Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
wanderer - специалист
разбирам те. и аз нерядко се опалвам, особено когато съм убеден в аргументите си, знам ги и тези прийоми на търговците. етикетите super и great се слагат за щяло и за нещяло. аз дори няма да се съобразя със стандартите. като си измисля мой стандарт, и като не давам пари за върхове в случая ми е достатъчно. също и удоволствието от направата. свредлото или зенкера (blechschal bohrer е написано на етикета) пристигна. утре ако имам възможност ще го пробвам на служебния струг. между другото какви обороти ще препоръчате? има ли нещо специално при този тип свредловане? досега съм работил на 500. материала е стомана 45.
wanderer - специалист
Прикачен файл:
IMG_7472.JPG
Прикачен файл:
IMG_7473.JPG
  • тествах го, това се получи. за мен работи доста удовлетворително, но изисква много бавно и внимателно подаване и охлаждане разбира се. по режещия ръб на свредлото няма следи от механични интервенции, но все пак не мога да съдя от един опит. няма как да знам как ще се държи след 10 или дай боже 100 отвора. пробивах на 100 оборота без проходен отвор.
ivanovbg - майстор
Не знам колко трябва да е конусно, но си мисля, че ако не е с голям ъгъл спокойно може да се докара някакъв конус с набиване на подходящ дорник. Поне ще е доста по бързо.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Конусен райбер би свършило работа.
lov - майстор
Да но ще му трябват няколко различни по дължина защото не могат да отнемат по много а отвора е глух.
Пробивай си предварително централен отвор така зенкера по лесно ще се води по него и ще е в много по облегчен режим на рязане.
Относно развалцоването се съмнявам да стане защото стента е доста тънка освен това ще трябва да дири и подходяща стомана, а нищо че изглежда толкова нежно си трябва яка пресичка. Има такива които се ползват за формоване на карабинови гилзи но едно че струват бая пара. Отделно на студено едва ли ще успее, ще трябва да си прави и подходящи захвати. И пак ще влезе в матрицата със сложен и скъп инструмент.
wanderer - специалист
lov, абсолютно съм съгласен с всичко което си написал. опитвал съм с дорници по различни начини, и на топло, и на студено. резултатите не ме удовлетворяват, само пребвам заготовката. скоро даже ми хрумна да подам конусен дорник към втулката преди да и оформя върха. скъса се в дъното на конусния отвор. за предврителния отвор ще те послушам, просто патронника е смотан и малките диаметри му убягват. ще търся по хубав. не мога да си отговоря на въпроса: как може това свредло, или зенкер, или каквото е там да го направят с такава тънка опашка? 6 мм, че и със засечка на 5 мм до самото свредло. сигурно нарочно, за да се строши по бързо?
Kirilpm - специалист
Ако не е проблем за самата стрела да изтъниш частта,която правиш конусна,мисля,че ще успее да се раздуе с подходящ дорник.Ако доработиш идеята с дорника,най-малкото ще ги правиш доста по-бързо.
wanderer - специалист
благодаря за отговора. като цяло времето за направа ще е горе доло едно и също. забавянето идва от по бавното и дискретно подаване на конусното свредло. иначе всички други операции са еднакви. ако го калкулирам във време едва ли ще спечеля нещо.
ivanovbg - майстор
Явно ти трябва за масово производство, а не за хоби. Поръчай в завода за бургии инструмент по твой чертеж. И 100лв да струва ще се изплати.
:partyman:

Тема "направа на конусен отвор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: