Нека намерим най-тънките цени.
profesionalist_wood - майстор
Сигурно са завивали дисковете на БТР :lol:
fore - майстор
Верта е на гумаджията, не го питах за марката. На 1/2 е.

Значи този негов верт има гранично усилие 780 Н/м. А болта който не можахме да развиеме незнам на какво усилие беше стегнат, но не се отви-факт. Врътнах неговият верт да видя как пляка и си беше сила. Гумаджията каза че стягал зверски, при отвиването бил по лабав. Може и 250 Нютона да са били на тоя болт, но не можа да го развие и това е.
А всяка година ходя при този гумаджия и аз и жена ми и брато- абе цялата рода. :wink: До сега не съм видял да му се опъне болт.

Аз няма проблем с гумаджията- точно защото го открих- точен и пекан ! Преди това един капут ми беше оставил баланс-тежест в гумата- капут ! Друг на старият пасат ми правеше гумата без да я залепи към джантата с каучук. Имаше ръжда тенекиената джанта тогава, и на другата сутрин -спадаше- 3 пъти так. Накрая открих този и я направи човека. Продадох колата и се оборудвах с Помпата-дюза с алуминки. :wink:

Предполагам че болта е задрал в алуминия и от там се е получило това свръх триене. Не че са били толкова големи Нютоните чак.
Последна промяна от fore на пет окт 02, 2015 7:00 pm, променено общо 1 път.
stan73 - майстор
Едно си баба знае... Нали вече си имаш динамометричен ключ. Проучи на колко Nm трябва да се затягат твоите и си ги стягай като бял човек. Какви са тези свободни съчинения ?
prascho - майстор
Преди месец установихме, че един от болтовете на едната задна джанта /алуминии/ не може да се отвие. Гумата спадаше от време на време и искахме да я отремонтираме. Гумаджията не посмя да напъне за да не скъса болта. Та с този динамометричен ключ дали ще се отвие. Бих инвестирал в него.

За жалост и ние сме с два комплекта гуми и смятана им не мога да извършвам сам. Няма как да ги балансирам....
fore - майстор
До откат. :lol:

Това да го стегна на 150 Н/м не ми харесва. Имам два-единият е Руски стрелкови и е по лесен за работа- с него на Вилата даже тествах на колко Н/м отвива компресора- 100 бяха. Има по голямо рамо, и не трябва да въртя тия пружини. А и стягам от 0 Н/м-свещи подгрев-15 Н/м примерно.
Последна промяна от fore на пет окт 02, 2015 7:12 pm, променено общо 2 пъти.
stan73 - майстор
Баланса си го правят гумаджиите със съответната машина. Просто аз например не им давам да пипат болтовете.
А относно проблемният болт - ще трябва да рискуваш - или с гайковерта на гумаджиите (които вероятно са ти го завили накриво и са увредили резбата) или с качествен монолитет кръстат ключ.
Ако се скъса - около 2 или 3 дни по мъките. (аз вече минах по този път, затова и не им давам да пипат).
А динамометричният ключ не е за развиване на проблемни болтове, той е за правилно (точно) завиване.
fore - майстор
prascho написа:
Преди месец установихме, че един от болтовете на едната задна джанта /алуминии/ не може да се отвие. Гумата спадаше от време на време и искахме да я отремонтираме. Гумаджията не посмя да напъне за да не скъса болта. Та с този динамометричен ключ дали ще се отвие. Бих инвестирал в него.

За жалост и ние сме с два комплекта гуми и смятана им не мога да извършвам сам. Няма как да ги балансирам....

С каквото и да е било рамо- дори и на Динамометричният можете да скъсате болта !

Ако усилието на затягане е над граничното на динамометричният, има вероятност да счупите тресчотката му само.

Пробваите с мощен гайковерт- в сервиз или гумаджия да чукате по болта и също може с крастат ключ и тръба нанизана на него да напънете или да удряте с крак/чук по рамото за да разпука. Трудно ще скъсате подобен болт.

Ако се скъса болта - купуваш нов и това е. Старият просто се развива свободно -нали вече не е затегнат в нищо-шпилка която се върти свободно в канала на резбата в главината. Поне на предните дискови е така.
gogyto - специалист
Преди години имах такъв болт който не искаше да се развие.
Разви се с повече зор, ама резбата замина.
Смених цела главина, няма друг вариант.
fore - майстор
Ако е клеясал в резбата на главината ще трябва и стругар действително.
profesionalist_wood - майстор
Заливам болта с кока кола или пръскам с WD 40 и готово :rock:
Често слагам детайли с клеясали болтове в ваничка с оцет,научих го от италианци

Тема "Промоция в Lidl на Parkside и Powerfix инструменти - 2" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: