Крез,в интерес на истината ми звучи несериозно да ходиш в гората с тази машина,та дори и да има хидроклин,но не искам да споря - всеки сам си знае най добре - по нашия край тези машини служат вече само за копаене на дупки за колове.
Клякането при рязането сериозно ще ти увреди кръста,тука си прав и затова по-добре е да си в наведено положение -достигаш до земята и си в удобна за реагиране позиция.За различните ъгли на заточване го пишеше някъде но не си спомням къде - май в книжката от хускварната,но не съм сигурен,но знам,че съм го чел,защото ми направи впечатление зависимоста между вида на дървесината и ъгъла на заточване.Теон,ще ти разкажа накратко истински случай,който е станал преди около 20-25 години: Млад,як и буен младеж (градския хулиган) след дълго лутане насам-натам из предприятия и заводи,почва работа към горското - събира аверите,прави бригада,дават му участък и пича почва да бачка - какво толко сложно има в рязането на дърва
.Вуйчо ми,по това време е началник участък,(или как ги водят там) и покрай обяд отива да види как се справя младежкото звено.Приближава до тях,отдалече се чува машината (Дружба или Урал), и какво да види - оня ми ти мъжага като завалил машината настрани и напъва та пушек се дига.Спира го,и му казва: "Защо не завъртиш дъската,по-лесно ще ти е? ",навежда се показва му как се освобождава дъската и я завърта на 90 гр. и оня избухва: "А МАМУ ДА ИМ Е...М - ОТИ НЕ МИ КАЗАШЕ!"
Оттогава са минали много години,онзи младеж е изучил занаята,сработил апапите и успял да направи добри пари от тази дейност и да развърти сериозен бизнес,но още е благодарен на вуйчо ми че го е научил на този "трик"!