Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
boys_san - напреднал
нед фев 02, 2025 5:48 pmchapara написа:
нед фев 02, 2025 4:03 pmboys_san написа:
нед фев 02, 2025 3:50 pmiliya_i написа:

Ти къде го търси?
ТУК примерно има и по 2 и по 3 метра.
ТУК също.
При това са супермаркети. В специализирани магазини сигурно има повече варианти.
търсих клипове как да направя срезовете,къде да маркирам и как да ги отрежа,дължина даже се сещам че и по 3м има ,да в практикер има стотици лайсни и така. Но самите срезове,самото маркиране и т.н. това търсех в нета и не можах да намеря,самата методология с белезки,мерене,как да засека перфектно ъглите от едната страна и същевременнно от другата страна да си е прав ъгъла за да пасне припокриването.. това ми беше идеята
Нещата са повече от елементарни, за това няма клипове.
Ще те попита, за да знам как да ти обясня, можеш ли да намериш ъглополовящата на този тъп ъгъл и да я начертаеш на ниското и после на високото ниво. Градусите на ъгъла, ама изобщо не те интересуват. Тази ъглополовяща е линията на срезовете.
Погледни продуктите на Минера, от 30 години са на пазара и се занимават предимно с лайсни.
Успех.
Няма да си кривя душата приятелю,затова съм тук. Не мога да намеря ъглополовящата.Знам страните колко са дълги,реално двете на които ще лепя лайсната са катетите,долу е хипотенузата.Ъглополовящата ми идва към 20сантимнетра ,ако смятам правилно .и мога да я пренеса евентуално само долу по паркета.Горе на самите плочки нямам идея как да я пренеса . Ще погледна там ,където ми препоръча приятелю ,но не разбирам с какво ми е полезна ъглополовящата.Сигурно ви изглеждам тъпичък ,питайки тези неща...но :?: :?: :?: не съм го правил никога
Svetoslavoff1 - майстор
Ъглополовящата ще ти даде линията на среза. А как се намира... разделяне на ъгъл на две равни части, някъде в основния курс се учеше :) Пергел или с импровизиран такъв, секунди няколко,
Chefo77 - майстор
Не ти трябва транспортир. Само един прав ъгъл (гьоня).
Вземаш по-късо парче от тази лайстна, слагаш го на ъгъла и чертаеш "горната" ѝ линия. Продължаваш я докато подмине ъгъла. Същото правиш от другата страна. Мястото, където се пресичат двете линии, е горната точка, където се срещат лайстните. Долната е центъра на ъгъла. Ако не можеш да вземеш късо парче, вземаш широчината на лайстната от вътрешната страна и чертаеш на плочките линия, която да отстоява на такова разстояние от линията на плочките. Нататък по същия начин.
chapara - майстор
Виж сега приятел ето ти чертежче ако и сега не става намери майстор. Задачата е за 4-5клас😉

Изображение
chapara - майстор
нед фев 02, 2025 7:53 pmChefo77 написа:
Вземаш по-късо парче от тази лайстна, слагаш го на ъгъла и чертаеш "горната" ѝ линия. Продължаваш я докато подмине ъгъла. Същото правиш от другата страна. Мястото, където се пресичат двете линии, е горната точка, където се срещат лайстните. Долната е центъра на ъгъла. Ако не можеш да вземеш късо парче, вземаш широчината на лайстната от вътрешната страна и чертаеш на плочките линия, която да отстоява на такова разстояние от линията на плочките. Нататък по същия начин.
Chefo77, ти сериозно ли :?
Аз се обърках в обяснението ти, таа...😆
iliya_i - майстор
нед фев 02, 2025 4:52 pmboys_san написа:
нед фев 02, 2025 3:50 pmiliya_i написа:
нед фев 02, 2025 2:22 pmboys_san написа:
...незнам дали има лайсни 1.50м или 2.00м за да може да стане с две лайсни ...
Ти къде го търси?
ТУК примерно има и по 2 и по 3 метра.
ТУК също.
При това са супермаркети. В специализирани магазини сигурно има повече варианти.
А и тук специфичното е че все пак лайсната не е летва да кажем а е Г-образна и тук идва специфичното с рязането.
едно е да такава лайсна:
Изображение ,където лесно може да се реже, но моята ще е Г-образна и там е по-сложното с рязането :

Изображение

Такава ще бъде и това е спецификата :-D :-D :-D
И какъв ти е проблема да обърнеш лайсната с плоската страна надулу и да я режеш. А ако ти идва много сложно това я сложи върху подходяща дървена летва и я режи право.

Абе на времето в училище не се учеше май геометрия? Да не са я отменили?
brum - майстор
За 3ти клас е по-скоро. Втори клас дават такива задачи в раздела умножение/делене до 4 и събиране/изваждане до 100: Кои са следващите 3 числа в редицата: 19, 30, 10, 21, 7, ?, ?, ? .

Далеч по-трудни от това горе. DeepSeek-а фалира!

Сещам се за работника в Ташев Галвинг дето му викам нарежи ми тоя профил от 2 метра на 3 части. И ония вика - не става, 2 не се дели на 3...
Chefo77 - майстор
нед фев 02, 2025 8:06 pmchapara написа:
нед фев 02, 2025 7:53 pmChefo77 написа:
Chefo77, ти сериозно ли :?
Аз се обърках в обяснението ти, таа...😆
Съжалявам, толкова мога да обяснявам. Не съм учител. По-малко време ще ми отнеме да го начертая наживо, но уви - нямам къде.
ESPACE - майстор
нед фев 02, 2025 4:03 pmboys_san написа:
Но самите срезове,самото маркиране и т.н. това търсех в нета и не можах да намеря,самата методология с белезки,мерене,как да засека перфектно ъглите от едната страна и същевременнно от другата страна да си е прав ъгъла за да пасне припокриването.. това ми беше идеята
Някой обърна ли внимание на изискването в червено? Авторе, няма как да направиш перфектно пасване с еднакви по ширина профили ако единия е срязан под прав ъгъл. Другия срез винаги ще е по дълъг. Режи две ленти от картон със ширината на профила, налагай ги една върху друга да се пресекат на ъгъла и режи според пресичането по червената линия. После с картона пренасяй върху профила.
Обаче като гледам към какъв винкел си се насочил по-добре си извикай майстор да ти сложи една преходна лайсна като хората.
Прикачен файл:
2025-02-03_064115.jpg
2025-02-03_064115.jpg (18.34 KиБ) Видяна 529 пъти
miliad - майстор
Купуваш си лайсната режеш две парчета по 10-20 см. Налагаш ги в ъгъла и си ги напасваш. С какво ще режеш е твой проблем- с каквото имаш или можеш.
После напаснатите ъгли си ги прехвърляш на истинските парчета лайсна, които ще монтираш.

Тема "Преходна лайсна ,проблем с ъгъла" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: