Ако искате да поправите или сте поправили нещо тука е мястото.
Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.
MamaMy - майстор
4 балкона ли са, че си напускал 4 теми? Много сте нетърпеливи. :lol:
chapara - майстор
Ми как ще ти отговорят, ти си единствения който ги пита😁
kozl - майстор
вт авг 13, 2024 3:36 pmdimityr.stanev написа:
Здрвейте, искам да усвоя единит от балконите в панлено жилище и ме интересува какви точно стъпки трябва да се направят, за да се издаде разрешение за стройтеслтво. За сега подадох запитване в ДНСК дали изобщо е нужно такова за съответната операция и те ми отговориха, че трябва да се направи. Става дума за гр.София. Всеки, който е минал по този път и даде информация ще бъде от голяма полза. Няма нужда от коментари от рода на "няма смисъл, то всеки го прави" и подобни, защото искам да си мина по законовият начин. Благодаря предсварително.
По законен начин първо трябва да се направи проект. Ти имаш ли такъв?
И дано не е като поста ти с недоогледани, бързописни грешки [-o<
вт авг 13, 2024 3:58 pmMamaMy написа:
4 балкона ли са, че си напускал 4 теми? Много сте нетърпеливи. :lol:
Сайтът "забиваше" след натискане на бутона "публикувай" и явно е генерирало 4 теми, не е било умишлено.
ср авг 14, 2024 8:15 amkozl написа:
Все още нямам нищо ... намирам частична информация на различни места и затова питам каква точно е процедурата. На едно място прочетох, че трябва да се събере и подписка на 75% от съседите, че са съгласни. За да се изкара този проект нужно ли е да се взима план на блока или просто отивам при архитект и той ми издава такъв (проект). Както казах не съм запознат и затова питам, за да не се лутам и да откривам топлата вода. Относно правописните
Svetoslavoff1 - майстор
Станев, най-малкото, което можеш да направиш и според мен е задължително да направиш е да се консултираш с читав конструктор. Ако устно ти каже - това може, това не може цената е една, по-ниска, а ако искаш писмено становище, тогава цената е по-висока. Преди време се интересувах и бях попаднал на информация, че за балкони към вътрешни дворове и малки квартални улички процедурата е по-опростена, отколкото при да ги наречем "имиджови" улици и булеварди.
пет авг 16, 2024 5:25 pmSvetoslavoff1 написа:
Станев, най-малкото, което можеш да направиш и според мен е задължително да направиш е да се консултираш с читав конструктор. Ако устно ти каже - това може, това не може цената е една, по-ниска, а ако искаш писмено становище, тогава цената е по-висока. Преди време се интересувах и бях попаднал на информация, че за балкони към вътрешни дворове и малки квартални улички процедурата е по-опростена, отколкото при да ги наречем "имиджови" улици и булеварди.
Благодаря за отговора. Зад балконът има градинки и след тях, вътрешна квартална уличка, така че от тази гледна точка, дори не е на предната фасада на блока.
hidrazin - майстор
пет авг 16, 2024 6:01 pmdimityr.stanev написа:
Благодаря за отговора.
Най-важното и първото което трябва да направиш е съгласието на 51% от останалите собственици на сградата.
Без това, всичко останало е излишно.
Иначе никога не съм разбирал живеещите в панелни/тухлени коптори които искат да си усвоят дори и мизерните 3-5-10 квадрата отворена към външния свят площ.
За справка - и аз живея в подобен коптор и купих съседния който е с остъклена тераса, не усвоена.
При първа възможност ще изрина цялото остъкление за да с отворя и тая тераса.
Не съм копърка за да живея в консерва!
Който разбрал - разбрал...
:partyman:
kozl - майстор
пет авг 16, 2024 5:09 pmdimityr.stanev написа:
ср авг 14, 2024 8:15 amkozl написа:
Все още нямам нищо ... намирам частична информация на различни места и затова питам каква точно е процедурата. На едно място прочетох, че трябва да се събере и подписка на 75% от съседите, че са съгласни. За да се изкара този проект нужно ли е да се взима план на блока или просто отивам при архитект и той ми издава такъв (проект). Както казах не съм запознат и затова питам, за да не се лутам и да откривам топлата вода. Относно правописните
Пътят за РС е дълъг и тромав. РС е началото на процедурата строеж. Приключване на строежа е с УВЕ или РП. И тогава това е законен строеж
Понеже сградата е ЕС, то според закона за ЕС решения относно ОЧ (в случая фасадата на сградата) се гласуват на ОС на ЕС. В чл.17 на ЗУЕС са указани правилата за приемане на решения и според мен промяна на фасадата е по ал.3 с 50+%. Но дали ще е така зависи от разрешаващия орган и неговото тълкуване.

В крайна сметка търси архитект, който е провеждал такова действие за самостоятелен балкон или лоджия.
Участвал съм в програми за ЕЕф, които на разговорен език се наричат "саниране на сгради". По тези програми масово се усвояват балкони и лоджии по одобрени проекти.

А иначе сградата ако е с ТЕЦ, като усвоиш балкона ще повишиш отопляемият обем на жилището, което трябва да се отрази в Топлофикация.
И кой знае още колко свързани неща има по плетивото на законите и наредбите :?
И дано балкона не е последен по реда отдолу - нагоре.

Тема "Процедура по издаване на разрешително за усвояване на балкон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: