• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
idunno - специалист
Ааа, всеки с мнението си.Няма по-добър материал от медните тръби за работа.Освен неръждаемите :)
apel - напреднал
Кои са другите читави фирми за заваръчни инструменти освен Ротенбергер?
gogo7777 - майстор
освен Ротенбергер
Ха ха , че кой ти каза. Тая фирма е на последните места. Дават я за пример :? ......боже колко мъка има по света :-D В нашата хубава страна има поне 500 души, които ще ти направят припой за дадената цел и ще си доволен :-D .
joe007 - специалист
gogo7777 написа:
apel написа:
Кои са другите читави фирми за заваръчни инструменти освен Ротенбергер?
Ха ха , че кой ти каза. Тая фирма е на последните места. Дават я за пример :? ......боже колко мъка има по света :-D В нашата хубава страна има поне 500 души, които ще ти направят припой за дадената цел и ще си доволен :-D .

Колега gogo7777, как все отговаряш нещо пък все едно отговора празен? :) Къде във въпроса видя че се търси припой?
И понеже има наистина много мъка в нашата страна,като отговаряш поне кажи 5 човека от тези 500 че да знаят хората как и от къде да си поръчат припой. Със законен сертификат разбира се. Че то като се издават обекти той си трябва.
marmoz - специалист
Да се постна ,че току виж другият месец ми дотрябва :-D
gogo7777 - майстор
Пиша в тая тема само и защото искам да предпазя съгражданите си от възможни последствия.........Далеч съм от това да натрапвам своето мнение :-D . Припой се е правило и ще се прави винаги у нашата скромна страна. Сертификати за достоверност няма.....знаеш защо :cool: . Аз от своя страна може ли да ти отперя един въпрос :-D . А именно какво се съдържа в припоя (най- общо казано)? Как се постига адхезията при спояването? А на въпроса за 500-те, ще ти кажа, че съм един от тях (дано не прозвучи гротеско) :-D .
idunno - специалист
Аз ползвам Turbotorch и Harris и двете марки правят много добри инсрументи за запояване и не само...
gogo7777 - майстор
Кастолин е №1 в тая ниша :-D
joe007 - специалист
Първо се извинявам на колегата започнал темата че я разводнихме доста.
Така. :) Не мисля че си натрапваш мнението.Просто не видях отговор който да помогне на хората които четат.Колегата "apel" беше попитал за инструменти на Ротенбергер а му отговаряш......
Има производители на припои в БГ,да. Дали са добри-някои да.Попитах за сертификат точно защото има инсталации при които производителя ГАРАНТИРА точния състав на припоя. Ти казваш да избера българското но сертификат няма?? И да попадна производител който прави припой и казва че примерно няма кадмий а той сложил! И то колко само той си знае. Между другото има твърди припои без тежки метали и аз затова по горе споменах медно-фосфорните (L-CuP6 има 94%Cu+6%фосфор,и нищо друго).Сигурен съм знаеш че фосфора в припоя оказва редукционно действие в/у окисния слой и прави възможно използването им без флюс,но само при запояване на мед с мед.Само добавянето на фосфор сваля темп.на топене на медта м/у 700 и 800 градуса.
Не претендирам че знам много но за мен ми стига. :-D
-На първия ти въпрос: Понеже не си уточнил за твърди или меки припои пиша наред. Мед;сребро;калай;кадмий :-D ;бисмут;олово;цинк;никел;желязо;силиций;манган и т.н.
-На втория.-Чесно казано все съм си мислел че свойството чрез което се свързват метал и припой се нарича дифузия.Освен ако под адхезия си искал да попиташ как става притеглянето на припоя в пространството м/у запояваните части (капилярния ефект).Ако е така то оновното условие е разстоянието м/у детайлите.(0.02-0.2мм)
gogo7777 - майстор
Темата е за меден водопровод и затова наблягам (нарочно) на тоя акцент и се мъча всячески да го игнорирам като идея.

Ротенбергер (ти ги посочи пръв) са си сложили логото на кутията за припой. Те не са производителя му. Медно-фосфорния припой дето казваш ти не е припой, а тел. Фосфора е за капилярност да, и пречи на окисляването при заварката и може да се ползва без флюс. Адхезията е процес, който си схванал отлично, което ме води до мисълта, че не си невеж в тая област :-D и като такъв трябва да приемаш и други истини за материята :-D . По-горе писах за надписите по опаковките. И кво като ти дадат сертификат за състава и не упоменават кадмия (има го във всички припои с точка на топене по-ниска от 900 градуса). Въпреки, че не ти се вярва нямам намерение да споря по тоя въпрос :-D . Припоя е твърд разтвор на два или повече метала.....фосфора не е метал, така, че помисли :-D . С добри чувства приятел да не се засегаш :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Заваряване на медни тръби - водопровод" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: