и се мъчих и там да шпакловам и що торби фугенфюлер и ригипс съм развалил и така и неможах да и свикна ! Днес цял ден фугирам две стени и един прозорец :-D :lol: Какъв е чалъма незнам !Тъпча си на едно место с маламашката и все нещо някъде задира кога парче от хартия кога някое твърдо парче от предишната ръка фугировка и все повтарям и потретвам докато се изглади и така 2-3 фуги и забъркания разтвор стегне :cry: :?
На мен "стар" шпакловчик така ми е казал- "Колкото повече се заиграваш на едно място,по-зле става!"!Италия голяма,но и той бая време там изкара и Илиев може да го знае,а може и да не!
Илиев,Киро от Кюстендил....?! :?
Киро не го знам кой е.

Иначе на последната къща ми казаха, че мога да се заигравам колкото си искам стига да стане добре.

Ми не се заигравах чак толкова, но не го и претупвах. Бояджията като дойде му падна долната челюст и вика - Тук сатен не трябва.

Но хайде стига за заигравките по шпакловката, че тук за гипсокартон се говори.

п.п. Винаги съм казвал, че добрия шпакловчик не употребява шкурка. Поне на мен не ми се е налагало за последните 7 години. Гипсокартона е друга бира, там не се мешам много, защото ми е малък опита.
maxuel82 - специалист
Ясно Благодаря ! Ето тази мистрия става ли за тази цел или да търся такава каквато си дал на снимката ! Че днес като ходих да търся ъглова мистрия ми предложиха този модел :? имат и такива за вътрешни ъгли :?

Прикачен файл

untitled.JPG
untitled.JPG (2.56 KиБ) Видяна 6084 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Потърси си такава, която съм показал. Двете крилца трябва да са еднакви и с еднакъв ъгъл на скосяване.

С тази която си показал, ако успееш то би успял и с инструментите, които си показал преди това.

п.п. Кога пък ти предложихме ъглова мистрия та и до магазина чак ходи през това време? :?
maxuel82 - специалист
Илиян Илиев™ написа:

п.п. Кога пък ти предложихме ъглова мистрия та и до магазина чак ходи през това време? :?
Към 15.30 часа и веднага отидох :lol: защото с тия ъгли е голяма мъка :? Картона е идеално прав ама като сложих алуминиевите ъгли (ръбохранители) и му направих шпакловката го изкривих :? Ето тук беше идеално право преди шпакловката :? Нормално ли е да става така :?

Прикачен файл

Picture.jpg
Picture.jpg (31.8 KиБ) Видяна 6078 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Ми нормално е след слагане на ръбохранител да се получи така. Все пак е дебел няколко милиметра и си го поставил върху картона.

Сега или запълваш с материал или оставяш така. Според мен няма да се вижда, че има такава разлика.

Предполагам, че има някакви инструменти за препилване на картона за да влезе ръбохранителя навътре, но не съм сигурен. Един вид да наподоби фабричните краища на картона.

Тема "Как се фугират ъгли ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: