Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
housedoktor - майстор
Да ,Стефане прочетох - препоръчваш дрелка .В случай ,че няма винтоверт става предполагам (не съм ползвал дрелка за завиване при наличие на 11 винтоверта :lol: ).Може и с маткап да стане навярно.Но точната машина е винтоверт (хубав) и въобще не е мъка ,а песен
ЧефоС - специалист
Не задължавам никого да следва това, което казвам. Но нищо не пречи да провери дали но го подвеждам. После сам ще си реши как да постъпи. За мен е ясно.
ivanovrg - специалист
доктора е прав
има си машини за тази работа и оборотите са 2500,като с мек спусък съответно може и по бавно да се върти
завивал съм много такива винтове в много дебели уайзени
много лесно става,когато си с подходящия винт
машинките са тези:

Прикачен файл

roofers-screwgun.jpg
roofers-screwgun.jpg (13.58 KиБ) Видяна 4031 пъти

Прикачен файл

139_2.jpg
139_2.jpg (33.77 KиБ) Видяна 4031 пъти
ЧефоС - специалист
Разбрах. Повече в тая тема няма да пиша. Не е нужно да доказвам нищо. Явно ставате за милиционери.
Илиян Илиев™ - майстор
А съпикясайте са бе ора.

Човека иска да навие 5-10 винта за да закрепи ламарини от пералня.

Кви термопанели, кви професионални машини, кви пет лева?

Изображение
masterval - майстор
Понеже ламарината ще се закрепва към 4 мм дебел винкел, това вероятно предизвика спора. Както някой каза, "от мой опит", бих казал нещо обобщаващо. Имам същото Хилти, много е яко, макар и тежичко. Та, въпросните винтове ги навивам в дебели лайзени с перфоратор бош-дфр. Защо? Ми по-лесно е. А когато става въпрос само за ламарини, просто не ползвам такива винтове и тогава в употреба влиза хилтито. :wink:
Тани - модератор
ЧефоС написа:
Тани написа:
. Аз ги завивам с акумулаторен винтоверт с 2400 об/мин и съм установил , че това са подходящи обороти за тези винтове.Предимството на акумулаторния винтоверт е , че има спирачка и няма инерционен момент , който да счупи винта( или да огъне термопанела) след като си пуснал спусъка! Има и друг хитър начин - да ги завиваш с перфоратор. Истинските перфоратори имат предпазен съединител , който няма да ти позволи да счупиш винта ако не успееш да спреш навреме!

Тани, направо ме изумяваш с некомпетентност.
1. Знаеш ли колко са 2400 об/мин? Чак не вярвам, че това са подходящите обороти. :?
Не знам колко са и не съм ги броил :) , но вярвам на Макита и ако са написали толкова се предполага че не грешат!

2. Знаеш ли изобщо какво е инерционен момент? Като техническо понятие. Явно НЕ, иначе не би рискувал.
Пробвай да завиеш винт с някоя по-мощна бормашина с метален патронник на пълни обороти и се опитай да спреш точно навреме! Понеже обичаш да броиш оборотите преброй колко оборота ще ти направи патронника след като пуснеш спусъка от пълни обороти! Това имах предвид и ако съм объркал понятията моля да бъда извинен и ще се радвам да ме поправиш!

3. За един оборот винта прави ход напред равен на стъпката на навивките. При тия винтове стъпката знаеш каква е. 2400 об/мин са си точно 40 об/сек. Да предположим, че стъпката на винта е примерно 1,5 мм, то за 1 секунда винта ще влезе 60 мм напред. А това са си 6 см, от където и да го погледнеш. При положение, че винта е дълъг не повече от 2 см, какво ще стане?
За да те успокоя , ще ти припомня, че винтоверта за гипскартон ми е на 4600 об/мин и съм ти казвал вече, че за 10 секунди завивам 10 винта! А за да си представиш как работи този акумулаторния на 2400 оборота - следващия път като отидеш на вулканизатор погледни как ти завиват гайките/болтовете на джантите с гайковерта!Досега късали ли са ти болт като завиват с такава скорост?
При липса на подобни инструменти именно затова съм препоръчал перфоратор с предпазен съединител!

Извинявай, че те захапвам така. Но преглеждай поста, който пускаш. Предполагам какво ще кажеш в отговор - че си сложил една нула в повече. :lol: Не мога да го приема. Ако беше обикновен потребител, познай какво щеше да последва.
Пробвай да пробиеш 10 мм стомата с 240 об/мин и пак пиши!
ПП упс , то имало и втора страница!
ЧефоС - специалист
От отговора разбрах, че няма нужда да се унижавам повече. Който разбира от материята, нека се изкаже. Просто не желая да доказвам, че инерционен момент не е равнозначно на движение на велосипед по урвата надолу. Чак се срамувам, че разисквам подобен въпрос.
Тани - модератор
ЧефоС написа:
От отговора разбрах, че няма нужда да се унижавам повече. Който разбира от материята, нека се изкаже. Просто не желая да доказвам, че инерционен момент не е равнозначно на движение на велосипед по урвата надолу. Чак се срамувам, че разисквам подобен въпрос.
Стефане , освен площен инерционен момент съществува и масов инерционен момент! Не е ли така? Ето даже при питане на чичкото ме прати в любимия ти форум:

http://www.citroen-bg.net/forum/viewtop ... 50#p144715
mitko64 - майстор
Малей, колеги вие ме забъркахте! Накупувах бургии( 4мм Бош) от скъпите кобалтови, 50 такива винта 4,8мм с болтова глава(марката не знам) и утре ги почвам. Първо опитвам директно, а ако не стане ще дупча. Благодаря още веднъж!

Тема "Самонарезни винтове" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: