• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 39
Ел. инструментите. Консумативи.
Kirilpm - специалист
housedoktor написа:
vil78 написа:
Един познат много лошо пострада с диск за дърво сложен на флекс. Рязал корниз които е бил монтиран, и като се заплете пустия му флекс в пердето и се събудил в болницата. От болка и засегнат нерв беше припаднал. Всяка машина може да е много опасна ама и човешката глупост е безкраина.
Дано и колегата от предишния пост го прочете това. Той майсторски си е направил покрива с такова нещо.Само че :майсторите ползват подходящия за целта инструмент.При липсата му идват и кавичките.Целта на темата е да се предпазят хората от това опасно приспособление
Аз не съм много добър в дървообработването,но когато правих покрива прободните циркуляри,настолните такива и т.н. бяха не просто лукс,ами едва ли не научна фантастика...Всичко което бях виждал за рязане на дърво до тогава беше циркуляр,бичкия и трион.Ъглошлайфа го купих едва ли не по чудо от един приятел.Българско производство по патент на АЕG и след 30 години вярна служба все още работи,въпреки извращенията които съм го карал да върши...Но забравих да спомена в горния си пост,че всичко което се реже трябва да е на земята и поне да е застъпано от някой.Да режеш с такава машина над главата ти или дори на нивото на гърдите е чисто САМОУБИЙСТВО.
laary - специалист
Цецо написа:
Има такъв диск и не виждам по-голям риск при рязане отколкото при рязане на метал.Даже напротив,защото усилието което се прилага е малко.
Колега риска е никакъв, на една микросекунда невнимание и става това от снимката. Моят крак - преди септември 2009 си беше като нов.Изображение
unclebim - специалист
В Koelner продават диск за ъглошлайф с верига - на 125мм струва около 30 лева, на 230мм струва около 43 лева. Аз си взех малкия и ми върши работа.

Прикачен файл

2.jpg
2.jpg (37.83 KиБ) Видяна 28403 пъти
profesionalist_wood - майстор
ОООООО аз от 13 години работя дърворезба с дисковете на Arbortech купен от Германия за 200 лв,и ще кажа,че те са изключително ОПАСНИ.
Дори преди 2 години в Германия и целия ЕС те са изтеглени от пазарите и се предлагат само в САЩ,Канада,Япония,Израел,Русия,Южна Корея,Нова Зеландия, а те се произвеждат в Мелбърн Австралия

А тези дискове които ги предлагаш на Коелнер си е направо флирт със смъртта,те се използват само за МЕКА дървесина-чам,бор,ела,липа,бреза,ясен Но в никакъв случай с твърда дървесина като орех,круша,дъб,бук.
Самите вериги се износват бързо,и има опасност да падне веригата,колкото и здраво да е затегната за диска,и оборотите трябва да не са повече от 6000,ако са на 12 000 веригата се разпада или се заклинва в дървото и става сакатлък,и е препоръчетелно да се работи с предпазни метални ръкавици на Preventa
unclebim - специалист
profesionalist_wood написа:
...А тези дискове които ги предлагаш на Коелнер си е направо флирт със смъртта,те се използват само за МЕКА дървесина-чам,бор,ела,липа,бреза,ясен Но в никакъв случай с твърда дървесина като орех,круша,дъб,бук.
Самите вериги се износват бързо,и има опасност да падне веригата,колкото и здраво да е затегната за диска,и оборотите трябва да не са повече от 6000,ако са на 12 000 веригата се разпада или се заклинва в дървото и става сакатлък,и е препоръчетелно да се работи с предпазни метални ръкавици на Preventa
Нищо не предлагам, споделям какво има в България от всичко показано в темата. Аз го взех диска от интерес как се работи с него, рязах клони и летви, проблем не е имало, дълбае и дъбовите цепеници. Пробвал съм го и на макс. обороти и на по-ниски, според мен на по-ниски е по-добре. Веригата и да заклини, остава на място, а дискът продължава да се върти и не става сакатлък. т.е. не се получава откат на машината. А колкото до износването, нормално е да е както при верига за верижен трион. Това са ми кратките впечатления. Мисля, че този диск е с ограничено приложение, но може да свърши добра работа с ъглошлайфа, ако се наложи да се отреже дървен детайл някъде, и при всички случаи е по-безопасен от диск за циркулярен трион, поставен на същата машина.
complast - специалист
Често използвам голям шлайф с малък/150мм/ диск.За правене на кофраж на земята е много удобен.Да чукна на дърво досега не съм
имал инциденти.Но си требе яко стискане.Карбофлексовите дискове са
по-опасни,щото имат лошия адет да се пръскат на парчета.и парчетата летят със скоростта на куршум.
Един съвет:не слагайте циркулярни дискове на малки шлайфи.Те имат
малка маса и при заклинване правят поразии.Рязането с флекс не е за
слаботелесни.
housedoktor - майстор
Преди малко колега от форума пусна линк към интересен сайт на руски език .Там със заглавието "Смерть от болгарки" (болгарка-на руски ъглошлайф ) са описани много случаи на тежки наранявания и смърт .....в 91 страници !!!!!! .В по-вечето от тях се споменава за циркулярен диск поставен на машината .За разбиращите руски език-ето линка:
http://www.mastercity.ru/showthread.php?t=75697&page=3
и малък цитат за разбиращите руски :
" Да вы, что дерево болгаркой пилили... и диск по дереву в болгарку воткнули... ?????
ДА ЭТО Ж САМОУБИЙСТВО!!!!

Вкрайняк ручную циркулярку купите, хоть самую недорогую. Жизнь дороже!!! И отдельные части тела тоже!!!!
А если кто-то в семье пикнет про бюджет (хотя думаю этого не будет), то расскажите "веселую" историю очередного сюжета к продолжению фильма "ПИЛА". Да поярче и с подробностями.
Перспектива несколько часов отмывать кровище, уж сама по себе отрезвляет. И это только самая безобидная часть.
А как насчет сбора кусков и пр....
А родные в больнице у кроватки с тем, что от вас осталось...
А сотни тысяч на сборку и латание того, что удалось собрать (и все в зеленых, а не деревянных)...
А потеря трудоспособности... возможно навсегда...
А мысли о том, что родные на вашей могилке были бы для вас возможно лучшим вариантом...

Т.е. жизнь в нищете, в полной зависимости от других... Бррр. Жуть...

В следующий раз, когда желание возникнет поиграть со смертью в азартные игры, раз сто подумайте о себе (а оно вам надо) и раз двести о своей семье (что будет с ними, и как им это придется пережить).

И уж если совсем невтерпеж - возьмите НОЖОВКУ. Ну реально неровный край торца чего-то там (например, табуретки и шкафчика) совсем незаметен, чем отсутствие рук или ног. А из могилки и вовсе идеальным выглядит.
Или посчитайте деньги на лекарства и купите готовую мебель. Проверено на себе (не с болгаркой, конечно, но ситуация схожа) - сэкономите немерено!!!

Прошу, пожалуйста, не обижайтесь, что так накинулась на вас.
Я ж за вас переживаю. Поэтому так все и эмоционально.

Удачи вам, И соблюдайте, пожалуйста, правила безопасности, особенно с электроинструментом, особенно с болгаркой.

Ответить с цитированием"
Последна промяна от housedoktor на пон юли 18, 2011 6:10 pm, променено общо 1 път.
masterval - майстор
Попрочетох малко но това ми хареса:
В оригиналната статия има дори снимка на късметлията.

Волгоградец чуть не перерезал себя болгаркой надвое

Про Сергея врачи сказали: «В рубашке родился!»

Когда Сергея Ловцева привезли в отделение торакальной (грудной) хирургии больницы № 12, он был бледным от потери крови. Его осмотрела опытный хирург Ольга Стаценко - и от одного вида пациента ей стало плохо.
– Знаете, бывает, открываешь чемодан, а из него наружу все вещи вываливаются. Так и здесь: смотрю – грудь разворочена, сердце стучит, и органы все как на ладони, – ужасается Ольга Юрьевна. – Сергей закрыл рану полиэтиленовым пакетом и скотчем замотался. В тот день Ловцев приехал, как обычно, полить грядки на свою крошечную дачку в Краснооктябрьском районе. Управился и уже собирался домой, но тут увидел на дереве засохший сук. «Непорядок!» - подумал хозяйственный мужик и пошел в сарай за болгаркой.
– Мне уже немного оставалось, того и гляди сук на груше должен был подломиться, - рассказывает чудом оставшийся в живых дачник. - И как будто в этот момент кто-то ручку намылил. Болгарка соскользнула, прошлась по левой руке и прямо по груди меня полоснула, а потом отлетела на два метра. Меня швырнуло на стоящую сзади бочку. Считанные секунды пролетели, а как будто целую жизнь прожил…
Пила перерезала тело поперек: разворотила грудную клетку и всего в миллиметре прошлась от сердца и аорты. В шоковом состоянии Сергей даже боли не почувствовал. На груди у него висел телефон, шнур порвался и он скатился в траву. Прижимая руки к ране, Сергей стал шарить в поисках сотового. О «скорой» он даже не подумал, а позвонил сразу сыну Максиму. И - еще одно маленькое чудо.
– Всё как в сказке произошло, – с облегчением вздыхают родные дачника. – Когда Максим в растерянности выскочил на улицу, он увидел, что от подъезда отходит «скорая помощь». Она приезжала на вызов и уже собиралась возвращаться на станцию. Поймав «скорую» на дороге, как такси, Максимка помчался на дачу.
Сергея доставили в больницу, где ему срочно сделали операцию.
– Тридцать лет работаю, но чтобы с такой раной так легко отделаться! - удивляется главврач больницы Петр Иванов. – Тут уже божий промысел, наверное. Хотя мы, врачи, на Бога обычно не уповаем. Ловцев теперь до конца жизни должен в церковь ходить, свечки ставить, а этот день праздновать как второе рождение.
Страшная рана на Сергее заживает не по дням, а по часам, и в ближайшие дни доктора планируют выписать волгоградца. Неунывающий Ловцев сокрушенно качает головой: «Дачу запустил, там столько дел!» На что медики грозят пальцем: мол, лучше дома сиди, у нас и так работы хватает.

Татьяна ЖИМУГАЛИЕВА 2 сентября 2005

Категорически запрещается ставить на угловую шлифовальную машинку («болгарку») металлические пильные диски для древесины!!!
Нда, случайно попаднах на тази тема, и доста се замислих, като попрочетох дискусията. Преди да си купя бензиновия трион, съм рязал дървета с диск за циркуляр 230 мм с видиеви пластинки на голям флекс... после и с малък флекс с циркулярен диск 125 мм с пластини. И то без предпазител, за да има по-голям обхват!!! Правил съм го с ясното съзнание за изключителната опасност и с повишено внимание и концентрация и, както тук се изразиха, с яко стискане... - може би това ме е спасявало. Сега, като се запознах с разказите на съфорумниците за нещастни случаи с техни познати, май тая практика е закрита страница за мен. Наистина, никоя нужда - и малка и голяма, не си заслужава такъв риск- да си нарежеш ръцете, ако не и друго, за нищо. 100% глупост.
dpp - специалист
unclebim написа:
В Koelner продават диск за ъглошлайф с верига - на 125мм струва около 30 лева, на 230мм струва около 43 лева. Аз си взех малкия и ми върши работа.
Не намирам къде Онлайн мога да си поръчам един 230мм такъв. Някой знае ли, тук в Бургас не мога да го намеря в магазините!
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 39

Тема "Диск за рязане на дърво за ъглошлайф?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: