Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Zlateff - специалист
Здравейте колеги.Преди една седмица си взех електрожен КРАКРА 160А с голям мерак, тъй като съм фен на трансформаторното заваряване.Обаче има един проблем.Като всеки начинаещ купих си електроди от Практикрер 20 бр пише ТИГ ТАГ или нещо такова с размери 2,5 и 3.25.Реших да си направя една лека конструкция(силно казано) за сянка от метални колове за домати, тъй като не ми се даваха пари, а и ще се ползва само лятото и то без голямо натоварване (само от един дебел найлон за сянка).Проблема е следния циментирах една част от коловете и сега другите трява да ги заварявам върху циментираните във вертиакално положение.То даже колове е силно казано, по скоро пръчки наподобяващи на тръби.Тааа.. Когато включа на 75 ампера или 50 някак си дъгата ми пръска и "продухва" и се получава адски много шлака и пърски и при лек напън кола се чупи от заварката.При 100 и 125 направо се топи и трябва да го режа и да се мъча да го заваря на ново, като лошото е че го скъсявам.Не мога да получа тази вана за която всички заварчици говорят и гледах в интернет.Просто то и да стане вана, тя тръгва на долу и във всякакви посоки.Възможно ли е това пръскане да се получава освен от моята липса на опит (само 20-25 електрода имам изгорени през живота си), ами и от това че коловете са малко ръждясали?Уж ги почиствам около мястото на заварката, но може би трябва по добре.Утре ще кача и снимки да видите за какво говоря.Бих се радвал на колеги с опит в електродъговото заваряване.Моля не ми казвайте че трябва да си взема телоподаващо, ВИГ и всякакви такива скъпотии.Аз искам да се науча на електродъгово (трансформаторно) заваряване.Знам че не е актуално в днешно време, но все пак ако можете да ми дадете съвет ще съм ви адски благодарен!Поздрави! :partyman: :partyman:
cat - специалист
Хубаво си направил че си вземал саксия за домашен електрожен но си направил грешка че почваш да се учиш с конструкция там имаш и вертикални шевове и таван трябваше да почнеш да се учиш на масата . Електродите Тиг Таг ги остави за по натам сега иди и си купи рутиливи електроди Бьолер ако ти се дават повече пари или Аскайнак ако не ти се дават много пари и опитай .
fbr - майстор
Вертикална заварка на ръждиви детайли е предизвикателство и за спецовете в бранша. Добре би било да почнеш със заварки начисто във хоризонтална равнина.
swissmad1 - специалист
пет юли 12, 2019 9:18 pmZlateff написа:
То даже колове е силно казано, по скоро пръчки наподобяващи на тръби.Тааа.. Когато включа на 75 ампера или 50 някак си дъгата ми пръска и "продухва" и се получава адски много шлака и пърски и при лек напън се чупи.

А сигурен ли си ,че металните колове са железни.
Да не са алуминиеви?
savagebs - специалист
според мен тока е 2 пъти по голям от нужният ти, хора защо се мъчите с тези тежки кофи, ако искате да купитенещо направено в БГ има и бг инверторни електрожени които са много добри
Zlateff - специалист
Утре ще мога да кача снимки за да погледнете какво сътворих.Колчетата са стоманени, не са алуминиеви.Относно саксията... Еми харесвам си старото :D а и без звука на магнитострикцията от трансформатора - не мога :D (вски си има някакви мании) :)))
koveslav - майстор
пет юли 12, 2019 10:22 pmZlateff написа:
Утре ще мога да кача снимки за да погледнете какво сътворих.Колчетата са стоманени, не са алуминиеви.Относно саксията... Еми харесвам си старото :D а и без звука на магнитострикцията от трансформатора - не мога :D (вски си има някакви мании) :)))
Я виж и каква е дебелината на стената на тези тръби.Не само че без опит трудно ще заваряваш в различни пространствени положения,но май се пробваш да започнеш и на прекалено тънък материал,пак кофти за начинаещ.Вземи си и 2мм рутилови електроди.Иначе Кракрата си е напълно подходяща машина за всички възможни битови задачи и в много отношения е по-добра от повечето евтини инвертори.Например много от евтините инвертори,особено хвалещите се с прекалено лесно палене на електродите са много неприятни за работа с тънки материали.....Избора ти на електрожен е добър,оригиналната стара саксия е абсолютно стандартна машина и би трябвало другите да се сравняват с нея като поведение на дъгата и качество на заваряне със съответните електроди,а не нея да я сравняват с тях.Тя е точно копиран Есаб с всички особености и характеристики на трафа.И аз си пазя моята саксийка и много добре знам какво може и какво не на фона на няколко налични инвертора.
Andri01 - майстор
След като се ошлайфаш малко,направи си количка / с по големички колела/ ,да можеш да го разнасяш из двора.
Zlateff - специалист
Аз с количка я взех... Опериран съм от херния.Днес позаварявах пак - по-добре става.Просто нямам нито маса за заваряване нито нищо и те тия тънки железа... гъзоря се на плочките, адски неудобно , но др седмица сигурно ще си направя и масичка с менгеменце.Имам още един въпрос към вас колеги - вторчната намотка заземена ли е също?Между големия болт, над който пише "Не включвай без зануляване" и между кой да е от изводите (ръкохватките) на вторичната ми дава верига?Не знам това нормално ли е или не?Да не е паднала някаква стружка и да дава верига или по принцип си е така? :partyman:
cat - специалист
Щом сега си я вземал извади я от кофичката и и изсипи събраните стружки и магнетит ще има да знаеш , също така прегледай болтчетата на ключа ако е необходимо притегни ги .

Тема "Електродъгово заваряване с КРАКРА Е ОУ 1" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: