Аз имам 3 флекса (ъглошлайфа) и до сега никога не ми се е налагало да използвам ключа, за да свалям или слагам дисковете! Винаги си ги стягам и развивам на ръка, като с една ръка заключвам с копчето, а с другата завъртам диска .
Ел. инструментите. Консумативи.
Djack
- специалист
42 мнения в "Ъглошлайф"
Николов Н.
- специалист
За малките става на ръка. Но за оня стария динозавър съм направил друг вид ключ и хартиена шайба. Даже и да се стегне само на ръка,после при работа се самозатяга.
bigdragon
- майстор
На къде да сложа металната шайба?
Вечния въпрос "Кокошката или яйцето"
Този възел при ъглошлайфите е с две предназначения.
Да закрепи диска съм вала и да предаде въртящия момент
от вала към диска. Това води до колизия при тази връзка.
Не еслучайно, че Бош се опитват да разделят двете функции
и да въведат клик системата...
Моите пет пари:
При нормална работа, няма значение.
При ненормална работа има две гранични състояния.
1. Незатегнат диск:
Това е по-рядко срещаната ситуация.
-при абразив към гайката диска увлича гайката с
по-голяма вероятност от метал в метал и се стяга;
-при метална гривна към гайката - самостягането
е с по-малка вероятност.
2. Силно затегнат диск е по-честата ситуация, например
при удар, имаме "впиване" на абразива в метала и:
- при абразив към гайката абразива се впива в гайката и...,
но пък може при развиване с ключа да си помагате и с диска;
- при абразив към шайбата (гривна към гайката), вероятноста
да развиете гайката е по-голяма. За това (и не само), при
резбовите съединения са слагат шайби.
Не е случайно, че на по-качествените дебели дискове има
шайби от двете страни. При тънките дискове това е
невъзможно. Защо? Ще кажа по нататък, ако някой не
се сеща.
Вечния въпрос "Кокошката или яйцето"

Този възел при ъглошлайфите е с две предназначения.
Да закрепи диска съм вала и да предаде въртящия момент
от вала към диска. Това води до колизия при тази връзка.
Не еслучайно, че Бош се опитват да разделят двете функции
и да въведат клик системата...
Моите пет пари:
При нормална работа, няма значение.
При ненормална работа има две гранични състояния.
1. Незатегнат диск:
Това е по-рядко срещаната ситуация.
-при абразив към гайката диска увлича гайката с
по-голяма вероятност от метал в метал и се стяга;
-при метална гривна към гайката - самостягането
е с по-малка вероятност.
2. Силно затегнат диск е по-честата ситуация, например
при удар, имаме "впиване" на абразива в метала и:
- при абразив към гайката абразива се впива в гайката и...,
но пък може при развиване с ключа да си помагате и с диска;
- при абразив към шайбата (гривна към гайката), вероятноста
да развиете гайката е по-голяма. За това (и не само), при
резбовите съединения са слагат шайби.
Не е случайно, че на по-качествените дебели дискове има
шайби от двете страни. При тънките дискове това е
невъзможно. Защо? Ще кажа по нататък, ако някой не
се сеща.
gogo7777
- майстор
Самозатягането идва от неумението да се реже, както и първоначалното затягане на диска. При големите ъглошлайфи периферното натоварване върху диска е по-голямо, от колкото при малките. Нормално е да затегне повечко.
Аз в 90% от случаите развивам дисковете въоръжен само с ръкавица на дясната си ръка. При останалите 10% отчупвам парче от диска и чуквам с чука....щото ме мързи да ходя за ключа или "Книпекса"
Аз в 90% от случаите развивам дисковете въоръжен само с ръкавица на дясната си ръка. При останалите 10% отчупвам парче от диска и чуквам с чука....щото ме мързи да ходя за ключа или "Книпекса"

пишман_майстор
- майстор
Значи това с ламаринките и т.н. ще стане май дълга тема.
Мен са ме учили с ламаринката към фланеца ( машината) и го спазвам.
Рядко е да имам проблем с развиване, но нямам никога , кога сложа и картонена шайбичка към гайката.
В гаража имам дискове, доста и всякакви, и ей така от любопитство ги поогледах спец да видя на "странно" място де им е ламаринката, да не може да се монтира на машината в друга посока и ламаринката да се получи към гайката.
Е няма един такъв. Вижда се с просто оче при дискове с една ламаринка , които са за полиране, сатиниране, ламелни и т.н. , някои по-дебели за рязане с изместен аксиално централен отвор ( и допускащи една идея шлайфане.) . Които нямат друг начин на монтаж, ламаринката винаги се получава към фланеца.
На rhodius големи и малки се случват по магазините едни за рязане "избомбени" по подобие на дисковете за шлайфане. Ламаринката и при тях е "отвън" на избомбената част , частта която се монтира към редуктора. Такъв абсурд да се монтира обратно , дикса ще легне по предпазителя.
То и логика няма "обратния" им монтаж де...
Мен са ме учили с ламаринката към фланеца ( машината) и го спазвам.
Рядко е да имам проблем с развиване, но нямам никога , кога сложа и картонена шайбичка към гайката.
В гаража имам дискове, доста и всякакви, и ей така от любопитство ги поогледах спец да видя на "странно" място де им е ламаринката, да не може да се монтира на машината в друга посока и ламаринката да се получи към гайката.
Е няма един такъв. Вижда се с просто оче при дискове с една ламаринка , които са за полиране, сатиниране, ламелни и т.н. , някои по-дебели за рязане с изместен аксиално централен отвор ( и допускащи една идея шлайфане.) . Които нямат друг начин на монтаж, ламаринката винаги се получава към фланеца.
На rhodius големи и малки се случват по магазините едни за рязане "избомбени" по подобие на дисковете за шлайфане. Ламаринката и при тях е "отвън" на избомбената част , частта която се монтира към редуктора. Такъв абсурд да се монтира обратно , дикса ще легне по предпазителя.
То и логика няма "обратния" им монтаж де...
kozl
- майстор
В момента на рязане ако диска приплъзне спрямо остта на флекса и увлече гайката ще се получи самозатягане. Колкото по-голям диаметъра на диска и силата на натиск при рязане (шлайфане) толкова повече приплъзване и по-голям самозатягащ момент ще се получи.
Ако приемем, че самозатягането при диск с метала към шайбата е по-малко от диск с метала към гайката, то следва, че силата на триене метал-метал е по-голяма от силата на триене метал-абразив на диска и диска е приплъзвал по-малко.
Диска се саморазвива когато спре двигателната сила и диска и остта на флекса се въртят по инерция и инерционният момент на диска е по-голям от този на задвижването (остта).
По такъв начин си развивах гайката на дисковете на Метабото като използвах бутона за спирачка към остта, с което намалявам инерционния момент на задвижването.
А дали специалната гайка подпомага горното, не съм пробвал.
Ако приемем, че самозатягането при диск с метала към шайбата е по-малко от диск с метала към гайката, то следва, че силата на триене метал-метал е по-голяма от силата на триене метал-абразив на диска и диска е приплъзвал по-малко.
Диска се саморазвива когато спре двигателната сила и диска и остта на флекса се въртят по инерция и инерционният момент на диска е по-голям от този на задвижването (остта).
По такъв начин си развивах гайката на дисковете на Метабото като използвах бутона за спирачка към остта, с което намалявам инерционния момент на задвижването.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Никога не съм ползвал ключ. Наследствения Елтос не помня да е имал някога.
Някой да напише учебник за загубилите ключовете на флексовете си, а онези, които не четат форума, да му мислят!
Някой да напише учебник за загубилите ключовете на флексовете си, а онези, които не четат форума, да му мислят!
gogo7777
- майстор
вт яну 21, 2025 11:19 amkozl написа: По такъв начин си развивах гайката на дисковете на Метабото като използвах бутона за спирачка към остта, с което намалявам инерционния момент на задвижването.Това е сигурен начин да счупиш щифта, да изкочи пружинката и да стане мармалад при короната и пиньона.
Кой те научи да правиш такива бели?

Трифон П.Трифонов
- майстор
chapara
- майстор
вт яну 21, 2025 12:03 pmgogo7777 написа:Аз това го чета като чели за втори път и направо недоумявам. Да, предния път беше че продавача го е подшушналвт яну 21, 2025 11:19 amkozl написа: По такъв начин си развивах гайката на дисковете на Метабото като използвах бутона за спирачка към остта, с което намалявам инерционния момент на задвижването.Това е сигурен начин да счупиш щифта, да изкочи пружинката и да стане мармалад при короната и пиньона.
Кой те научи да правиш такива бели?![]()

Тема "Ъглошлайф" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература