Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
koveslav - майстор
shtaiga написа:
Имам 10 лв и съм нещо жаден,какво да си купя?
Айде сега сериозно -за какво ти е електрожена?За вкъщи,за мотнтажни дейности,за някакво производство(въпреки че там елетрожена няма никаква работа),за ремонтна дейност.Въпреки ,че всеки електожен за 500 лв (140-160А) покрива по-горните приложения.
ПП Въпрос закачка-За чи пенис му е на човек 200А+ електрожен.90% от домашната работа се покрива от 2.5 електрод,5% от 2 и 5% от 3.2.Докараш ли го до 4мм електрод отдавна си дорасъл за 300А+ телоподаващо с правилната тел и газ за задачата.
Ти определено си в час! За пръв път виждам тук някой да направи точен анализ на нужното оборудване и мощност.Това с размерите на електродите някъде назад в темата го бях дал и аз като мнение,но народа не вярва.Народа обича "да има".
lov - майстор
И от мен +10 за анализа по темата. То и в темата за соларите че и в други все такива мераци и после мерене на пи_ки. За домашни нужди дето гориш по няколко пъздерки с по една фас пауза между тях едва ли е нужно и 160 амперов. Пък ако е за някой по як ремонт добър заварчик пак ще се оправи и с по слабичка машина. Е вярно повечко електроди и време но то по важното е да стане с наличната техника и да се претакова дявола. Аз че се занимавам с ремонти гледам да мина винаги с по ликата техника. Имам си една тенекеджийка правена и аз не помня кога с 3.25 се зори кога е слаба линията. Но с 2 ката пее и карам с нея до ден днешен. За по яко с телоподаващото. А тези колеги от форума които ме познават лично могат да потвърдят че не се п.авя на интересен и ми е най малкия проблем да си купя най доброто на пазара дори пък и да си стъкна едно инверторче. Че даже часттите така си и стоят събрани само дето не ми се разправя вече и ако един ден се захвана ще е само заради спортната злоба.
Та да се върна на основното темата се превърна в мерене на п...ки и едва ли след толкова много страници реално полезни ще са около 20-30.
fore - майстор
Всяка една техника работи най добре в средата на възможностите си. Факт !

Само за да ремонтирам една никаква Асма на моменти сменях електродите един след друг. Особено когато са по тънки.

Та 200 Ампера са си 200.
В крайна сметка ПВ-то на машината е точно това -къде тя ще работи оптимално. Колкото по слаба машина, толкова по ниско ПВ.

Който работел с 200 А, направо да вземал трифазен с 300+, :? Изказване...........

От една фаза се постигат до 200 ампера и дори само за да режеш винкел е добре да ги има тия 200. Отделно и по същественото е че ПВ-то е по високо и работата с по дебели електроди и по продължително време с по тънки е повече.

Така виждам нещата аз.
lov - майстор
И колко асмълъка има да правиш през целия си живот. Някога правил ли си си тази сметка. А ако е за самото рязане май много бързо забрави добрата стара ножовка. Или времената кога по вилите си беше чиста романтика и нямаше и ток та всичко се правеше на болтове та и дупките се правеха с маткапа. И никой не е умрял от това а направеното още си стои.
radius - майстор
То вярно сега за 2 кв. плочки се купуват къртачи от лидъла... Изроди се света. Едно време колко дупки съм пробил с двускоростната ръчна дрелка.
fore - майстор
На Вилата ток винаги е имало -асмите, беседката, декоративните огради са правни още през далечната 1971 г. Дядото и другите му съседи са прекарали ел-проводите тогава.
Но това е без значение. Сега говориме за машини на ток и то пълни с електроника, независещи от колебанията в напрежението. Та когато става въпрос за това се търси и качество и надеждност.

След един ремонт на апартамента -шпакловка и латекс -И аз като не успях да заваря с Кра-Крато една връзка на рафтове правени от Бащата с тънък П-уайзен, пробих отвор за болт. Намацах с черна боя и заспа. Сега за да го видя трябва да се вгледам. И все пак не е като заварката.
За това купих и Инвертора.

--------------

Ножовката е егати хамалъка.
То и триони за дърва има, ама гледам Хората ползват бензинови и ел. триони че и цяла тема има тук за тях.
Аз се чудя кака да купя Флекс на батерия разбираш ли. :?
lov - майстор
Форе и ти си кат Тинки човек не мой да ти угоди. Трупаш инструмент дето я го ползваш я не ама да има за внуци и пра внуци па няма значение че те отвертката от коя се държи няма да знаят.

Жалкото е че аз това същото в момента го гледам на живо. Ако няма точния инструмент нищо не могат да направят. Нищо че една мижава гайка мой и с клещите да я развиеш ма не става требе да чакаш да ти доставят точното ключе.
koveslav - майстор
fore написа:
Та 200 Ампера са си 200.
В крайна сметка ПВ-то на машината е точно това -къде тя ще работи оптимално. Колкото по слаба машина, толкова по ниско ПВ.
А ако ти демонстрирам примерно 20 базични или рутилови по твой избор електрода 2.5мм при 100-110А без прекъсване с инверторна машинка със заявени 130А на макс? Дали ПВ-то ще ти дойде малко?! Или ако искаш да пробваме заедно и "проблемното" палене и стабилната непрекъсната работа с базични електроди?!С удължаване и със скъсяване на дъгата в по-широчки граници,според нуждите за съответната задача....
fore - майстор
Да, Лов, вярно е че понатрупах доста инструмент, които не е ясно дали ми трябва. Но парите са си мои и за това аз решавам как да ги харча.
Някой пък ги изпиват, други ходят по жени и тнт. Напоследък ми писна и последно си направихме с жената Сватба, понеже имахме само Граждански без Църквата и Ресторанта. :mrgreen: Едно добро Монтесито се получи. DJ-я направи една игра в която се разбра че аз харча повече. :roll: И сега както му е реда, жената си прибра парите в банката, а на мене ми вика - айде на море. :lol: Хитро животно е това и коварно......... Обаче тя снизходителна - да сме ходели с моите пари на нашето Черноморие. :wink: Имал съм служебни евтини станции. Ама на мене пък ми писна от тях. Та за това Турция -Ултра- Ол промо пакет. :)
Та майче ще сменя порядките си и ще пренасоча средствата си в друга посока. Даже ми се върти из главата нещо на две колела с повече кубици между тях. :cool:

Гайка съм завивал многократно с клещи, но от мързел - причината е точно че не ми се търси точният гаечен. Ефекта е замазване и нащърбване на главата му. С две думи това си е Мърлява работа винаги !

Децата и Внуците ми няма как да знам какви ще са им приоритетите и какви умения ще имат. Единствено мога да предполагам съдейки по това с какво се занимава дядото. Ламарина, керемиди, големи машини, шевни и безшевни улуци и тнт.
(Като видях оня ден как майстора пренастройва машината за рязане на ламарината надлъжно и разбрах че си купувам играчки от Лидл.)

----------
Ковеславе, айде сега. Аз не ти коментирам твойте профи умения дето заваряваш с 4 мм базичен електрод на 20 ампера.
Става въпрос за стандартният случай когато моят колега отива да си купи 200 А инвертор и си прави навес учейки се в движение да заварява и върна препоръчаните му от продавача базични електроди щото се чудеше как се работи изобщо с тях и как се палят. А и със сигурност и продавача му е препоръчал машината да има повече ампераж. Но и колегата ми е търсел по големият диапазон на ампери неслучайно. Точно за да може да се научи като започне от по висок ток и стигне до необходимият и правилен.

Базични............. :)
Сигурно и със Саксията можеш да заваряваш с базични, но това е съвсем друга работа...........
koveslav - майстор
fore написа:
Да, Лов, вярно е че понатрупах доста инструмент, които не е ясно дали ми трябва. Но парите са си мои

Базични............. :)
Сигурно и със Саксията можеш да заваряваш с базични, но това е съвсем друга работа...........
Не,аз не мога с базични със саксията.И не смятам да пробвам.Нея си я ползвам по предназначение.С 4мм електрод не ми се е налагало да заварявам никога,макар че съм правил доста неща.Толкова дебели материали като за 4мм електрод са неприложими в бита,а и вече са достатъчно скъпи.3,25 съм изгорил не повече от 4-5кг за последните години...Някога като имаше материал на аванта се работеше с какъвто материал има,най-често излишно дебели,а сега се работи с какъвто материал трябва.
По отношение на амперажите-работя на слух и на усет.На старата ми трансформаторна машина няма никакви означения на амперажите,само степени са и така съм свикнал.Сега си настройвам инвертора по време на заваряването и после като погледна потенциометъра разбирам на колко всъщност съм работил.Не съм профи,но ако не работи както трябва машината ще я усетя.
Въпроса е че няма смисъл да се набутвате с излишно големи и сложни машини за дребни битови нужди.Сигурни 120А са пре пре достатъчни за вкъщи.
Но най-вярната приказака е "парите са си мои ще ги правя каквото искам".Прав си Форка!

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: