Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
shotik - майстор
Andri01 написа:
А имаш ли часовник /електронен де/,който върви на обратно :) :?
Ако е питането към мен- не нямам часовник който да върви обратно, но имаше някъде клип как се обръща хода .
Andri01 - майстор
Да,един руски. Аз си направих един такъв и като ми дойдат гости мислят,че е спрял,до като не се загледат. А иначе имам един руски,корабен механичен часовник-спрял преди 4-5месеца и все се каня да го отворя,но...си остава каненето. :-D
teon - специалист
...попаднах на захвърлен кварцов часовник 'янтар' и се заех да го 'реставрирам'...механизма е 59206 Н и механиката му се оказа изправна...с електронната част не съм много на ТИ и ако тръгне-тръгне... ако не- в руски форуми има идея за присаждане на електроника от китайски часовник на точно този механизъм...въпросът ми е как да проверя дали стъпковият му двигател работи?...той е обособен като отделна част(бобинката със малкото зъбно колело) и се монтира към механиката с 'болтове'...какво и колко напрежение да подам на изводите на бобината :? ...пробвах за момент с една 1,5в батерия но зъбното колело не мръдна :x ...
Прикачен файл:
Picture 013.jpg ...находката в заден план...
...
Прикачен файл:
Picture 002.jpg
...вижда се бобинката на стъпковото двигателче...
Picture 002.jpg (108.87 KиБ) Видяна 1304 пъти
shotik - майстор
Гнездото за батерията е само за една батерия 1.5 волта , само с толкова захранвай, за моторчето сега не ми идва идея как да го провериш, но някой с познания с тези елементи може би да даде някаква насока. Успех !
teon - специалист
...благодаря...да забравих да спомена:- часовника е предвиден да работи с батерия 1.5волта...
lyubohar - майстор
С мултицета на омметър проверяваш на изводите дали бобината е здрава.
После на mA пак го проверяваш.Ако мръдне нанякъде-значи е здраво.
Ама проблема вероятно е в електрониката-по всяка вероятност микросхемата.
Може да смениш на първо време електролитните кондензатори.
teon - специалист
...мне...няма електролити... 4-5 поста по-горе "хидрата'' е показал електронномеханичен часовник...по една случайност имам и такъв...там наистина електролитите му бяха заминали и като ги смених-тръгна...този е кварцов и няма такива...все пак благодаря,ще пробвам с мултицета...
teon - специалист
...след малко четене и заигравка с оммера се оказа,че мотора може и да е здрав :? ...калайдисах част от пистите на старата платка, че се бяха поокислили и оп обратно пак на часовника- обаче нъцки :x ...в руски форум един беше показал как е ашладисал платка от китайски часовник на точно такъв механизъм...веднага прежалих един, разкостих го, вързах платката с две жици и машинката тръгна веднага :-D ...амбицията ми беше да се възстанови сахатника в оригинален вид, но за сега явно в него ще тупти сърцето на китаец :lol: ...по нататък ще покажа снимки на вече сглобеният часовник...за сега чакам циферблата да изсъхне добре и да огледам за поражения по него,че е изработен от талашит...
Прикачен файл:
Picture 004.jpg
старата платка с калайдисани част от пистите
Picture 004.jpg (100.81 KиБ) Видяна 1087 пъти
Прикачен файл:
Picture 003.jpg
донора-китаец
Picture 003.jpg (93.35 KиБ) Видяна 1087 пъти
:)
Прикачен файл:
Picture 002.jpg
'сърцето' на донора
Picture 002.jpg (84.58 KиБ) Видяна 1087 пъти
Прикачен файл:
Picture 001.jpg операцията по присаждането-успешна
teon - специалист
...тия дни прецених,че циферблата(талашита) е вече достатъчно сух и се заех със сглобяването...
..
Прикачен файл:
Picture 034.jpg
...след обстойно почистване и смазване на механизма, ашладисах вече сърцето на 'китаеца' в кутията с механизна
Picture 034.jpg (112 KиБ) Видяна 1037 пъти
Прикачен файл:
Picture 030.jpg наложи се да направя и нова контактна пластина към минуса на батерията,че старата беше изгнила от ръжда...
Прикачен файл:
Picture 031.jpg
Picture 031.jpg (106.27 KиБ) Видяна 1037 пъти
:) :?
Прикачен файл:
Picture 029.jpg
...тука вече в завършен вид...успях да го спася от скрапа завалията ...мерака ми беше да годокарам до оригинален вид- ма пуста електроника
Picture 029.jpg (99.83 KиБ) Видяна 1037 пъти
Прикачен файл:
Picture 032.jpg

Тема "Ремонтирах си стари часовници" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: