Здравейте колеги.Преди една седмица си взех електрожен КРАКРА 160А с голям мерак, тъй като съм фен на трансформаторното заваряване.Обаче има един проблем.Като всеки начинаещ купих си електроди от Практикрер 20 бр пише ТИГ ТАГ или нещо такова с размери 2,5 и 3.25.Реших да си направя една лека конструкция(силно казано) за сянка от метални колове за домати, тъй като не ми се даваха пари, а и ще се ползва само лятото и то без голямо натоварване (само от един дебел найлон за сянка).Проблема е следния циментирах една част от коловете и сега другите трява да ги заварявам върху циментираните във вертиакално положение.То даже колове е силно казано, по скоро пръчки наподобяващи на тръби.Тааа.. Когато включа на 75 ампера или 50 някак си дъгата ми пръска и "продухва" и се получава адски много шлака и пърски и при лек напън кола се чупи от заварката.При 100 и 125 направо се топи и трябва да го режа и да се мъча да го заваря на ново, като лошото е че го скъсявам.Не мога да получа тази вана за която всички заварчици говорят и гледах в интернет.Просто то и да стане вана, тя тръгва на долу и във всякакви посоки.Възможно ли е това пръскане да се получава освен от моята липса на опит (само 20-25 електрода имам изгорени през живота си), ами и от това че коловете са малко ръждясали?Уж ги почиствам около мястото на заварката, но може би трябва по добре.Утре ще кача и снимки да видите за какво говоря.Бих се радвал на колеги с опит в електродъговото заваряване.Моля не ми казвайте че трябва да си взема телоподаващо, ВИГ и всякакви такива скъпотии.Аз искам да се науча на електродъгово (трансформаторно) заваряване.Знам че не е актуално в днешно време, но все пак ако можете да ми дадете съвет ще съм ви адски благодарен!Поздрави!