• 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 284
Ел. инструментите. Консумативи.
PIP - майстор
Тани написа:
PIP написа:
gottogetit написа:
колеги да ви питам кое е по добро от един три-скоростен, ударен, винтоверт "DeWalt" :)
ами.... ДВА винтоверта е по добре :)
По-добре е един комбиниран и един импакт драйвер :wink: импакт драйвера за винтове е много по-лек, по-мощен, по-удобен и т.н...
Иначе честито :)
И по-бавен :wink: , което е основния му недостатък! Предимство с бързината има само, ако завива винтове в ламарина да речем или болтове/гайки. Започне ли да удря, вече става много по-бавен от класически винтоверт! Предимство , което не си споменал е малкото усилие, което чувства ръката при завиване с много голямо усилие! И бебе би удържало винтоверта , докато завива винт 6х200 в дърво!
Не разбирам какво искаш да кажеш. По-бавен или по-бърз? Импакт драйвера е по-бързооборотен от комбинирания винтоверт и наистина забавя оборотите в зависимост от усилието, но така не разваля главата на винтовете. Въпроса е да се върши работа, а не теоретични тестове и на практика за завинтване на винтове за което е и създаден няма място за ставнение. Не пиша, за да споря, но навивам с хиляди винтове и мислиш ли, че нямаше да ползвам комбинирания, ако беше по-подходящ? Него ползвам основно за разпробиване. :)
moimoimoi - майстор
а ти къде завиваш винтовете?пробвал ли си в дърво?като почне да удря и става бавно завиването,инъче си е по бързооборотен
Тани - модератор
И аз имам от 6 години и двата вида и един електрически за допълнение и си ги ползвам и трите по предназначение. Така, че говоря от опит , а не по характеристики! Когато си купувах моя импакт, най-евтиния който можеше да се намери в България беше 900+ лв. и се смяташе за космическа технология! Още тогава не съм го възхвалявал чак толкова и съм му казвал и недостатъците. Когато се дава съвет е необходимо да сме максимално обективни!Тогава не е подходящ подхода : Наше лошо нема! Импакта може да е по-бавен или по-бърз от класическия винтоверт , който или завива с постоянна скорост, или въобще не върти! Ако наистина имаш импакт няма нужда да ме разбираш за какво говоря, а ще го знаеш от опит! Понякога ми къса нервите и слизам от скелето от 10 метра височина да си взема обикновения, когато трябва да завивам по-дълги винтове в дърво! А колкото до развалянето на главата на винтовете - то зависи повече от накрайника , отколкото от винтоверта. Имам 3 вида накрайници PZ2 и ги ползвам в зависимост от главите на винтовете. За едни дюбел пирони на KEW дори се наложи да взимам върха на един накрайник с ъглошлайфа за да пасне точно. Ако не натискаш с достатъчно усилие накрайника към главата на винта , то импакта няма да развали главата на винта, защото ще се счупи накрайника от усилието на удара. Особено ако накрайника е фрезован, а не "кован"! Тези на Five stars жълтите ги яде за закуска, а уж са усилени! Завил съм не хиляди , а стотици хиляди винтове от различни видове и имам достатъчно опит за да знам към кой от трите вида винтоверт да посегна за почти всяка дейност/винт

И пак да обобщя :

Импакта е подходящ за завиване на винтове, които не изискват голямо усилие и може да се ползват предимствата на високата скорост - самопробивни и самонарезни винтове в метал; винтове с малък диаметър, при които удара се включва чак в края на завиването при потъването на главата; болтове и гайки в голян диапазон на размера на резбата - при достатъчно добра спирачка може да се завиват и винтчетата на контакти с много големи обороти;завиване на повечето дюбели и дюбел пирони; За завиване на винтове с по-голямо усилие при което се включва удара за по-голямата част от завиването, импакта не е подходящ. Става отново подходящ там където е необходимо много голямо усилие и класическия винтоверт не би успял и/или усилието е доста голямо и уморява ръцете. Тогава времето , което би ни забавил импакта не е чак от толкова голямо значение и шума който вдига и трябва да търпим - също! Като пример се сещам за АМО винтове в бетон и развиване на клеясали болтове/гайки

Класическия винтоверт при наличие и на импакт драйвер е целесъобразно да се полза само когато завиваме винтове с по-голямо усилие - винтове с голям диаметър/дължина в дърво ; по-големи винтове в дюбели и т.н.

Понякога ги употребявам и двата последователно . Например при завиване на сандвич панели в по-дебел метал в началото докато пробия метала ( понякога около 10 мм) са необходими големи обороти и нисък въртящ момент , които са предимство на импакта . В момента в който винта пробие метала и започне да си нарязва резбата , трябва доста голям въртящ момент. Импакта има достатъчно голям въртящ момент, но скоростта му толкова пада, че имам чувство че чак спира да върти! Много по-бързо става с класическия винтоверт на бавната предавка. Завиването става по-бързо и плавно, а и батерията издържа повече.
PIP - майстор
Странно, аз намирам импакта за по-подходящ във всички случаи и най-вече усещам предимството му при големи винтове (160-200мм). Както и да е, всеки избира какво да ползва, на мен импакта и пендулата са ми любим инструменти без който не мърдам :-D
Kumay - майстор
Тани много точно е обяснил за каква работа, каква машина е подходяща...
Колега PIP! И ти посочваш същото, но в частен случай - твоя! :wink:
Когато 80Nm при винтоверт-бормашина не стигат - ползва се ударният винтоверт със 140, 160+ Nm
diterh - напреднал
Ето една добра оферта за всички, които си търсят качествени машини на прилична цена http://delyafalentin-desy-store.com/ind ... uct_id=165 Условието е да има поне 10 мераклии, защото офертата е за 10 броя.
gottogetit - специалист
колеги да ви е похваля какво ми донесе "ДЯДО КОЛЕДА" :)
вече комплекта е пълен :)
тези дни ще пробвам да видя как се справя новата машинка с навиването на резби.
весели празници на всички :)

Прикачен файл

2012-12-28-1202.jpg

Прикачен файл

2012-12-28-1207.jpg

Прикачен файл

2012-12-28-1206.jpg

Прикачен файл

2012-12-28-1204.jpg

Прикачен файл

2012-12-28-1201.jpg
EDI - майстор
Айде, честито, събра комплект от хубави машини. :partyman: :)
mitko64 - майстор
Интересувам се за качеството на акумулаторните лит-йон. пакети на Sanyo, ако някой има информация. И другото с какви елементи е такава батерия 16V.
EDI - майстор
Саньо правят най-добрите елементи за машини.
  • 1
  • 51
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 284

Тема "Винтоверти" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: