Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
jdg - напреднал
пон яну 27, 2025 9:00 amaig_welding написа:
съб яну 25, 2025 8:46 amkartechar написа:
Също от личен опит - купих си по- малкия DEL MMA 140 https://www.onlinemashini.bg/invertoren ... -140/61602 да го ползвам чат-пат на вилата. Държа да отбележа, че никога не бях хващал ръкохватка :-D . Комшията ми показа как се заварява и си направих конструкции за асми, като по мойте критерии се справих съвсем прилично. Той наблюдаваше периодично заварките и работата на електрожена, донесе някакви електроди, пробва ги и след това си купи същия. При положение, че цял живот е заварявал и мъкнал разни трансформаторни тучове, след покупката на това електроженче, друг не пипа :lol: ! А не е човек, който да не е заварявал - правеше даже котли за парно - който знае за колко заварки става въпрос.
... имам същото наблюдение ... :-D :-D :-D
Добра реклама направи колегата :mrgreen:
aig_welding - специалист
вт яну 28, 2025 7:59 amjdg написа:
съб яну 25, 2025 8:46 amkartechar написа:
Също от личен опит - купих си по- малкия DEL MMA 140 https://www.onlinemashini.bg/invertoren ... -140/61602 да го ползвам чат-пат на вилата. Държа да отбележа, че никога не бях хващал ръкохватка :-D . Комшията ми показа как се заварява и си направих конструкции за асми, като по мойте критерии се справих съвсем прилично. Той наблюдаваше периодично заварките и работата на електрожена, донесе някакви електроди, пробва ги и след това си купи същия. При положение, че цял живот е заварявал и мъкнал разни трансформаторни тучове, след покупката на това електроженче, друг не пипа :lol: ! А не е човек, който да не е заварявал - правеше даже котли за парно - който знае за колко заварки става въпрос.
Да, благодаря на колегата за добрите думи. :) Макар и в шеговит тон, това си е самата истина. :-D
jdg - напреднал
вт яну 28, 2025 9:03 amaig_welding написа:
вт яну 28, 2025 7:59 amjdg написа:

Да, благодаря на колегата за добрите думи. :) Макар и в шеговит тон, това си е самата истина. :-D
Гледам новият DEL MMA 140 е с нов дизайн - добавена е цифрова индикация за тока, за DEL MMA 145 ще има ли фейслифт?:)
kartechar - специалист
jdg написа:
Е, чак реклама :roll: ... Реклама е, когато презентираш нещо, от което имаш полза - заплащане за представяне, процент от продажби, комисионна от сделки и т. н. Въпреки че закупих и електрожена и фотосоларната маска от колегата, умишлено дадох линк към търговец, за да не бъда упрекнат в пристрастност. Въпреки че с отношението си той (aig_welding) напълно я заслужава :-D . Та фактът, че невежа в заваряването като мен след няколкочасов курс се справи, говори сам по себе си за качествата на машинката :supz: !
jdg - напреднал
вт яну 28, 2025 10:42 amkartechar написа:
jdg написа:
Е, чак реклама :roll: ... Реклама е, когато презентираш нещо, от което имаш полза - заплащане за представяне, процент от продажби, комисионна от сделки и т. н. Въпреки че закупих и електрожена и фотосоларната маска от колегата, умишлено дадох линк към търговец, за да не бъда упрекнат в пристрастност. Въпреки че с отношението си той (aig_welding) напълно я заслужава :-D . Та фактът, че невежа в заваряването като мен след няколкочасов курс се справи, говори сам по себе си за качествата на машинката :supz: !
Това за рекламата не го написах с лоши чувства, бих казал, че информацията беше много полезна:)
Здравейте, трябва ми малко помощ. Накратко, имам телоподаващо DEL EcoСontrol 200, което купих преди около 3-4 години, без да имам никакъв опит в заваряването. Момчетата от aig_welding, тогава ми помогнаха страшно много в избора, и ме предпазиха от това да купя техника, която многократно надхвърля способностите ми. С две думи, супер отзивчиви, коректни и далеч от алчността на много други производители/търговци. Казах им за какво ми трябва апарата, и ме насочиха към въпросния модел, като ми направиха и кратко обучение как да работя с него. 4 години, една ограда 70м, 3-4 портални и дворни врати, 2-3 метални навеса, и доста други малки проекти, машината работи безотказно. Момчета, благодаря ви!

Сега, понеже от известно време нещо все ме човърка да се науча да заварявам с TIG, започнах да гледам апаратите, и понеже отново съм хал-хабер от цялата материя ми трябва съвет за марка, модел… Финансово, възможностите ми са малко по-големи от преди 4 години, и шанса да направя някаква глупост и да набия едни пари в някакъв скъп апарат, са доста големи, като се познавам. Та затова ви моля за съвет, за нещо, което е ОК за начинаещ (да се работи относително лесно, и да прощава грешките на оператора :) )

Не съм професионалист, по скоро ентусиаст, който обича да си прави подобрения в къщи, и да работи върху дребни проекти (барбекюта, rocket stove, градински мебели и т.н). Знам, че повечето неща мога да ги правя и с MIG апарата, ама пусто като ми влезне някаква муха в главата…предполагам с TIG ще мога да заварявам неръждавейка и алуминий?

А бе, не беше много кратко,май… Благодаря предварително на всички отзовали се :partyman:
BeTaTesTeR - специалист
За заваряване на алуминий ти трябва променливо-токова машина, което доста я оскъпява, но пък знаеш, че си купил машина с пълните възможности и можеш да заваряваш всичко на нея. Не си казал бюджет, но ще ти предложа 3 варианта според цената.

1. Машината на АиГ не е лоша, има доста настройки, има микс режим и форма на вълната, цената ѝ по спомен беше към 1700 лв. Това е най-бюджетния вариант, по-евтино от нея според мен не купувай, надолу са съмнителни китайци.

2. Paton Pro TIG 200 AC/DC Машината е украйнска, проектират си я и произвеждат в Украйна. Има всички необходими настройки без форма на вълните. Има възможност да заварява и като електрожен, дори има опция за променлив ток при заваряване с електроди, но някакси звука при заваряване е много странен, металически, не е мекото шумене с което съм свикнал ами сякаш е много твърда дъгата. На мен не ми хареса, не бих заварявал на електроди с нея. Ти щом си имаш други машини надали те бърка това, но все пак да кажа.
Аз преди около 2 години си я купих и този комплект на снимката машина+цензура+редуцир вентил и там кабели, горелка ми излезе към 2200 лв. заедно с доставката. Сега като сметнеш цената по курса, излиза близо 2500 лв. може и да е поскъпнала ама ако се спреш на нея, пиши им все пак да ти дадат цена, при мен нещо обръщаха в евро и дойде малко по-ниска цената от първоначалната. Ако питаш как точно я поръчах, те си имат голямо представителство в Полша и от там пращат по цяла Европа, няма митници, няма такси, няма нищо. Като се уточнихме за цената и в каква валута ще плащам, издадоха ми проформа фактура, аз им преведох парите по банков път и някъде след седмица си ми дойде с куриер на адреса. Прилагам и фактурата за информация. Ако се спреш на нея питай ги дали ще ти пратят обновената версия, защото вече има и по-нова версия, не тази като на снимката, а с по-голям дисплей и врътка.

3. Третия вариант е най-скъпия. Една старозагорска фирма започна да внася Jasic, марката е китайска, но е сериозна, правят си собствени разработки и машините им са добри, продават из цяла Европа.
Това е въпросната машина:
JASIC EVO20 TIG-200P AC/DC LCD

JASIC EVO20 TIG 200P AC/DC PFC

Това са два варианта на една и съща машина, разликата между тях освен дисплея е, че по-скъпата е PFC. Toва най-просто обяснено значи, че на входа на захранването има допълнително стъпало, което стабилизира входното напрежение. Това позволява машината да работи в по-широк диапазон на захранващото напрежение и да не ѝ се отразяват толкова пропадания в напрежението. Дори напрежението да ти пада до 180-190V това стъпало го компенсира и позволява на машината да работи нормално. Също може да се ползва с по-големи удължители и т.н. Ако се загледаш в характеристиките ще видиш, че на машината с PFC-то ѝ дават входно напрежение AC 95~265V.

Но ако смяташ да си вземеш цензура за тази машина, имай предвид, че е безобразно скъп, 611 лв. му искат в същия сайт. На мен ми е отвъд психологическата граница. Не съм търсил дали някъде от чужбина може да се намери по-евтино.

JASIC цензура за управление FRC-01 на MIG/TIG заваръчни апарати от серията EVO20

Ако се спреш на тази машина и не ти е спешно, дебни я известно време в сайта, има голяма вероятност да я пуснат с някакво намаление. Явно се опитват да ги наложат на пазара и всеки месец намаляват по нещо. Аз декември взех плазмената резачка, която сега е на 1725 лв. на 1380 лв. Миналия месец бяха намалили едно телоподаващо, сега един електрожен е намален, все ще стигнат и до ТИГ машината в някой момент.

П.С. Навсякъде където пише цензура бях написал pedal за управление на тока на машината ама явно много са се обиждали тук с тази дума и форума я цензурира автоматично :-D

Прикачен файл

paton_faktura.png
paton_faktura.png (108.03 KиБ) Видяна 1245 пъти
agj - майстор
нед фев 09, 2025 3:31 pmBeTaTesTeR написа:
.... Има възможност да заварява и като електрожен, дори има опция за променлив ток при заваряване с електроди, но някакси звука при заваряване е много странен, металически, не е мекото шумене с което съм свикнал ами сякаш е много твърда дъгата. На мен не ми хареса, не бих заварявал на електроди с нея. :-D
Струва ми се че бъркаш променливия ток с импулсен! При работа с електрожен на прав и променлив ток звука е почти еднакъв. Различен звук дава само импулсния ток,в зависимост от честотата.
agj - майстор
нед фев 09, 2025 1:56 pmBunz написа:
Знам, че повечето неща мога да ги правя и с MIG апарата, ама пусто като ми влезне някаква муха в главата…предполагам с TIG ще мога да заварявам неръждавейка и алуминий?
На TIG може да се заварява почти всичко, даже и злато! На прав ток се заваряват черни, цветни и неръждаема метали. На променлив - алуминий, магнезий и сплавите им. Така че трябва да си наясно за какво точно ще ползваш апарата и какво ще заваряваш. Апаратите са два вида. Тези с променливия ток, които могат да заварява алуминий са скъпички! Трябва да прецениш имаш ли нужда от такъв апарат.
agj - майстор
нед фев 09, 2025 3:31 pmBeTaTesTeR написа:

Ако се спреш на тази машина и не ти е спешно, дебни я известно време в сайта, има голяма вероятност да я пуснат с някакво намаление.
Дори и с намаление, аз не бих си я купил! Единствено заради слабото ПВ. Иначе Jasic са чудесни машини.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: